Fogkefeválasztási kisokos gyerekeknek
Címlap / Szépség-Egészség / Fogkefeválasztási kisokos gyerekeknek

Dr. Bakos Anikó

Fogkefeválasztási kisokos gyerekeknek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Gyermekfogak fő ellensége az édességfogyasztás miatt kialakuló fogszuvasodás. A fogszuvasodást minden szülő felismeri. Ha gyermeke fogán sötét, barna vagy fekete árnyalatú foltot észlel, bizony megkezdődött a fog romlása. A legjobb lenne, ha gyerekkorban nem a szuvas fogak kezelésén kellene törnünk a fejünket, hanem a megelőzésre helyeznénk a hangsúlyt.  

A gyermekkori fogápolási szokások és a gyermek fogazatának állapota kihat a felnőttkori szájüreg és fogazat egészségére. A megelőző kezelés elsődlegesen abban rejlik, hogy gyermekünket megtanítsuk a helyes fogmosási technikára. Ennek első lépése a tökéletes fogkefe kiválasztása. Cikkünkben a kisgyermekkori fogkefeválasztás kérdéskörét járjuk körbe.
Az édességek fogyasztása során a cukor maradékaiból a baktériumok és élesztőgombák által termelt sav támadja meg a fogzománcot, így indul el a fogszuvasodás. A fogak tisztán tartását, a szájhigiénia megteremtését már az első fogak megjelenésével meg kell kezdeni, hogy az beépüljön a gyermek mindennapi életébe.

Csecsemőkorban ez a feladat teljes mértékben a szülőkre hárul, általában steril gézzel történő áttörléssel tudjuk elérni az íny, az első kibújt fogak tisztítását. De már az első fog megjelenésével jöhet a fogkefe és a fogkrém, melynek használata kezdetben szintén a szülő feladata, míg a gyermek nagyobbacska nem lesz és meg nem tanulja annak önálló és pontos használatát. El kell magyarázni a kisgyermeknek, hogy étkezés után meg kell hogy tisztítsa fogait az ételmaradékoktól, hogy azok ne rakódjanak le és ne legyenek táptalaja a későbbi fogromlásnak.

A helyes fogmosási technika elsajátítását kezdetben segíthetjük gyermekünk kezének vezetésével, vagy közös fogmosással. Gyermekekben egyébként is erős az utánzási hajlam, jó technika a közös fogmosás a helyes művelet megtanítására.

Szülőként felmerülő fő kérdés: milyen fogkefét válasszak gyermekemnek? Virágkorúkat élik az elektromos fogkefék, melyek gyermekek számára is kaphatók. Előnyük, hogy megkönnyítik a fogmosást, hisz a kis forgófej folyamatosa mozgás nem igényel olyan kézügyességet. A hagyományos fogkefékkel összehasonlítva bizonyítottan hatékonyabbak is. Fogorvosok is előszeretettel ajánlják az elektromos fogkefe használatát, hisz a kisgyermekek mozgáskoordinációja még fejletlen, a hagyományos fogkefe használatában sokszor gyengeségük miatt elfáradnak és így a fogmosás nem hoz teljes eredményt. Az elektromos fogkefe alapos fogmosást tesz lehetővé.


Az elektromos fogkefék piaca is viszonylag széles, találunk köztük mesefigurával ellátott, zenélő és egyéb beépített funkcióval rendelkező fogkefét egyaránt, melyek mind-mind a fogmosás megszerettetését célozzák. Nagyon kedvelt az időt csipogással jelző készülék , mely beépített időmérővel rendelkezik. A gyermek megszokja, hogy a fogmosás hossza addig tart, ameddig fogkeféje nem ad hangjelzést. Tendencia ugyanis, hogy a gyerekek pár pillanat alatt szeretik letudni a fogmosást, holott az alapos fogmosás egy figyelmet igénylő, többlépcsős folyamat.

Természetesen nem elegendő, ha egy időmérős elektromos fogkefét a gyermek kezébe adunk, hogy "tessék moss fogat", meg kell tanítani arra, hogy minden egyes fogra kiemelt figyelmet fordítson, ne csak a könnyen elérhető, számára "szimpatikus" fogakat tisztítsa meg. A túl sokat tisztított fog túlérzékennyé és szuvasodásra hajlamossá is válhat, különösképpen, ha a tisztítást rosszul is végzi a gyerek. A más fogaktól elvett idő pedig az elhanyagolt fogak károsodásához vezethet. Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy tilos erőteljesen sikálni a fogakat, mert sérülhet a fogíny és a fogzománc. Az elektromos fogkefék ebben is segítenek, hisz használatuk során a forgófej helyettesíti a sikálást

Fontos megtanítani az otthon elektromos fogkefét használó gyermeket is a hagyományos fogkefe használatára egyaránt, hisz adódhatnak olyan élethelyzetek, pl. óvodai, iskolai fogmosás, utazás során, amikor nincs lehetőség elektromos fogkefével történő fogmosásra.
Akár hagyományos, akár elektromos fogkefét választunk, a fogkefe választásnak vannak bizonyos szempontjai. Az első és mindenki számára evidens, hogy kifejezetten gyermekek számára készített fogkefét válasszunk. Talán meg se kell magyarázni, hogy a gyermekfogkefe feje kisebb, sörtéje puhább, az ínyt és a fog keményállományát kíméli.

A hagyományos eldobható fogkefét legalább háromhavonta le kell cserélni, de az elektromos fogkefe feje se kivétel ez alól a szabály alól. Elektromos fogkefék csomagolása általában tartalmaz pótfejet, de külön is árusítanak az adott típustól függően. Vannak olyan indikátorral ellátott fogkefe fejek is, melyek színük megváltozásával jelzik, ha cserélni szükséges őket.

Hat éves kor alatt semmiképpen ne hagyjuk magára a gyermeket fogmosás közben, és nem csak azért, mert szükséges a helyes fogmosási technika figyelemmel követése, hanem azért is, mert az elektromos fogkefék szétszedhetők, s a kisgyermekek előszeretettel bütykölik meg őket, ezáltal "veszélyes fegyverré" válnak kezükben.

Ha tesztelni akarjuk gyermekünk fogmosása hatékonyságát, vásároljunk a patikában un. lepedék elszínező rágótablettát, mely láthatóvá teszi a nem jól mosott területeket.
És végezetül egy technikai jó ötlet elektromos fogkeféhez: csak akkor kapcsoljuk be a készüléket, ha már a szájban van, ha nem akarjuk, hogy a fogkrém szanaszét repüljön róla.
Curaprox fogkefék
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7700 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x