Új monogámia: félrelépés szabályok szerint
Címlap / Te+Én+Szex / Új monogámia: félrelépés szabályok szerint

Új monogámia: félrelépés szabályok szerint

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-22

Egyre több házasság válik nyitottá, vagyis a felek megegyezés szerint félreléphetnek, bizonyos szabályok szerint. Vajon ez működhet? Az engedély a csóktól a grupi-ig terjedhet, csak az egyességen múlik. Így azt gondolják, hogy a megszabott határok átlépése nélkül szó sincs megcsalásról. Elfogadható-e a párkapcsolat ilyen megközelítése?  

Természetesen – mint minden témában – nem teljesen egyeznek a vélemények.

Miért vannak ezek együtt?
Egy harmincas férfi: Elég érdekes és egészséges, ha a párok kapcsolatuk határait tágítják. A mai modern időkben - merészen fogalmazva - nem vagyunk mások, csak kéjsóvár kutyák, továbbá a legtöbb házasság válással végződik, valamint becsapni nem szép dolog azt, akit szeretünk. Végül is mi lehet a baj egy kis játékossággal? De mi is történik pontosan akkor, mikor egy asszony hazaér, és a férjét a kádban találja egy másik nővel, aki rá sem hederít – elgondolkodtató.  Mi a helyzet, ha a feleségnek rossz napja volt, vagy valami bántja? Mit érezne valójában, ha a férje hevenyészve kiszól: „mindjárt kiugrom a kádból, csak előbb lesuvickolom a csaj hátát, akit most szedtem össze a koncerten”? Ezt döntse el az olvasó…

Elfogadható ez az egyezség? Teljesen.
Egy házaspárból a feleség: mindenki tudja, hogy a monogám házasság messze van a sikertörténetektől.  Viszont nincs semmi baj azzal, hogy az eredeti szerződést a pár egy kicsit más irányba tolja el. Ha belegondolunk a monogám házasság hiányosságaiba, nem baj, ha egy kicsit kreatívak vagyunk olyan módon, hogy mindkét fél vágyát kielégítsük. A csapda viszont az, hogy ez aláássa a házasság fő motivációját, a biztonságra való törekvést. Igaz, hogy a biztonság érzete nem elégíti ki a szenvedély iránti vágyat, mégis nyomós ok, amiért a házastársak együtt maradnak „holtomiglan-holtodiglan”. Részben azért kötelezzük el magunkat a másiknak, hogy velünk legyen „jóban–rosszban, betegségben-egészségben”. Mi van akkor, ha épp rossz passzban vagyunk és a párunk épp máshol talál örömöket a kölcsönös egyezség értelmében? Akkor talán egy kicsit nehéz lenne nem megbántva, elárulva érezni magunkat. Többször felajánlottam férjemnek a nyitott házasság lehetőségét, de be kell vallanom, hogy egy kicsit megkönnyebbültem, mikor kőkeményen visszautasította.
A férj: csak azért, mert nyílt lapokkal játszunk, nem jelenti azt szükségszerűen, hogy teljesen probléma mentes. Ismerek egy nyitott házasságban élő párt, akik boldogan élnek együtt. Viszont azt is tudom, hogy féltékenységgel küzdöttek és igencsak meg kellett zabolázniuk az érzéseiket. Hiszem, hogy minden emberi lényben jelen van a féltékenység érzése, amit meg kell tanulnia kezelni annak – nem elnyomni vagy elkerülni -, aki a nyitott házasság útját választja.

Ez a fogalom ijesztő
Egy doktornő:
Az emberi méltóság együtt jár a spirituális értékekkel, és az „új monogámia” fogalma szemben áll minden ismérvvel, amit alapvetően szükséges a hosszú-távú kapcsolat sikeréhez: elkötelezettség, kölcsönös tisztelet, és az életét együtt építő két emberben rejlő lélek minősége. A monogámiának ez az új verziója csak egy olcsó kifogás egy önelkényeztető, felelőtlen viselkedés igazolása céljából. De végül is, ha az „új monogámiával” el lehet érni azt, hogy "a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon”, akkor valószínűleg okos döntés. A monogámia is csak egy választási lehetőség. De az a tény, hogy a végén vagy a kecske lakik jól, vagy a káposzta marad meg – egyszerűen nem történhet meg egyszerre mindkettő.
 

Ugye csak vicc?
Egy párterapeuta:
30 éve dolgozom ezen a területen, és még egy nyitott házasságot sem láttam működni.  Még akkor is, ha a felek jó szándékkal, tisztességes szabályokkal értenek egyet a másfelé kacsingatás terén, a játéknak vége, mikor kinyílik Pandora szelencéje. Az élvezetes, szenvedélyes, rendkívüli szex ígérete bizarr módon csábítja a házastársakat különleges viselkedésformákra, melyek nem mindennapiak. Aztán a féltékenység mindig beüt. Az egyik fél vissza akarja vonni az egyezséget, a másik meg rá sem hederít. Lehet, hogy az ódivatú monogámia távol áll a tökéletességtől, a megoldástól kalandra vágyó párok számára, de még mindig szembetűnően a legjobb a rendelkezésre állók közül.

Nincs elfogadható rizikó faktor
Szex terapeuta:
szakmámból kifolyólag olyan emberekkel foglalkozom, akik problémájukkal fordulnak hozzám, lehet, hogy véleményem előre megmondható. Istenem, akkor találkozom ám igazi nagy problémákkal, mikor párok szeretkeznek más emberekkel – annak ellenére, hogy mindkét fél tökéletesen egyetértésben együtt tervezte. Két, boldog házasságban élő ember azt hiszi, hogy túléli a kapcsolat, ha másokat hoznak az elegyükbe. De mikor az egyik féltékeny lesz, már olyan károk keletkezhetnek, melyek felemésztik a kapcsolatot. Vannak olyan párok, akik ezt mindennemű lelki sérelem nélkül meg tudják oldani? Lehetséges. Mekkora az esélye annak, hogy egy kapcsolat megszakad egy ilyen viselkedés következtében? Nem vagyok biztos benne. Viszont ha valaki számára megbecsülendő, fontos egy adott kapcsolat, egyszerűen nincs elfogadható rizikó faktor.

Természetesen minden kapcsolatban az ilyen jellegű események egyedülálló módon következnek be, nem lehet előre tudni, hogy a fent említett vélemények szerint majdnem biztosan megjelenő féltékenység tényleg megkeseríti-e a mindkét fél által hőn vágyott nyitottságot. Bármi lehet a végkifejlet, ugyanis az életben nincsenek garanciák...

Révész Márta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 9554 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x