Mi lehet a legmagasabb szintű Szeretet?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Mi lehet a legmagasabb szintű Szeretet?

Mi lehet a legmagasabb szintű Szeretet?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-21

Az évezredes tapasztalat és bölcsesség, - amely megnyilvánul a jógában, - az emberi létezés nagyon sokféle jelenségére adhat új megközelítést a nyugati civilizáció emberének. Ezek közé tartozik az Együttérzés is, mint az emberi élet egyik legfontosabb életminősége. A számos jóga irányzat közül a Női jóga az, melyben az Együttérzés megtapasztalása kiemelten fontos és annak központi elemévé vált, ezért ezen keresztül mutatom be az Együttérzés fontosságát és hasznosságát. Felmerülhet a kérdés miért a Női jóga az, melyben az Együttérzés oly hangsúlyossá vált. A válasz, hogy a Női jóga a Női energiák-minőségek ( mint befogadás, elfogadás, türelmesség, odaadás, gyengédség, együttérzés, gondoskodás, alkalmazkodás) minél teljesebb megélését, kiteljesedését tűzte ki célul. A Női energiák-minőségek egyik jellemző vonása pedig az Együttérzés. 

 

Rendezvénynaptár
Nem véletlen, hogy a természeti népeknél az istenképzet általában nőnemű és a Föld anyához fordulnak és fohászkodnak. A férfinemű isten és az Atya szó a kereszténység erősödésével kapott jelentős szerepet. A férfi minőségek (mint céltudatosság, erő, kezdeményezés, racionalitás, határozottság, túlélés) dominanciája – többek között - az oka, hogy napjainkban az Együttérzés helyett az elkülönülés, és az erőfeszítés jeleit látjuk a társadalom és az élet legtöbb területén. Az előttünk álló időszak legfontosabb feladata lesz, az egyensúly helyreállítása s ebben lesz óriási szerepe a valódi Együttérzés átélésének és megtapasztalásának, ami a jóga filozófia egyik központi eleme; s ebben tud segíteni a jóga azoknak, akik nemcsak intellektuálisan, hanem a tapasztalati szinten is cselekedni szeretnének.

A szív megnyitása és az Együttérzés az, melyre a Női jóga az egyik legfőbb hangsúlyt fekteti, természetesen a hagyományos egészségmegőrző szerepe mellett. Hazánkban s a nyugati kultúrkörben még vannak, akik csak úgy tekintenek a jógára, mint hasznos testgyakorlásra. Ez természetesen egy nagyon felszínes megközelítés, még ha igaz is az, hogy a modern orvostudomány is felismerte a jóga egészségmegőrző, sőt akár gyógyító hatását. Ezek meg is jelennek a Női jógában, de a lényeg mégis valami sokkal több. A szív megnyitása, az Együttérzés átélése, megtapasztalása azok az elemek, melyek messze túlmutatnak a testi szinten, sőt még az elme értelmezési tartományán is.


A jóga egy évezredes szellemi út, melynek célja az emberi létezés minőségének javítása és az isteni szeretet átélése. Ennek elérése nehezen vagy egyáltalán nem elképzelhető az Együttérzés kiteljesedése nélkül. S mivel lehet „Együtt - érezni”?

A jóga filozófia szerint nemcsak a másik emberrel, hanem minden létező teremtménnyel, hiszen a keleti tanításoknak megfelelően a jógik is azt vallották, hogy nem csupán a másik embert érted meg és tiszteled a jóga gyakorlásával, de lehatolsz a saját lényed gyökeréig. A legbenső lényedet átélve pedig képes leszel a valódi Együttérzésre másokkal, ami azt jelenti, hogy nem csak testként és elmeként, hanem lélekként is látod-érzed a másik embert (ma már számos film is megjeleníti ezeket a jelenségeket, mint például a „Mi a csudát tudunk a világról…” vagy az „Avatár” c. filmek). S azt is tanították – tanítják a jógik, hogy nincsenek különböző lelkek, azon a szinten már minden Együtt - Egységben létezik.

A Szeretet, az Együttérzés központja a szívcsakra (energiaközpont), szanszkrit neve Anahata. Pontosan a mellkas közepén található, levegő elemű és nőies polaritású. A megnyitására, tisztítására sokféle spirituális iskola, irányzat kínál különféle technikákat.

A jógában a szívcsakra nyitó gyakorlatok növelik az Együttérzést, az együtt rezgést az Univerzummal. Jó példája a szív megnyitásának a jógapózok ászanák közül a Halállás, a Kobraállás, a Mellkasnyújtás valamint a szufi Mellkasnyitó-Légző gyakorlat, illetve az Együttérzési meditáció. A szufi tradícióban is nagy hangsúlyt kap a szívcsakra megnyitása. Már maga a fizikai megnyilvánulása ezen gyakorlatoknak is intenzív érzet jelentkezését váltja ki a mellkasnál ill. a szívcsakránál, s néhány alkalom után meg lehet tapasztalni a jótékony hatását.

Azért különleges a jóga, mert nemcsak beszél és erkölcsi útmutatást ad az Együttérzésről, hanem kézzelfogható tapasztalathoz segíti a gyakorlót, és aki átéli ezt a rezgést az nagy valószínűséggel már képes lesz azt átültetni a mindennapi élethelyzetekbe.

A jóga és az Együttérzés olyan, mint a virág és az illata. Az utóbbi egy természetes következménye az előbbinek így az Együttérzés a jóga gyakorlatok és a jóga filozófia „illata”. S aki a hétköznapokban mindenkivel megosztja ezt az „illatot vagy a jóga tiszta illatát”, az nagyon sokat tesz egy más világ megszületéséért.

Összefoglalásul szívből kívánom ennek a minőségnek az átélését jógával - vagy anélkül -, hiszen ahogy Osho megfogalmazta az Együttérzés „ a legmagasabb szintű Szeretet”.

 
 
[ 1526 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x