Divat vagy életérzés, avagy a Bikram Yoga valódi örömei...
Címlap / Szépség-Egészség / Divat vagy életérzés, avagy a Bikram Yoga valódi örömei

Divat vagy életérzés, avagy a Bikram Yoga valódi örömei

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Szeretne esetleg fogyni, szebb alakra szert tenni? Szeretne egy kis harmóniát csempészni stresszes mindennapjaiba? Szeretne egészségesebben élni, jól érezni magát a testében? 

Akkor a Bikram Yogát pont Önnek találta ki Bikram Choudhury indiai származású egykori súlyemelő, aki saját komoly sportsérülése kezelésére állította össze ezt a jóga típust.

Mert, ahogy azt Várkonyi Edit, kedvenc jógaoktatóm szokta mondani nekünk: „Az az igazi felelősség, ha valaki odafigyel magára, s így egészséges tud maradni szerettei és családja számára, és teljes értékű munkát tud végezni.”

 

Már jó néhány éve annak, hogy egy szép napon arra ébredtem, hogy kipróbálnám, milyen lehet jógázni. Bementem egy könyvesboltba még aznap, és megvettem életem első jóga könyvét, tele színes gyakorlatokkal és a hozzátartozó leírásokkal, hogy az egyes ászanákat, hogyan kell végezni, mi mindenre jók egészségileg és esztétikailag egyaránt.

Nekiültem átolvasni szerzeményemet, és ami először megragadt, és rettenő szimpatikus volt számomra, az volt, hogy semmi erőszak, semmi pumpálás, csak mindenből annyit szabad csinálni, amennyi jólesik, de persze úgy, hogy közben feszegessük testi határainkat. Nekiláttam hát, és el is kezdtem a gyakorlatokat sorra kipróbálni, és azt vettem észre, hogy jobban érzem magam, még úgy is, hogy teljesen autodidakta módon végzetem azokat. Csináltam már egy pár hónapja reggelente az általam összerakott feladat sort, amikor sajnos kiderült, hogy édesanyám mellrákjából csontáttétes lett. Ezt azért jegyzem itt meg, mert másfél éves ápolása során sem hagytam abba a rendszeres jógázást, így a testi-lelki terhet is sokkal jobban viseltem, majd később elvesztését, elengedését.


Az idő múlásával viszont éreztem, hogy valami hiányzik, túl megengedő vagyok magammal, mert azokat a gyakorlatokat választottam ki könyvemből, amelyeket könnyen, kis erőfeszítés nélkül végezhettem, illetve testhezállónak véltem. Az évek alatt rájöttem, és szembe kellett néznem magammal, hogy ez bizony önbecsapás, arról nem beszélve, hogy a jóga fő motorját, a helyes légzést nem ismertem, nem gyakoroltam, és tudtam, hogy szükségem van profi oktatóra.

Elkezdtem tehát keresni egy helyet, ahol otthont találhatok jógás perceimnek, ahová megérkezhetek. Egy éves intenzív keresgélés során, mint a macska, aki nem találja a megfelelő kályha melegét, csak bolyongtam a különböző jógastúdiók között, de nem találtam azt a pluszt, amelyről pedig tudtam, hogy kell, hogy létezzen valahol.

Gondoltam, ebből elég, jógázni akarok, egész egyszerűen, mert szeretem a jógát és leültem a laptopomhoz, azt mondtam magamnak, lesz, ami lesz, felkeresem az első jógastúdiót, amely a lakóhelyemhez a legközelebb van, oda fogok járni, úgy hogy még reggelente, munka előtt tudjak menni, hogy jól induljanak a napjaim (mindig is reggel jógáztam, otthon is). Nem sokkal később, az interneten megtaláltam a Bikram Yoga Újpest HOT YOGA Stúdiót körülbelül 10 perc sétányira a lakásomtól.


