Elvis Presley zenekara a BS-ben
Címlap / Színes hírock / Elvis Presley zenekara a BS-ben

Elvis Presley zenekara a BS-ben

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

Elvis Presley egykori zenekara, a TCB Band a Papp László Budapest Sportarénában emlékezik a rock and roll királyának január 8-i, 76. születésnapjára. A január 25-én Budapesten fellépő formáció 1969 és 1977 között kísérte Elvist a koncerteken. 

A TCB Band koncertkörútja során érintette vagy érinti többek között Bécset, Oslót és Milánót. A turné azért is érdekes, mert maga Elvis életében soha nem turnézott Európában, csak Kanadáig jutott.

 
A Budapesten színpadra lépő csapatban James Burton gitározik, Jerry Scheff a basszeros, Glenn D. Hardin zongorázik, a doboknál Rubin Tutt foglal helyet. A dalokat Dennis Jale osztrák rockénekes adja elő, aki Londonban ismerkedett meg a banda többi tagjával. Itt lesz Joe Esposito, Presley menedzsere, barátja, esküvői tanúja, aki anekdotákkal szórakoztatja az egybegyűlteket. Esposito a Bee Gees és Michael Jackson turnémenedzsere is volt később.
Elkíséri a zenekart az a Joe Guerico is, aki karmesterként és zeneigazgatóként volt részese Elvis sikereinek 1970-1977 között.


Az együttes tagjai a fiatalok számára talán nem túlságosan ismertek, de a kritikusok hangsúlyozzák, hogy Elvis kizárólag a legjobb zenészekkel volt hajlandó dolgozni, a Jale-lel társult TCB Band pedig fantasztikus hangulatú koncertekre képes.
 
Magáról Elvis Presleyről hegynyi könyvmennyiség jelent meg. Tupelóban született 1935. január 8-án, majd Memphisbe költözött. Elképesztő hangjával, szívdöglesztő megjelenésével nem véletlenül vált Amerika bálványává és szex-szimbólumává. Rövid élete utolsó éveiben a hajsza és a gyógyszerezés felőrölte, koncertjein kiábrándítóan festett, de rajongói csúcsformájában őrzik emlékükben.

 
Nem tudni pontosan, hány korong őrzi hangját. Az biztos, hogy 1954. július 5-én rögzítette első felvételét, a „That’s Alright Mama” című nótát, ezt a napot sokan a rock and roll születésnapjának tekintik. (A többség szerint azonban Bill Haley Rock Around The Clockjától pereg a rock and roll története. Elvis fiatalon turnézott Bill Haleyvel.)

   
A rock and roll mellett otthonos volt a country, a rockabilly és a gospel világában. Csúcsformája az ötvenes évekhez köthető. Eszméletlen mennyiségű slágeréből találomra a Heartbreak Hotel, az All Shook Up, a Treat Me Nice, a Jailhouse Rock, a Hound Dog, vagy a „családalapító” Love Me Tender, One Night és több tucat más volt emlékezetes.
 
A seregből leszerelve, a hatvanas években lágyabb lett stílusa, de a rock and roll maradt. Az Are you Lonesome Tonight, az It’s Now or Never (O sole Mio), a Crying in the Chapel, a Stuck On You, a His Latest Flame, a Return To Sender vagy a szenzációs In The Ghetto fémjelzi ezeket az éveket.

    
Több mint egymilliárd lemeze fogyott a világban. Listavezető dalainak, arany- és platinalemezeinek tucatjai jelzik diadalútját. A listavezető dalokból 2003-ban megjelent gyűjteményes albuma is első helyre került. Megjelenésével és hangjával a film világát is meghódította. A Jailhouse Rock, a Blue Hawaii, a King Creole-t és a többi mozi a magyar közönség számára is ismert. Nem a sztori, nem is a színészi teljesítmény volt a lényeg, hanem maga Elvis.

Rock and roll-lemezért soha nem kapott Grammy-díjat. Tizennégy jelöléséből három gospel albuma érett díjjá. A Grammy Életműdíjat viszont megkapta, s 25 évvel ezelőtt elsők között masírozhatott be a rock and roll halhatatlanjai közé. Lánya Lisa-Marie egy ideig Michael Jackson párja volt. A bálvány alaposan kifacsarva 1977. augusztus 16án halt meg, egykori birtoka, Graceland ma is rajongóinak zarándokhelye.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3201 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x