Ne várd meg még mindened fáj! Így vigyázz a testedre
Címlap / Szépség-Egészség / Ne várd meg még mindened fáj! Így vigyázz a testedre

Ne várd meg még mindened fáj! Így vigyázz a testedre

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Gyakran fájnak az ízületeid vagy túlzott izomlázat érzel egy kimerítő edzés után? Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, hogy tökéletesen felkészülhess tested védelmére az edzések előtt, közben és után is.  

 Hogyan vigyázz a testedre?

Nézzük, hogyan is előzheted meg az ízületi fájdalmakat és a sportsérüléseket!

Viselj minőségi sportcipőt!
 

Akár konditeremben szoktál edzeni, akár a helyi futópályán szoktad róni a köröket, a megfelelő sportcipő elengedhetetlen a kényelmes és sérülésmentes mozgáshoz. Ugyanis egy rossz cipő okozta sérülés akár hónapokig is keresztülhúzhatja a számításaid.
Tipp: Mivel egy átlagos futócipő kb. 1000-1500 km-nyi futást bír ki, ezért ha lazának és leharcoltnak érzed a cipőd, mindenképpen szerezz be egy újat a sérülések megelőzése érdekében!
 

Végezd helyesen a gyakorlatokat!

Még a rutinos sportolóknál is előfordul, hogy egy-egy gyakorlatot szabálytalanul végeznek. Konditeremben gyakran látni például görnyedt háttal történő guggolást vagy túlzott lendülettel végzett súlyemelést. Ilyenkor nagyon hamar meghúzódhatnak az izmaid, és sokszor hetekig ki kell hagynod az edzéseket, amíg nem regenerálódik a tested.
Ha valamelyik gyakorlatot még nem próbáltad, vagy bizonytalan vagy a helyes végrehajtásában, nyugodtan kérdezd meg a tapasztaltabb sportolókat. Sokan nem mernek a másiktól kérdezni, pedig a rutinosabbak mindig szívesen segítenek. Persze az edzésvideók alapján is megtanulhatod a gyakorlatok szabályos kivitelezését, ahol szintén részletesen bemutatják a mozgásformákat.
 

Ne erőltesd a túl nagy súlyokat!

Ez az egyik legveszélyesebb dolog, amit edzés közben tehetsz. Habár az edzés lényege pont az izomzatban való mikrosérülések okozása, azonban a túlzott erőltetés mindig sérülésekhez vagy akár komoly izomszakadásokhoz is vezethet. A nagyobbnál-nagyobb súlyok pakolása helyett inkább a gyakorlatok tökéletes kivitelezésére törekedj!
Használj olyan súlyt, ami kellő kihívást jelent sorozatonként! Ha fekvenyomásból 4x8 ismétlést szeretnél elvégezni, akkor az a megfelelő súly, amivel a 7-8. ismétlés már tényleg nehezebben megy.
Célszerű az ízületeket és procokat térderősítő vitamin és porcerősítő segítségével is óvni, hogy minél kevesebb eséllyel sérülj meg edzés közben.



 

Pihenj elegendő időt!

Edzés után fáradt izmokkal térsz haza. Ilyenkor a szervezetednek szüksége van a kellő mennyiségű pihenésre. Ugyanis az izmaid nem edzés, hanem pihenés és alvás közben regenerálódnak. Amikor alszol, a fehérjeszintézisnek és a növekedési hormon felszabadulásának köszönhetően gyarapodik az izomzatod.
Általában 7-9 óra alvás szükséges a szervezeted számára egy kiadós edzés után. Ha másnap is szeretnél edzeni, mindenképpen próbálj meg legalább 8 órát aludni. Így energikusabban indul a napod, jobban megy majd az edzés, és nem mellesleg jelentősen csökkented a sérülésveszélyt is.

 

Szedj vitaminokat és porcerősítőt!

A vitaminok többek között a tested kémiai reakcióit is szabályozzák, hogy a táplálékot energiává alakítsák. Sportolók számára tanácsos multivitamint szedni, hogy garantáltan biztosítva legyenek a fontos vitaminok és ásványi anyagok.

 

Hogyan segítenek a vitaminok?

  • A- vitamin: Segíti a szív, a tüdő és a vese, illetve a többi szerv működését.
  • B-vitamin: Elősegíti az idegrendszer helyes működését, védi a bőrt, javítja a látást.
  • C-vitamin: Védi a sejteket és erősíti az immunrendszert.
  • D-vitamin: Hozzájárul a fogyáshoz, de szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét is a szervezetedben.
  • E-vitamin: Növeli a sejtek élettartamát és hatékonyan támogatja a sejtek regenerációs folyamatait.
 
Térderősítő vitamin, porcerősítő segítségével pedig nem kell aggódnod a fájó, kattogó végtagok miatt. Futók számára különösen ajánlott a használata, hiszen terepviszonyoktól függetlenül a térdízületben található belső- és külső csúszóporcok jelentős terhelésnek vannak kitéve mozgás közben.
 
Tested védelméhez rendkívül fontos az edzésre való hatékony felkészülés. Éppen emiatt fordíts kiemelt figyelmet a céljaidnak megfelelő sportcipő beszerzésére és a gyakorlatok helyes végzésére. Emellett pihenj sokat és gondoskodj az optimális vitaminbevitelről, illetve előzd meg a porckopást porcerősítő készítmények segítségével!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 2123 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x