5 táplálási tévhit és 9 soha-ne-add-a-kutyának étel
Címlap / Kedvenc / 5 táplálási tévhit és 9 soha-ne-add-a-kutyának étel

5 táplálási tévhit és 9 soha-ne-add-a-kutyának étel

Forrás: GoldenVet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Lehet, hogy tiszta jó szándékból, de te is elköveted ezeket a hibákat? Azt hiszed, jót teszel, közben beteggé teszed a kedvencedet? Tudod, hogy a legszeretőbb gazdi egyetlen falattal megölheti a kutyáját, ezzel életfogytig tartó lelkiismeret furdalást szerezhet? Te tudd, hogy mit ehet meg a kutyád, tartsd be ezeket a tanácsokat, hogy valóban egészséges és hosszú, méltó élete legyen a kutyusodnak! Patadoki, a híres homeopata természetgyógyász állatorvos tanácsai a HarmoNet olvasóinak, egy csokorba gyűjtve!  

Az állatorvosok, tenyésztők gyakran tápszereket is forgalmaznak, hogy ezzel a bevételüket kiegészítsék, sőt az állatorvosi rendelők akkor tudnak kedvező árakat elérni a patikáik számára, hogyha egy-egy tápból egy bizonyos mennyiséget eladnak. Ezért aztán az ebtáp-lobby annyira hatalmas, hogy az alábbi táplálási tévhiteket komoly pénzekért szakszerűen terjesztik. Cikkünk nem a tápok, hanem a tévhitek ellen emel szót.

Elfogadjuk, hogy egyes gazdáknak a kényelmes és biztonságos etetést a tápok jelentik, ugyanakkor valljuk, hogy a nyers húsok a kutyák és a ragadozó társállataink elsődleges étele. 



Az alábbi 5 táplálási ténnyel azért érdemes tisztában lennünk, mert egészséges kutyát szeretnénk, aki hosszú életet él velünk!

A tények Patadoki (Dr. Németh Vendel József) szerint: 
  1. Tévhit: Ami nekem jó, az a kutyának is, ezért maradékot kap!
    A kutya ragadozó állat. Mint ilyen, egészen mást és más minőségben emészt meg, mint az emberek. A kutya maradékkal való táplálása nem egészséges dolog. Természetesen nem mindegy, milyen maradékról beszélünk, de általában igaz az, hogy az emberi fogyasztásra szánt ételt ember egye. A kutya számára nem szükséges „külön főzni”.
     
  2. Tévhit: A nyers hús egészségtelen és veszélyes étel!
    A nyers ételek, húsok adása kifejezetten egészséges. Csak a tiszta, nem romlott nyers húsokat adjuk a kutyáinknak. Mérettől és fajtától függetlenül adható nyers étel, ehhez azonban tudatosságra van szüksége a gazdának. Aki azt szeretné, hogy a kutyája érrendszere, fogazata és csontrendszere végig egészséges maradjon, érdemes megfontolnia a nyers etetést, annak minden előnyével és hátrányával együtt. 
     
  3. Tévhit: Csontot adni tilos, mert megakad a kutya beleiben!
    A csontok nem egészségtelenek. A kutya képes nem csak a csontokat, de a tollakat is megemészteni. A kutya ragadozó. Érdemes arra figyelni, hogy a kutyánk milyen csontokat fogyaszt, és a fogazata állapotának megfelel-e? A csontot rágó kutya nem lesz könnyen fogköves. Csak csonttal azonban nem etetünk! A helyesen táplált kutya a csontok azon részeit, melyek nem jók neki, egyszerűen otthagyja. Ha a kutya fal és mindent felzabál, érdemes konzultációt kérni, és a zavart kezelni a kutyánál. (Éhezést megélt, befogadott kutyusoknál gyakori viselkedészavar.) 
     
  4. Tévhit: A tojás tilos vagy mérgező
    A tojást nem szabad túlzásba vinni, de nem méreg. Ha szereti a kutya, testmérettől függően egy-egy egész nyers tojást adhatunk neki. (A természetben élő ragadozók is esznek mértékkel tojást) 
     
  5. Tévhit: A nyers máj méreg
    A máj nem méreg, fontos tápanyagok vannak benne, de magában hasmenést okozhat, ezért fontos lehet, hogy csontos hússal adjuk. (Ki kell tapasztalni, minden kutya máshogy reagál rá.) Csak májjal szintén ne etessünk! 
 