Pár nap elteltével egy szép, meleg júniusi napon nekiduráltam magam, és el is mentem kipróbálni a kiszemelt helyet. Szépen nyakig beöltözve a jógához, ahogy azt szoktam, beléptem a forró jóga termébe, és valami irdatlan plusz pára és forróság csapott meg a nyári nagy melegben. Te jó ég, - gondoltam, - ezek elfejtettek kiszellőztetni, szólni kellene, hogy kapcsolják már be a klímát legalább, hát így megfulladok, de hamar rá kellett jönnöm, a forró (hot) jóga elnevezés, nem egy metafora, az maga a szó szerinti valóság, hogy ez ott így szokás, így a normális.

Meggyőztem magam, ha már itt vagyok, kibírom, végigcsinálom az órát, mit veszíthetek, legalább ezt is kipróbálom. Eltelt az előírt 90 perc, és egy olyan jógaórán vehettem rész, mint addig még soha. Jógázásom két perces pihenője alatt csak arra tudtam gondolni, hogy ilyen jógaórában még nem volt részem, hogy így inspiráljanak, teljesen ismeretlenül. Először lát az oktató, és már a nevem is tudja, a 40 fokos izzadásban humora is van, közben úgy javít, hogy folyamatosan a motiváló dicséretből sincs hiány, ráadásul közben mindenféle hasznos tanácsokkal is ellátják a vendégeket. Olyan élményben volt részem, hogy teljesen feldobódva, kisimulva és örömmel a lelkemben sétáltam haza azon a ragyogó napfényes nyári napon. Rögtön bekapcsoltam a gépemet, hogy tüzetesebben átnézzem a stúdió weboldalát, hogy hátha ott megtalálom, hogy ki ez a jógaoktató?
Várkonyi Edit vagyok – írja a bemutatkozó fül alatt – a Bikram Yoga Újpest Stúdió tulajdonosa.


Így találtam rá Újpesten a Bikram Yoga örömeire és előnyeire, abban az életévemben, - érdekes egybeeséssel, - amely évben édesapámat támadta meg egy nagyon agresszív kor, és a jóga újra segített, hogy az ezzel járó nehézségeket átvészeljem, mind lelkileg, mind energetikailag egyaránt.

Később Edittől, megtudtam néhány fontos és hasznos dolgot A Bikram Yogáról, amely jógatípus a Hatha yoga legfiatalabb, így a legmodernebb irányzata. Mint az elején már említettem ezt a jóga irányzatot egy Bikram Choudhury indiai származású yogi állította össze 26 ászanából. Az általa összeállított feladatsort, hozzáértő oktatók irányításával 40 fokban végezzük, így az izmok hamarabb bemelegednek, ezáltal a melegben az esetleges sérülésektől is védve vagyunk. Nem is beszélve arról, hogy nagyobb eséllyel tudunk haladni, tökéletesíteni az ászanákat, annak érdekében, hogy minél hatékonyabb legyen jógázásunk, ha erősödni szeretnék, szép szálkásizmokra szert téve, vagy egészségessé válni, illetve maradni. Szépülésünkre és fogyásra is kiválóan alkalmas, hisz a Bikram Yoga az anyagcsere-folyamatok javításával teszi hatékonnyá a zsírégetést és tartóssá a karcsúsító folyamatot. Nagy súlyfelesleggel is nyugodtan elkezdhető, ellentétben például a futással. És van egy jó hírem, (bár lesz még több is), hogy bármilyen életkorban elkezdhető és gyakorolható.


