Bűvészmutatvány-e a jóga ?
Címlap / Szépség-Egészség / Bűvészmutatvány-e a jóga ?

Bűvészmutatvány-e a jóga ?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sok jóga iránt érdeklődő laikusban, tehát leendő jógázóban keltenek bizonytalanságot azok a képek vagy bemutatók, melyeken nagyon furcsa, szokatlan és nehéznek tűnő testhelyzetekben láthatók a profi jógázók. Ezek a képek a jóga testi szintű lehetséges hatásaira - mint például a rugalmasság - helyezik a hangsúlyt. Ez fontos, de korántsem annyira, mint sokan gondolják. Legyek nyitott érdeklődő, kezdő jógázó, esetleg aktív jógagyakorló, vagy akár tapasztalt jógaoktató, mindenképpen hasznos lehet összegezni az efféle "akrobatikus jóga" hasznos és kevésbé hasznos aspektusait.  

Az „akrobatikus jóga” előnyei és veszélyei ?
Gyakran hallottam egy téves elképzelést azoktól, akik először játszanak el a jógázás gondolatával.”Jógáznék, de én nem vagyok képes olyan bűvészmutatványokra a testemmel, mint amit a jóga megkövetel.” Amikor megkérdezem, mire is gondolnak, akkor általában az a válasz, hogy az érdeklődő látott néhány nagyon nehéznek tűnő gyakorlatot s az tett rá mély benyomást. Ez van, akit inspirál, de ez általában ritka. Sokkal jellemzőbb, hogy elbizonytalanít, hogy érdemes –e egyáltalán elkezdeni.


Valóban látni olyan képeket, vagy videókat jógázókról, akik bámulatra méltó rugalmasságra tettek szert a jógázás segítségével. Ez egy lehetséges eredménye lehet a kitartó gyakorlásnak, de ha ennek fejlesztése öncélúvá válik, akkor eltűnhetnek, vagy háttérbe szorulhatnak a jóga legfontosabb céljai. Hiszen a jóga valódi súlya és esszenciája a szellemiségében rejlik. Abban, hogy az Egységbe vezető úton harmóniát és kiegyensúlyozottságot teremt az elme és a test között, az elcsendesedés segítségével. Tehát egy eszközt biztosít a szellemi úton, melynek hatása az élet minden területére kiterjedhet. Azonban nem szabad elveszni az eszközben, s annak mellékes eredményeiben. Örüljünk neki, élvezzük, használjuk is, ha motivál bennünket a rugalmasabb test elérésének lehetősége, tegyünk érte, de ne tulajdonítsunk túlzott fontosságot neki, ne ez legyen a mérce, amivel önmagunkat és fejlődésünket mérjük.

Már néhány hét gyakorlás után fel lehet ismerni, hogy a jóga valódi minősége az elcsendesedésben, és a belső egyensúly megjelenésében rejlik. Tehát adott esetben egy jógázó fele annyira hajlékony testtel is ugyanolyan „tökéletesen” végrehajthatja a gyakorlatot – az Éber Figyelemmel -, mint a rugalmasabb testalkatú társa. S ennek megfelelően a hatás is sokkal mélyebb és áldásosabb lehet. A jógában a belső minőség megélése a lényeg, s nem az anyagi forma változása.


A legfontosabb, hogy találjunk valami olyan belső kívánságot-célt, ami motivál bennünket, és cselekvésre sarkall, ami segít felülemelkedni az ismeretlentől való természetes idegenkedéstől. Ez lehet akár az akrobata jellegű jógázók által kialakított rugalmasabb és hajlékonyabb test elérése, de emellett sok más is lehet. A nyugalom és harmónia megteremtése, a stressz feloldása vagy bármi , amit el szeretnénk érni, vagy meg szeretnénk teremteni (erre különösen a Kvantum jóga ajánlott, hiszen a teremtő energiák tudatos felhasználására lett kifejlesztve).

A tapasztalataim szerint azonban van két tényező, ami a talán a legtisztább motivációs energiákat hozza létre. Ezek pedig a mélyebb önmegismerés vágya, valamint a mozgás örömének a visszaszerzése és átélése. Ennek a kettőnek a kombinációja egy olyan energiaspirált hoz létre, amely kellemesen és építő módon tár fel újabb és újabb rétegeket a belső világunkból. S ahogy ez a belső alkímia felerősödik, ennek hatása életünk minden területén érezteti áldásos hatását.

Szívből kívánom ennek átélését és megtapasztalását minden jelenlegi és leendő jógázónak, amihez segítséget nyújthatnak - többek között - a Baraka Jóga Iskola órái és tanfolyamai.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2759 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x