Ezek azok, amikre nem számítasz, mikor fogászatra mész
Címlap / Szépség-Egészség / Ezek azok, amikre nem számítasz, mikor fogászatra mész

Dr. Bakos Anikó

Ezek azok, amikre nem számítasz, mikor fogászatra mész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Csak akkor fordulsz fogorvoshoz, ha már fáj a fogad? Időpazarlásnak érzed, hogy félévente, vagy akár évente kontroláltasd fogazatod és szájüreged állapotát? Ha az egészségügyi szűrésekről esik szó, sokakban fel sem merül, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés is része az egészségmegőrzésnek.  

Az elhanyagolt fogazat, a fogkövesedés a baktériumok melegágya, melyek, vagy azok toxinjai a szervezet más területeire jutva megbetegítik az ott lévő szerveket. Összefüggés lehet pl. a szájhigiénia és a szívbetegségek kialakulása között is. Fontos, hogy mindenki felismerje, hogy az egészségmegőrzés része tehát a fogászat rendszeres látogatása.

Aki régen volt vagy ritkán jár fogorvoshoz, sokszor csak a rendelőbe érve szembesül olyan helyzetekkel, amikre nem gondolt, pedig kellett volna. Melyek azok a dolgok, amelyekkel mindenkinek számolnia kell, mielőtt elindul otthonról?

Alapvető dolog, hogy indulás előtt fogat mosunk. Sokan munkahelyről érkeznek a fogorvoshoz, és nem jut eszükbe, hogy otthon táskájukba készítsenek egy fogkefét és fogkrémet, s jobb híján egy rágógumi elfogyasztásával próbálják kompenzálni az elmaradt fogmosást. Manapság számos fogászati váróterem mosdóhelyiségében lehetőségünk nyílik a fogászat által biztosított egyszer használatos, eldobható fogkefék alkalmazására, melyet teljesen ingyen vehetünk igénybe. Természetesen a fogkefék mellett fogkrém is rendelkezésünkre áll. Ha fogmosás nélkül érkezünk a fogorvoshoz, célszerű tehát ellátogatni a helyiség mosdójába, hogy tájékozódjunk van-e az adott fogászaton egyszerhasználatos fogkefe kihelyezve, de a recepción is érdeklődhetünk erről a lehetőségről.


Váratlanul érheti az embert, ha nincs nála elég pénz, és amikor fizetésre kerül sor, a kezelés összege magasabb, mint ahogy számított rá az emberfia. Manapság az egyik legdrágább egészségügyi szolgáltatás a fogászat. Sokan nem értik, miért olyan drága egy kezelés. Az ok pedig igencsak egyszerű. A jó szakember a legjobb eredményt szeretné biztosítani páciensei számára, ehhez azonban a legmodernebb csúcstechnológia használata a leginkább optimális. Kevés fogorvos engedheti meg magának, hogy milliós berendezéseket vásároljon, kezdve a fogászati széktől a polimerizációs lámpán át a fogászati lézerig, ezért ezeket havi szinten bérli magas költségek ellenében. Emellé a felhasznált esztétikus tömőanyagok, lenyomatok mind-mind kiadások, nem beszélve az igényes, precíz munkavégzés díjáról. Mindenki szép fogakra vágyik, s a fentiek tudatában könnyebben megérthető a fogászati beavatkozások relatíve magasnak tűnő árai. Ha nincs nálunk elegendő készpénz, érdeklődjünk arról, hogy van-e lehetőségünk bankkártyás fizetésre, vagy a közelben található-e terminál, ahol levehetünk pénzt számlánkról. A kezelés előtt tisztázhatjuk anyagi lehetőségeinket, és érdeklődhetünk a részletfizetési feltételekről is. Egy többlépcsős fogászati kezelési terv tartalmazza a költségkalkulációs árajánlatot, melyet a komplett kezelés megkezdése előtt átbeszélhetünk a fogorvosunkkal.

Vannak apróbb, de annál kellemetlenebbnek tűnő helyzetek, melyekkel sokszor már csak a kezelőszékben találjuk szembe magunkat, mint pl. a túlzott, megfeszült idegállapotunk eredményezte leizzadás, vagy amikor a fogorvosunk „öblítsen egyet” felszólítása után szembesülünk azzal, hogy nincs nálunk zsebkendő, amivel megtörölnénk a szánkat. Ezekre a helyzetekre csak a páciens nem gondol, a jó fogorvos az öblítőpohár mellé készíti az eldobható papírzsebkendőt, de ha nem találjuk ott, akkor nyugodtan jelezzük, hogy kérhetünk-e, biztos, hogy rendelkezésünkre bocsátják a szükséges nyáltörlő zsebkendőket. Azt pedig, hogy az izzadás, verejtékezés miatt szégyenkezzünk, felejtsük el, egy képzett szakember tisztában van azzal, mivel jár egy fogászati kezelés, és meg sem fordul a fejében semmi ránk nézve bántó gondolat ezzel kapcsolatban. Ez a fogorvos munkájának része, s az emberek eltérő habitusából adódik ki mennyire izzadékony, ha fél, szorong.

A fentiekben összeszedett szituációkon kívül természetesen még sorolhatnánk mi minden adódhat, amire nem számítunk, amikor fogorvoshoz megyünk. Az adott rendelő recepcióján már a megjelenés előtt telefonon érdeklődhetünk akár arról is, hogy melyek azok a helyzetek, amikre érdemes felkészülnünk, mit vigyünk magunkkal, mit kell tudnunk, ha már régen nem jártunk fogorvosnál, van-e lehetőség bankkártyás fizetésre, részletfizetésre, váltóruha lecserélésére stb. A jó fogorvos körültekintően választja meg recepciós munkatársát is, aki ugyanolyan felkészülten tud válaszolni minden felmerülő kérdésünkre. Fájdalommentes fogászat
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7348 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x