Miért fáj a térdünk egy bizonyos kor után?
Címlap / Szépség-Egészség / Miért fáj a térdünk egy bizonyos kor után?

Miért fáj a térdünk egy bizonyos kor után?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-03

A középkorúak több, mint fele- közülük is főként a hölgyek - tapasztalnak időnként térdfájdalmakat. Melyek a legfontosabb kockázati tényezők, amelyek megszüntetésével a térdünk egészségéért is tehetünk? Milyen kezelési módszerek léteznek? 

A mindennapokat megkeserítő fájdalom okairól és kezelési lehetőségeiről dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa beszélt.

Kockázati tényezők

Egy brit kutatás szerint az 50 év fölötti nők 63 százaléka megtapasztja térdfájdalmat legalább egyszer, esetleg egy átmeneti időszakban vagy akár folyamatosan is. Természetesen ennek a problémának is vannak rizikófaktorai, többek közt a magasabb BMI, a korábbi térdsérülés, illetve az osteoarthritis, vagyis a degeneratív ízületi gyulladás. Az Oxfordi Egyetem által végzett 12 évig tartó tanulmánysorozat elsősorban arra kereste a választ, kik a legveszélyeztetettebbek. A kutatók szerint ugyanis az eredmények lehetővé tehetik a célzott kezelések kifejlesztését. A közel 1000 nő bevonásával végzett kérdőíves vizsgálat olyan kérdésekre kereste a választ, mint a magasság, a súly, a dohányzás, illetve a fájdalom jelenléte. Az átlagosan 52 éves hölgyeket ezek alapján 4 csoportra osztották: tünetmentes, állandó fájdalommal élő, átmeneti időszakokban jelentkező fájdalommal küzdő és alkalmi térdfájdalmat megélő. Az eredmények a következőket mutatták:
  • 44 % számolt be állandó fájdalomról
  • 23 % állította, hogy a „múlt hónap legtöbb napján” jelentkezett a fájdalom
  • Csupán a maradék 33 % nem találkozott még térdfájdalommal vagy csak alkalmilag élte meg azt.
  • A magas BMI (testtömeg-index) jóval megnövelte az állandó és az átmeneti térdfájdalom kockázatát, míg az osteoarthritis szinte előre jelezte az állandó fájdalmat. Ez utóbbi összefüggést már csak azért is érdemes komolyan venni, ugyanis a degeneratív ízületi gyulladás a vezető, fogyatékosságot okozó állapot világszerte. A 25 év fölötti amerikaiak közül 27 millióan szenvednek ettől a betegségtől.

A térd hiarulonsavval is „olajozható”
A térdfájdalom kiküszöbölésére alkalmas lehet a hiarulonsavas injekciókúra. A hialuronsav egy természetesen is előforduló molekula, mely „keni” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket.  Olyan hatást érhető el vele, mint amikor az autóban olajat cserélnek. Az orvos az oszteoartrózis által érintett nagyízületbe, főként a térdbe vagy a csípőbe fecskendezi az átlátszó, hiarulonsavat tartalmazó gélt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását.
- A kúra 1-3 darab, hetente elosztva beadott injekciót tartalmaz. A hatás fokozatosan adódik össze, így akár fél évig javíthatja az ízület terhelhetőségét – ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa. - Az egyéb eljárásokkal eredménytelenül kezelt enyhe és középsúlyos ízületi kopásoknál érjük el a legjobb eredményt. A súlyos térdízületi, illetve súlyos ízületi kopásoknál ez a kezelés szerényebb eredménnyel jár, mégis gyakran fél évig jelentős javulást hozhat. Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy kifejezett kopás esetén általában már csak műtéti megoldás hoz megfelelő eredményt.

Lökéshullámmal a fájdalom ellen

A modern terápiában jól használhatóak a mesterségesen létrehozott hullámok, vagyis a lökéshullámok. Ezt a terápiát eredményesen alkalmazzák háti- és nyaki feszültség, gerinc eredetű fájdalmak, csípő-, könyökfájdalmak, vállba-, karba sugárzó fájdalmak, meszes váll, sportsérülés esetén, de beválhat sarki és talpi eredetű panaszok, és persze a gyakori térdfájdalom csökkentésére. Miután ugyanis a hullám áthatol a test felszínén – az orvos egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatja –, beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A terápia eredményessége már néhány kezelés után érezhető, de a teljes kúrához 2-6 kezelésre is szükség lehet.


www.oxygenmedical.hu

Kép:scottchan - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3247 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x