A tej élet, erő, egészség?
Címlap / Szépség-Egészség / A tej élet, erő, egészség?

A tej élet, erő, egészség?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

A tejfehérjét sokan összekeverik a laktózzal, helytelenül. A laktóz a tejcukor. Tehát ha valaki tejfehérjeérzékeny, akkor egyáltalán nem ehet laktózmentes tejtermékeket.  

Igyekszem óvatosan fogalmazni és óvatosan kezelni a témát. Megint csak az vegye magára, aki tapasztalta már vagy érzi, hogy a tej igenis nem oké neki. Ha nincs súlyprobléma, puffadás, hasmenés, rügyezés az arcon, női hormonális gondok, allergia, asztma vagy inzulinrezisztencia, akkor nem is kell elolvasni ezt.

Óvatos becslések szerint viszont az emberek 65%-a biztosan szenved a fent felsorolt problémák valamelyikétől. És ezek óvatos becslések. A tünetek eltüntetéséhez pedig nem a reklámozott lektázenzim kell, vagy a laktózmentes tejtermékekre való átszokás(!), hanem a tej- vagy és tejtermékfogyasztás abbahagyása.

Frank Oski, 1932-1996 között élt orvos, a korát megelőzve, nagyon alaposan körüljárta a tejkérdést. Ő a Johns Hopkins Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének a vezetője volt 11 éven át. Az USA Tudományos Akadémia tagjává választották, több mint 300 tudományos értekezést írt és 20 könyvet, ezek közül az egyik a Don’t drink your drink (A tejről őszintén - Méreg vagy gyógyszer?) címűt is. Ő írta először, hogy az embert kivéve nem létezik olyan emlős, amely tejjel táplálkozna az elválasztás után. Főleg nem egy másik emlős tejével, ugye. Itt tudtok róla bővebben olvasni.Elég nyilvánvaló, hogy a tehenek teje nem egy másik faj egyedeinek akár felnőttkori táplálására való. A tej arra ’készül’, hogy gyors növekedést eredményezzen a borjaknál és támogassa az immunrendszerüket. Ez az embereknél viszont nem biztos, hogy ugyanezt eredményezi, ugye? Vagy ha mondjuk nagyobbak leszünk tőle, akkor az valószínű, valamiféle agyalapi mirigyre gyakorolt nem éppen optimális hormonális hatás lehet, és nem biztos, hogy ezt akarjuk.

A tej, a közhiedelemmel ellentétben, szegényes D-vitamin forrás. Az USA Orvostudományi Intézete által hivatalosan a D-vitamin ajánlott adagja naponta 600 NE (nemzetközi egység). Viszont az elegendő D mennyiség vérben való koncentrálódásához napi 2000 NE-re lenne szükségünk. Egy pohár (225 gr) tej, ami 280 kalória, természetes állapotában 3,6 NE-nyi D-vitamint tartalmaz. Jól olvassátok. Ebből 167 pohárral kellene meginni naponta, hogy elérjük a 600 NE-t! Nem a 2000-et! Ha feldúsítják szintetikus D-vitaminnal a tejet, akkor lesz egy pohár tejben 100 NE. Ebből már csak 6 pohár kellene, ami viszont közel 1700 kalóriát jelent, az elegendő D-vitamin beviteléhez. Ha viszont a 2000 NE-t szeretnénk tejből bevinni, akkor 20 pohár tej kellene, ami 5600 kalória! Szóval azt sugallni, hogy a tej jó D-vitamin forrás, nem éppen etikus dolog.

Aztán van itt még egy furcsaság. Cukrosok és inzulinosok a legtöbben mit sem tudnak erről. NAGYON FONTOS ADAT! A 80-as évek elején, amikor a glikémiás index (ami azt mutatja, hogy mennyivel emeli egy adott táplálék a vércukor szintjét) bevezetése megtörtént, igazolást nyert, hogy a tej és a tejtermékek alacsony glikémiás indexűek, tehát teljesen rendben vannak mondjuk inzulinrezisztencia vagy cukorprobléma esetében is. Sokkal később derült csak ki, hogy a tejtermékek az alacsony GI-jük ellenére, teljesen paradox módon a vér inzulinszintjének óriási növekedését okozzák! 

