Miért hullik ki a hajad?
Címlap / Szépség-Egészség / Miért hullik ki a hajad?

Miért hullik ki a hajad?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Senki sem szeretné, egy-egy fésülködés után rémülten számolni az elvesztett hajszálait, közben abban bizakodni, hogy épp elég maradt még. A haj ritkulása, a kopaszodás, a nem kívánt kopaszság, stresszfaktor, és sokszor komoly jelzés a szervezetedtől. De miért veszítjük el a hajunkat? Mit jelent a haj elvesztése, miért kell erre odafigyelni?  

Mennyi hajunk van?

A tudósokban már felvetődött, hogy vajon hány szál haja lehet az embereknek, úgyhogy nemrég készült egy vizsgálat, ami az alábbi eredményeket hozta: ha természetes szőke vagy, akkor körülbelül 140 000, ha barna, akkor 100 000, ha pedig vörös, akkor körülbelül 80-85 000 hajszálad van. Ebből naponta 60-80 szálat gond nélkül elveszthetsz, ez természetes. Ha viszont naponta 100, vagy több hajszálad hullik ki, akkor már hajhullásról beszélünk, és az a kérdés, hogy természetes, vagy egy jelzés a szervezetedtől, hogy valami nincs teljesen rendben. Mielőtt megbeszélnénk, milyen gondok lehetnek, derítsük ki, miért fontos annyira a haj?

A haj pszichológiája

Bármelyik nemhez is tartozol, tudjuk, hogy a hajad fontos neked. Egy férfinak például akár komoly önértékelési zavarokat is okozhat, ha fiatalon kopaszodik meg, vagy igen erősen hullik a haja. Az tény, hogy a nők a kopaszodó, vagy kopasz férfiakat kevésbé tartják vonzónak, mint azokat, akiknek egészséges a hajuk. Ha pedig egy nő veszti el a haját, azt szinte katasztrófaként éli meg. De vajon miért van ez? Miért ilyen fontos a haj? Mi a baj a kopaszsággal, ha csak esztétika, vagy szépség?

Mélyen gyökerező megoldás

Pszichológiai kutatásokból az derült ki, hogy a haj elvesztése (az emberiség történelme során) legtöbbször negatív eseményhez köthető: gyászhoz, megszégyenüléshez, alávetettséghez. Csak néhány példa: a katonák (kopaszok) haját azonnal lenyírták a seregben: ezzel is jelezték az alávetettségüket. A foglyokat a börtönben mindig kopaszra nyírják. Aki vezekel a bűneiért a fejére hamut szór: de előtte kopaszra borotválták. A divatos biliárdgolyó fejű pasik egy részének is kapóra jön, hogy a kopaszság divat is, mert sokuk, amúgy is kopaszodna a sok szteroidtól. A haj tehát fontos, minél később szeretnénk elveszteni, és rettegünk a kopaszodástól. De miért kopaszodunk?
 

Így nő a hajad

Egy átlagos hajszál körülbelül 7 éven keresztül él, aztán magától kihullik, és átveszi a helyét egy másik. A hajad háromnaponta egy millimétert nő, azaz havonta nagyjából egy centimétert. Ha soha nem vágnád le, akkor magától, körülbelül fél méteresre nőne meg, utána kihullana: egyrészt azért mert lejár az élettartama, másrészt azért, mert önmaga súlya miatt vesztenéd el.

A férfi hajhullás

A hajhullás lehet természetes: a kor előrehaladtával ez teljesen normális, illetve természetellenes: ekkor hirtelen, nagymértékű hajhullás lehetséges. A természetes hajhullás általában a halántéknál, homloknál, vagy a fejtetőn alakul ki, oka az androgén hormon csökkenése és általában 30-40 éves kor körül kezdődik.

Női hajhullás

Érdekes, hogy a nők haja is hullhat az androgén hormon hiánya miatt, hiszen androgén a női szervezetben is van, igaz kisebb mennyiségben, mint a férfiakéban. A hormonális hatás miatti kopaszodás a nőknél sokkal ritkább, mint a férfiaknál, de előfordulhat. Hajhullás jelentkezhet női nemi szerveket érintő tumorok esetében, vagy egyszerűen a menopauza bekövetkezte után is.

Amikor a hajhullás bajt jelez.

A hajhullást kiválthatják olyan (nem várt, és nem természetes) okok, amelyekre oda kell figyelni, és kivizsgálást is igényelhetnek. Ilyen a stressz: egy halálhír, erős lelki, vagy fizikai fáradtság, vagy (paradox módon akár) a hajhullástól való félelem is okozhat hajhullást.

Ha a hajhullás zónás - azaz foltokban hullik a haj – az lehet fertőzés, gyulladás miatt, vagy jelezhet hormonális változást is. Sajnos előfordulhat gyógyszerektől, annak mellékhatásaitól is, de az orvostudomány szerint okozhat hajhullást pajzsmirigyprobléma, hosszan tartó láz, vagy vitaminhiány, a vitamin túladagolása is, éppúgy, mint diéta, vagy akár a rossz vérkeringés: ezért, ha hirtelen hajhullást tapasztalsz, vagy a hajad foltokban kezd hullani azonnal keresd fel az orvost. Jó hír az, hogy a probléma megszűnése után a hajad – legtöbbször – újra kinő.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14522 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x