Fürdőingnek is hívták
Címlap / Szépség-Egészség / Fürdőingnek is hívták

Fürdőingnek is hívták

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-29

Már az ókori római mozaikokon szerepeltek kétrészes fürdőruhában ábrázolt alakok. Azonban ez a ruhanemű csak a XIX. század végén terjedt el, amikor divatba jött a szabadban fürdőzés, és egyre többen kezdtek sportolni. Korábban meztelenül fürödtek, többnyire kádban. 

Miből lett a fürdőruha?

Egyes, a XIV. század végéről származó írások említenek egy fürdőing nevű viseletet. A múlt század fordulóján, az 1900-as évek elején a női fürdőöltözet anyaga lüszter, vászon, valamint karton volt.
A modelleket sok-sok fodor díszítette. A fürdőruhához fekete fürdőharisnyát is viseltek. A férfiak piros- vagy fekete-fehér keresztcsíkos pamutdresszt hordtak fürdőruhaként.

A női fürdőruha a XX. században sokat változott, mind alapanyagát, mind fazonját tekintve. A kevéssé formatartó anyagok helyett gyapjútrikóból kezdték készíteni a modelleket, ugyanis ez jobban tartotta a formáját. Az elmúlt évtizedekben a legnagyobb változást – a felsőruhákhoz hasonlóan – a fürdőruhák terén is a műszálak megjelenése és széleskörű alkalmazása hozta. A vékony, rendkívül gyorsan száradó, jól kezelhető műszálas anyagok a női és a férfi fürdőruháknál is főszerepet kaptak. Később a lycra szál alkalmazása pedig különlegesen rugalmassá tette a modelleket. A fürdőruhák XX. századi divatja követte az aktuális fehérnemű módit.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2044 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x