IR gyógyszeres és életmódbeli kezelése
Címlap / Szépség-Egészség / IR gyógyszeres és életmódbeli kezelése

Dr. Csábi Bettina

IR gyógyszeres és életmódbeli kezelése

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-26

IR esetén a betegek automatikusan a metformintól várják a megváltást, az orvos egyéb utasításait pedig elég nagy százalékuk szereti elengedni a füle mellett. Holott az orvosok kifejezetten felhívják a figyelmet arra, hogy elhízás esetén - még akkor is, ha IR igazolható - a megfelelő életmód, azaz diéta, edzés, megfelelő mentális hozzáállás az elsődleges, majd ezek eredménytelensége esetén javasolt a metformin szedése.  

A gyógyszeres kezelés

A metformin a 2-es típusú cukorbetegség esetén az elsődlegesen választott gyógyszer. Nagy előnye, hogy nem okoz hipoglikémiát, továbbá, hogy jól kombinálható más hatóanyagokkal is. Csökkenti a vércukorszintet és az inzulinválaszt, véd a szív- és érrendszeri problémákkal szemben, gátolja a vérlemezkék összecsapódását, így csökkenti az infarktus veszélyét.

Hátránya viszont a betegek jelentős részénél fellépő mellékhatás. A metformin gyakori mellékhatásai a hasmenés, fejfájás, puffadás, orr duzzadása, ízlelési problémák, továbbá mivel gátolja a B12 és a folsav felszívódását, hiányukat idézheti elő. Ha az orvos javasolja, érdemes külön folsavat szedni, és B 12-t mellette, továbbá évi többször probiotikum kúrát tartani.

A fentiek figyelembevételével tehát mégis érdemes lenne nem elengedni a füled mellett azt, amit az orvosod elsődlegesen javasolt, azaz a megfelelő életmód kialakítását.Életmódod

Ismételten hangsúlyoznám, hogy az  IR gyógyszeres terápiájára csak abban az esetben van szükség, ha az életmódváltás nem elég, ezt igazolja az amerikai "Klinikai Endokrinológia és Metabolizmus Szakfolyóirata" című kiadványban megjelent publikáció.  A másik véglet persze az, ha felírják a gyógyszert, de önkényes döntés alapján elhagyja a beteg a mellékhatások miatt…

Juhászné Schiewert Judit bajnokom a legjobb bizonyíték arra, mennyit számít már rövid távon az, ha átalakítod az életmódodat.

"Az életmódváltásom végleges, az IGT és HASHIMOTO miatt. A terheléses vérvétel után az orvosom egyébként nagyon megdicsért, mert az őszi 180-as értékű (60 perces) inzulinom már csak 60 volt most áprilisban. A cukraim is sokat javultak."

 

Ilyenkor mindig felmerül bennem, hogy mennyit számít minden egyes perc, minden egyes nap, és mennyit veszítenek azok, akik minden álmukat „majd holnapra”, és „majd hétfőre” tologatják. Soha nem értettem, egyszerűbb egy problémával együtt élni, mint elkezdeni megoldani. Juditnak az egészsége volt a tét, ahogy neked is valószínűleg, hiszen olvasod ezt a cikket.

Nem győzködlek, hogy Neked fog-e segíteni, ha úgy edzel, étkezel, gondolkodsz, ahogy kellene, mert TE vagy a garancia a sikerre. Senki más nem tanulhatja meg helyetted az alapelveket, nem hajthatja végre az edzéseket, nem állíthatja át az agyát a „nekem úgyse sikerül” mentalitásról a bajnok gondolkodásmódra.

Csakis Te.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2608 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x