2005-ben Dr. Hoppe csinált egy vizsgálatot, gyerekekkel. 24 nyolcéves kisfiút tett mindössze 1 hétig vagy tej- vagy húsban gazdag étrendre. A tejhangsúlyos étrenden lévőknek csaknem 100%-kal romlott az inzulinválaszuk - inzulinrezisztenssé váltak. A húsosok inzulinháztartása nem változott. Itt az eredeti olvasmány. 

A túl magas inzulinválasz miatti hormonproblémák miatt aztán jönnek a pattanások, aknék is.
Ha valaki ilyennel küzd, tegye le a tejet, tegye le csak 10 napra és nézze meg a hatást. A tej tulajdonképpen szűrt tehénvér, tele bioaktív anyagokkal, például hormonokkal: inzulinnal, növekedési hormonokkal, ösztrogénnel, progeszteronnal. Ezek nagy része túléli a tej feldolgozási folyamatát is. És mi nem vagyunk kisborjak, hogy a felsorolt, anyánk testéből átkerülő anyagok a hasznunkra válhassanak.

Ösztrogén. Alapvetően a tehetek csak csak a vemhességük utolsó szakaszában és a szoptatás alatt adnának tejet. A modern állattartóknak viszont ez nem elég és úgy érik el a folyamatos tejleadást, hogy az ellés után 3 hónappal mesterségesen megtermékenyítik az állatokat, hogy folytonos legyen a tejelés. Így a tehenek évi 365 napon át tejet adnak.

Gazdasági megfontolás: sok tej, nagyobb bevétel.
Ez az eljárás viszont katasztrofálisan megemeli az ösztrogén mennyiségét az ember által is megivott tejben. Szerintem nem kell bemutatni, hogy ez nőknél mit okozhat. Petefészek és melldaganatok, női hormonális problémák jelentkezhetnek, hiszen megnő az ösztrogén (ösztron-szulfát) koncentrációja a vérben. Férfiaknál prosztata és heredaganatok, gyerekeknél korai pubertás.

Szerintem mostanra láthatjuk, hogy a tej nem feltétlenül az az ártalmatlan kalciumforrás, aminek erős csontokat köszönhetünk. Ez az egyik tévhit, amiről érdemes olvasni ennek a cikknek az utolsó bekezdésében.  

 
 
A rendszeres tejfogyasztás tehát hajlamossá tehet viszont a az inzulinproblémákra, az ösztrogéndominanciára, allergiákra és immunrendszeri betegségekre. Sok sebből vérzik a ’70-es évek felhívása, miszerint a tej élet, erő, egészség... Meg a csupaerőcsupaizom okosság. Meg a tejszív, vagy mit hallottam az egyik reklámban. Laktóz, tejfehérje, túl nagy inzulinigény, magas hormontartalom… Beszélhetnénk még a szoptatási problémákról, a csecsemők hasfájásáról, ha az anya tejet iszik. Aztán a tejfehérjék, főként a kazein lebontásakor létrejövő kazeomorfinok (biológiailag aktí peptidek) okozta felesleges nyákképzésről, ami aztán szépen hozzásegít az asztma kialakulásához. És az idegrendszeri problémákhoz.

Ezek a dolgok nem egyik napról a másikra alakulnak ki. Figyelni kell a jelekre, és reagálni rájuk. Ha viszont nincs semmi hasonló probléma, akkor PACSI, és áldjuk meg az őseinket, hogy ennyire jó géneket örökítettek ránk! 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.bocsiviki_banner

 
 
[ 1855 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x