 
Sokan érzik idegennek a jógához kapcsolódó spirituális szemléletet, mert az a kép jelenik meg előttük, amikor egy hamutól szürke ember ül egy sarokban egy füstölő mellett, és a köldökét nézve meditál. Nos, nem, vagy nem szükségszerűen - de most is van egy jó hírem – a gerincbajok e nélkül is gyógyíthatóak. A Yoga nagy felismerése, hogy a hátizmok nagy része a lassú, kitartott mozdulatoktól erősödnek inkább. A Hatha Yoga, a jógának pont az az ága, ami kifejezetten a test egészségesen tartását célozza meg. A Bikram Yoga gyakorlatok pontosan azokat a részeinket nyújtják, amire a gerincproblémákkal küzdőnek leginkább szükségük van: helyes arányban tartalmazza a nyújtó, a lazító és az izomerősítő gyakorlatokat, így a Bikram Yoga a gerincre is kifejti jótékony hatását, feltéve, ha az ászanáit szabályosan és megfelelően végezzük. Gerincjóga-gyakorlatok és -pózok közben tudatosan, vagy kevésbé tudatosan, de edződik az elme, javul a koncentráció, uraivá válunk testünknek, elménknek. Aki Bikram jógázik, az már ismeri az érzést...

A jóga egységet jelent. A légzésed, a tested és a benned növekvő új élet egységét tükrözi a kismama jóga. – tehát kismamák ti se maradjatok ki a jóga örömteli jótékony hatásaiból!

A Bikram Yoga segít csökkenteni a menopauza kellemetlen tüneteit is, hisz kiegyensúlyozza a hormonháztartást, csökkenti a feszültséget, depressziót, nyugodt alvást biztosít, csökkenti, megszünteti a hőhullámokat, ami a legtöbb nő számára ezen időszak legborzalmasabb velejárója. Ehhez persze benn kell maradni a 40 fokos teremben akkor is, ha jönnek a hőhullámok! No de ki veszi azt ott észre?


A rendszeresen Bikram Yogázó nőknél a csontok ásványi anyag sűrűsége javult így a csontritkulásra is kiváló, amelyet röntgenfelvételekkel is kimutattak a szakemberek.

És itt egy újabb jó hír, hogy a férfiak se érezzék úgy, hogy ők már megint kimaradtak. Felhívnám a figyelmüket, hogy mielőtt a kék pirulához nyúlnának, javaslom, próbáljanak meg egy tartós hatást eredményező, és egyéb testtájékokra is kiváló hatással bíró mozgásformát a Bikram Yogát.Az eredmény, meglátják, garantált.

Összecsaptak a hullámok a fejed felett? Elbújnál a világ elől? Igen, mindannyiunk életében előfordulnak nehéz időszakok. Mivel a melegben erőteljesebben méregtelenítünk, kondicionáljuk a teljes testünket, beleértve az idegrendszerünket, javul az anyagcserénk, sokkal több vizet kívánunk, jobb a keringésünk, így a Bikram Yogának kiváló antidepresszáns hatása is van, és mégis csak jobb, mint keseregni a négy fal között.


Állíthatom, hogy Bikram Yoga Újpestnél a társaság remek, oldott a hangulat, miközben oda is figyelünk egymásra. Arról nem is beszélve, hogy különféle közös programokat is mindig kitalál nekünk Edit. Na és persze ott van a „30 nap, mindennap”, amikor együtt járunk 30 napon keresztül mindennap jógázni, olyan emberi kapcsolatokat épít, ami nem jellemző a sportközösségekre. Ezt is saját tapasztalatból mondom, hisz nincs még egy hónapja, hogy én magam is végigcsináltam a saját 30 napomat a többiekkel, egymásnak drukkolva, biztatva, nevetve. De erről majd talán máskor. Most csak annyit, hogy Edit közreműködésével ezalatt az idő alatt megtapasztalhattam, hogy bizony nem túl kényelmes, komfortos pozíciókban is rendkívül jól érezheti magát az ember, úgy hogy testi határaim feszegetésével szellemi korlátaimat is van esélyem tágítani, amely korlátok tágításával saját belsőm szárnyalását adhatja, tisztán, kiegyensúlyozottan egy egészséges, harmonikus világot megteremtve.

Egy szóval, Gyere el a Bikram Yoga Újpest Stúdióba egy másfélórára, és garantálom, büszke leszel magadra, mert meg tudtad csinálni! Tettél magadért és sikerrel jártál, és lesz egy remek napod!

Rátai Krisztina
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5568 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x