Ezt a betegséget sokan nem veszik komolyan, pedig nagy bajt...
Címlap / Szépség-Egészség / Ezt a betegséget sokan nem veszik komolyan, pedig nagy bajt okozhat!

Ezt a betegséget sokan nem veszik komolyan, pedig nagy bajt okozhat!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-10-23

Sok embert érint, de néha még a betegek sincsenek tisztában azzal, hogy ez a bajuk, hiszen az általa okozott tünetek több más betegségre is illenek. Szakértőnk segítségével utána jártunk, mi is a titokzatos reflux.  


Rendezvénynaptár
Amikor valakinek fáj a gyomra, vagy érzi, hogy a gyomorsav a torkát marja, hajlamos annyival elintézni, hogy „sok a sava” és legfeljebb savlekötő tablettával próbál enyhíteni a kellemetlen helyzeten. Pedig ez a tünet egy komoly betegség, a reflux jele lehet, amelyet nem szabad félvállról venni!

- A reflux kialakulásának oka ismeretlen, de a statisztikák szerint a túlsúlyos emberek körében gyakoribb, mint másoknál. Vannak kutatók, akik szerint a stressz is szerepet játszik a tünetek megjelenésében. A betegeknél a nyelőcső alsó izomgyűrűje nem záródik jól össze, és ennek következtében a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. Mivel a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyájának váladéka más-más kémhatással bír, a gyomorsav irritálja, felmarja a nyelőcső végét. – mondta el dr. Molnár Péter, az Ezüstfény Klinika belgyógyász-gasztroenterológusa.

Mikor gondoljunk refluxra?

Ha rendszeresen ég a gyomrunk, savas visszacsorgást, gyakori büfögést vagy épp fokozott nyálelválasztást tapasztalunk, valószínűleg refluxunk van, hiszen e betegségnek ezek a fő tünetei. De, ha krónikus köhögés, hangszálgyulladás kínoz minket, vagy gyorsan romlik fogaink állapota, esetleg asztmatikus tünetek jelentkeznek, akkor is érdemes elgondolkodni azon, hogy ez lehet a bajunk. Vannak úgynevezett alarmírozó tünetek, melyek felmerülése azonnal riasztja a szakembereket, ezek a nyelési fájdalom, az ok nélküli fogyás, nyelési nehezítettség, de még a vérszegénység is. Bár vizsgálatokkal nem bizonyított, de a refluxhoz kapcsolódó tünet lehet akár a krónikus orrmelléküreg vagy középfülgyulladás is!

Ne törődjünk bele, a reflux kezelhető, gyógyítható

Szerencsére a reflux jól kezelhető, többféle módszerrel is. A szakemberek először mindig felmérik a beteg állapotát és ennek fényében állítják össze a megfelelő terápiát. – Enyhe esetben akár elég lehet a diéta is, de először mindenképpen a gyógyszeres terápiát ajánljuk, hiszen a gyomorsav mennyisége csökkenthető protonpumpa gátló vagy hisztamin receptor blokkoló gyógyszerekkel. Egyéntől függő, hogy melyik válik be, hiszen míg a protonpumpa gátló szerek hatása hosszabb távú, addig a hisztamin receptor blokkoló gyógyszert főként akkor ajánljuk, ha a tünetek éjszaka jelentkeznek. Ha ez a terápia hatásos, akkor 3-4 hónap után fokozatosan építjük le a gyógyszer szedését. Ha a tünetek visszatérnek, megismételjük az eljárást. Ideális esetben és a diéta pontos betartásával azonban a betegség nem jelentkezik ismét. A legrosszabb esetben, mikor a gyógyszerek már nem hatnak kellőképp, a műtéti megoldást javasoljuk. Ilyenkor a gyomor egy részét egyfajta gallérként felhúzzák a nyelőcső mellé, ezzel erősítve az alsó izomgyűrű erősségét. Szerencsére erre a módszerre nagyon ritkán van szükség. – tájékoztatott minket a lehetőségekről az Ezüstfény Klinika szakorvosa.


Ne várjunk arra, hogy magától elmúlik

Sokan úgy vélik, hogy egy kis gyomorégést otthon is kezelhetnek. Átmenetileg jók is a vény nélkül megvásárolható szerek, de nem szabad sokáig várni arra, hogy a helyzet rendeződjön!
- Ha a tünetek egy hónap alatt nem enyhülnek, nem szűnnek meg, vagy épp rosszabbodnak, mindenképpen menjünk orvoshoz! – javasolja az Ezüstfény Klinika szakorvosa. – Ez azért fontos, mert a hasi diszkomfort érzés és a puffadás más, sokkal súlyosabb betegségre is utalhat. Magyarországon a daganatos betegségek vezető haláloknak számítanak, a gyomorrák pedig az egyik olyan rákfajta, amely tünetszegény, csak apró kellemetlenséget okoz a betegnél kezdeti stádiumban. De pont ez a daganattípus az, amely gyorsan növekszik és képez áttéteket a nyirokrendszerben. A diagnózist endoszkópos vizsgálattal állítják fel, ami egy kellemetlen, de nem fájdalmas módszer. A gyomortükrözés abban az esetben, ha a beteg együttműködik az orvossal, mindössze 5-6 percet vesz igénybe, de tény, hogy garatreflexet válthat ki. Ha ezt nem tudja leküzdeni a páciens, akkor altatásban is el tudjuk végezni a vizsgálatot. – tudtuk meg dr. Molnár Péter belgyógyász-gasztroenterológus szakorvostól.

Jó hír! A karácsonyi traktától nem lesz refluxunk!

Bár a nehezebb, fűszeres, zsíros ételek, az alkohol és a csokoládé fogyasztása is okozhat refluxhoz hasonló tüneteket – refluxbetegek számára ezek egyébként tiltott élelmiszerek – a karácsonyi dőzsölés során esetlegesen érzett kellemetlen tünetek szerencsére nem jelentik azt, hogy refluxunk van és nem is tesznek beteggé minket. Bár a túlevés miatt ilyenkor kissé elgyengülhet a nyelőcső alsó izomgyűrűje és ez okozhatja a gyomorégést, de ez az állapot csak átmeneti, ezt nevezik fiziológiás refluxnak. Ettől függetlenül azért ne együnk három napig megállás nélkül, mert bizony reflux nélkül is rosszul érezhetjük tőle magunkat, ráadásul főhet a fejünk az ünnepek alatti hízás miatt is!
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6993 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 

/img/hirdetes/2021/9honap_banner-300x250-logo.jpg
 

Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x