A legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek - Tiszta tények...
Címlap / Te+Én+Szex / A legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek - Tiszta tények szépítés nélkül

A legnépszerűbb fogamzásgátló módszerek - Tiszta tények szépítés nélkül

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A fogamzásgátlás lehetőséget ad arra, hogy az együttlét során teljesen át tudjuk adni magunkat az élménynek. A személyre szabott fogamzásgátlás megadja azt a szabadságot, hogy félelmek nélkül lehessünk jelen a kapcsolatban és a szexben. Te ismered a lehetőségeidet? 

Mechanikus és hormonális fogamzásgátlási módszerek közül válogathatunk, a legkevésbé biztonságos módszer a naptár módszer, amely a peteérés időpontjának meghatározásán alapul. 

Mechanikus módszerek
Azok a fogamzásgátló módszerek tartoznak ide, amelyek nem gyógyszerrel, illetve kémiai anyag hozzáadásával érünk el eredményeket. Mechanikus módszer a megszakított közösülés, ilyenkor az együttlét alkalmával az ejakuláció a hüvelyen kívül történik meg. Ekkor a fogamzásgátló hatás meglehetősen alacsony, hiszen a férfi péniszváladékában is lehet spermium, valamint fennáll a veszélye, hogy nem sikerül a megfelelő időpontban megszakítani a közösülést. Így spermium kerülhet a női nemi szervbe. A pesszárium szintén mechanikai fogamzásgátló módszer. Közösülés előtt a nő a méhszájra egy plasztik jellegű „sapkát” helyez fel. Gyakran ezt a módszert kiegészítik spermicid (spermaölő) anyagot tartalmazó kúppal, vagy zselével. Ennek a módszernek a hátránya, hogy előkészületet igényel, másrészt, pedig ha nem illeszkedik tökéletesen a pesszárium, akkor mégis bejuthat a sperma.


Intrauterin (IUD) – méhen belüli – eszköz a spirál

Ez a módszer főleg már gyermekes anyáknak kedvező. A különböző anyagokból készült (műanyag és arany, illetve hormonális gyógyszertartalmú) eszközöket a nőgyógyász helyezi fel, a menstruáció alkalmával. Az eszköz meggátolja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Rendszeres rákszűrés és ultrahangos ellenőrzés javasolt a használatakor, hiszen az eszköz elmozdulhat, ami a fogamzásgátló hatékonyságát csökkenti. Mégis ez az egyik legbiztonságosabb és legkényelmesebb módszer. Általában az egyszerű IUD eszközök a leghatékonyabbak.

HarmoNet tipp: Ha fogamzásgátlót szedsz, nem tudod kiszagolni a neked való férfit! >>

A petevezetés elkötése is a mechanikus fogamzásgátló módszer. Ez az esetek nagy százalékában visszafordíthatatlan anatómiai változást hoz létre. A módszer lényege, műtéti úton, általában laparoszkópia segítségével, elvágják és lekötik, mindkét oldali petevezetéket. Ezt csak többször szült nőnél alkalmazzák, aki biztosan nem akar már több gyermeket. Ugyanez a módszer létezik a férfiak esetében is, ekkor az ondóvezetéket kötik el, így meggátolva a spermiumok bekerülését a dűlmirigybe, tehát az ejakulátum nem tartalmaz spermiumokat. 

Hormonális fogamzásgátló módszerek
Ma már a hormonális fogamzásgátló készítmények kétkomponensűek és eltérő mennyiségű hormont tartalmaznak. Éppen ezért a napi szedésekor a gyártó által megadott tablettákat kell bevenni. Így biztosított a hatékony fogamzásgátlás. Ez a módszer megbízható fogamzásgátlást eredményez, viszont rendszeres nőgyógyászati és belgyógyászati ellenőrzést is igényel. Létezik esemény utáni készítmény is, amit az együttlét utáni 72 órán belül kell alkalmazni. Ez a módszer orvosi kontrollt igényel.

HarmoNet tipp:
Alufólia gumióvszer? >>

Az abortusz tabletta mesterségesen idézi elő a vetélést, hormonális szinten hozza létre a terhesség megszakítását. Ennek alkalmazása ma hazánkban nem hozzáférhető, bár külföldön elérhető a módszer és fokozott orvosi kontrollt igényel. 

Dr. Kunsay Gyula
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 9711 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x