Bár szerzőnk, ( PREY étrend) tudja jól, hogy a kutyusok néha kinézik a gazdi szájából a falatot.  



Ezért összegyűjtötte azoknak az ételeknek a listáját, amit semmilyen körülmények között, soha ne adjunk a kutyának: 
  1. Xilitet tartalmazó dolgokat. Ez gyilkos méreg a kutyának. Ha tehetném, akkor minden háztartásból kitiltanám, ahol kutya is él! 
     
  2. A csoki sem embernek nem jó sem állatnak. Ha a gazdi nem tud ellenállni az édes bűnöknek, legalább a kutyusát kímélje meg tőle, ugyanis súlyos belső szervi károsodásokhoz vezet. (A kávé, a tea a sütik és cukros ételek is ebbe a kategóriába tartoznak! SOHA ne adjunk a kutyának ilyesmit, ahogy alkoholos italt sem!) 
     
  3. A toplista harmadik alkotóeleme egy ártalmatlannak tűnő dolog, ami halálos lehet. Ez a mazsola. TILOS a kutyáknak mazsolát adni! (Szőlőt is.) 
     
  4. Krumpli. Rövidtávon, egy ici-pici nem halálos, de hosszú távon igen. A kutya nem tudja megemészteni. (A jóllakott, nem habzsoló kutya meg sem eszi) 
     
  5. A hagymafélék mindegyike méreg a kutyáknak, pedig az illatos virághagymákat előszeretettel dézsmálják meg, ami mérgezéses tüneteket okozhat.

    Megesett már nem egyszer: Évekig haragszanak egymásra a szomszédok kutyamérgezés miatt, gyanakodnak egymásra, pedig a valóság nem szándékosság, vagy rosszindulat, hanem csak pár darab, a kutya által ellopott étkezési-, vagy virághagyma miatti mérgezéses halál. Soha ne felejtsük elöl a virághagymákat, ha a kutya kiásná őket, azonnal akadályozzuk meg és adjunk neki megfelelő táplálék kiegészítőket. Vöröshagymát se adjunk a kutyának soha! 
     
  6. A hüvelyeseket szintén nem tudja megemészteni a kutya, tehát borsót, babot lencsét és effélét nem ehet! 
     
  7. A gyümölcsök egy része szintén okozhat tüneteket, ha a kutyánk elkezd gyümölcsöt falni, hiánybetegsége van. Mielőtt nagyobb lenne a baj, érdemes egy konzultációt kérni a kutya táplálásával kapcsolatban. 
     
  8. A mogyorót, a diót, a csonthéjasokat szintén ne adjuk a kutyának. Magától ezeket általában nem is enné meg, de a „finom sütike” amiből csak egy falatkát kínálunk, bizony végzetes méreg lehet! 
     
  9. A lista végén szerepel a tej. Lassú méreg, ami az egész szervezetet tönkreteszi. Szörnyű látni, hogy vannak kutyák, akiket tejes kenyérrel etetnek, ezek lassan ölő mérgek a számukra. Ha ilyet látunk – főleg időseknél – akkor mindenképp segítsünk a kutya táplálásával kapcsolatos tanácsokkal. (Ha szegénység is közrejátszik, akár vigyünk ételt, ebnek gazdinak egyaránt, ha megtehetjük!)
    Sokszor nem rossz szándék, csak a tudás hiánya áll a rossz táplálás mögött! 
 
 

Összefoglalva: a kutyának nem kell külön főzni. Nem igényel leveskockát (kifejezetten egészségtelen) nem kell neki puhára főzni a húsokat és nem kell fűszerezni sem a kutya ételét. Bátran adjunk neki húst. A nyers ételben, ha a hús friss, vagy fagyasztásból kiolvasztott, nem találhatók kórokozók, nem kap el tőle semmit a kutyánk. 
 
Egy kivétel van ez alól és ez NEM TÉVHIT! Sertéshúst semmilyen formában ne adjunk nyersen a kutyának!

Végezetül egy aranytanács: Emberi gyógyszert SOHA nem adhatunk a kutyának! (Orvos felhírhat vagy javasolhat, de magunktól soha ne próbálkozzunk vaktában humán gyógyszerekkel!)

Kattints IDE, és a CICÁK helyes etetéséről is tudj meg többet! >> 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 591243 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x