Te tudtad, hogy a fogkő eltávolítás mit eredményez
Címlap / Szépség-Egészség / Te tudtad, hogy a fogkő eltávolítás mit eredményez

Te tudtad, hogy a fogkő eltávolítás mit eredményez

Forrás: NiCo Dental
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-03

Az emberek többsége a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a fogkövet bizonyos időközönként el kell távolítani a fogakról. A fogágy betegségek megelőzhetőek lennének, ha a rendszeres szájhigiénia részeként a fogkő leszedésre is időt fordítanánk.  

De mi is az a fogkő és hogyan jön létre?
A fogkő kialakulásának első lépcsőfoka, hogy a fogakon dentális plakk keletkezik. A dentális plakk a fogfelszínen létrejövő un. biofilm, ami elsősorban baktériumokat, levált hámsejteket, fehérjéket, szénhidrátot tartalmaz. A plakk ásványi anyagok megkötésére képes, így megkeményedik és fogkő képződéshez vezet. A fogkő érdes felülete pedig a további plakkfelrakódásoknak kedvez. 
 
Mivel a fogkő a fogágy betegségek elsődleges oka, ezért kulcsfontosságú annak eltávolítása. 
Kevesen tudják, de a dentális plakk nemcsak az eredeti fogakon, de az implantátumokon, protéziseken is kialakul. Ahhoz hogy a fogkő kialakulását megakadályozzuk elsődleges a dentális plakk eltávolítása, a napi három alkalommal történő alapos fogtisztítás, fogkefe, fogselyem, fogköz tisztító és szájvíz használatával. A már kialakult fogkő azonban házilag már nem távolítható el, fogorvos feladata. 

 
A fogkő eltávolítás elhanyagolása ínysorvadáshoz is vezethet. Ha a gyulladás eléri a fogágyat, akkor pedig már fogágy-gyulladásról, parodontitisről beszélünk. Parodontitisben a fogakat rögzítő szövetek elbomlanak, a fog tartószerkezete meggyengül, a fogak meglazulnak, végső stádiumban pedig ki is hullanak. 
A fogkövesség sokszor gócbetegségek forrása is lehet, hisz a fogkövek miatt gyulladt íny okozta tasakok az ínyben folyamatosan fennálló problémát okoznak. Sokszor ez az oka a hajhullásnak, az ízületi panaszoknak, a különböző bőrproblémáknak. Ezen betegségtünetek is eredhetnek tehát a fogkő eltávolítás hiányából. Mindez megelőzhető a rendszeresen végzett fogkő eltávolítással. 
 
A fogkő eltávolítást az orvosok többféle eljárással is végezhetik, a legkorszerűbb és teljesen fájdalommentes eljárás az ultrahangos fogkő eltávolítás. A kezelés során az ultrahangos depurátor rezgése pattintja le a fogkövet a fogfelszínről, természetesen oly módon, hogy a fog nem sérül. Magas sebességen vibrál, és közben vizet bocsát ki, a víz szépen eltávolítja az eljárás során a levált törmelékeket is. A nehezebben hozzáférhető helyeket pedig kézi eszközök használatával éri el a fogorvos. A kezelés befejező szakasza a polírozás. Egy forgófejjel és speciális polírozó anyaggal tesszük simábbá a fogfelszínt. Azért van szükség polírozásra, mert a fogak simára polírozott felületén kevésbé tudnak lerakódások létrejönni. Célszerű tehát a rendszeres, félévenkénti fogászati kontrollok alkalmával megkérdezni fogorvosunkat fogfelszínünk állapotáról, s arról, hogy esedékes-e már a fogkő eltávolítás. 

 
 
Még egy dologról szót kell ejtenünk. A szájban lévő baktériumok a véráramba kerülve megtámadhatják a szerveinket is. Összefüggésbe hozhatók néhány súlyosabb problémával is. A szívbetegségek, a demencia, a rheumatoid arthritis, ami gyulladással és ízületi fájdalommal járó autoimmun betegség mind-mind kapcsolatot mutatnak a fogínyproblémákkal. A diabétesz esetében pedig megfigyelhető, hogy a cukorbetegek hajlamosabbak elkapni a fertőzéseket, többek közt az ínyt érintőeket is. A cukorbetegeknek még fontosabb rendszeresen ellenőriztetni a fogaikat. 

 
 
Vannak, akik fogaikat csupán egy esztétikai mutatóként kezelik, és nem is gondolnak bele, hogy számos betegség forrása lehet az elhanyagolt szájhigiénia. A fogkő nem csupán esztétikai gond, nem csupán a rossz lehelet oka. Ne csak akkor forduljunk fogorvoshoz, ha fehérebb fogakat szeretnénk, vagy a kellemetlen leheletet szeretnénk megszüntetni, hogy komfortérzetünk jobb legyen, hanem gondoljunk a fogbetegségek következményeire is.
Fogkőeltávolítás ultrahanggal
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 7517 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x