Eredményes párbeszéd a párkapcsolatban
Címlap / Te+Én+Szex / Eredményes párbeszéd a párkapcsolatban

Eredményes párbeszéd a párkapcsolatban

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-04

Napjainkban rohamosan fejlődnek a kommunikációs eszközök, viszont a közvetlen egymással kapcsolatban lévők nem képesek a másikra ráhangolódni. A legtöbben nem tudják, miként is működik a valós, emberek közötti kommunikáció, pedig nem lenne haszontalan tudomány, ha harmonikus kapcsolatot szeretnénk létrehozni és fenntartani.  

Nem könnyű gondolatainkat szavakba önteni, az igaz. Az gondok gyökerei már a családnál kezdődnek. Sajnos az effektív kommunikáció szinte művészet, melyet a többség nem képes előhozni magából. Általában a szülők sem értik meg egymást és nem találják meg a közös nevezőt tizenéves gyerekeikkel sem.

Igaz, hogy beszélgetni nem nehéz, és mindenki kisgyermek korban könnyedén magáévá teszi a készséget, viszont a másik félhez eljuttatni már nem olyan könnyű mondanivalónkat. A kommunikáció beszélgetésben is megnyilvánulhat, viszont a minőségi kommunikáció sokkal több, mint odavetni néhány szót.

A válások magas száma részben annak köszönhető, hogy az egyik fél sem fekteti le azokat az elvi alapokat, melyre működő kapcsolatot lehetne építeni. Pedig a családi problémákat egyszerűen lehetetlen megoldani megfelelő párbeszéd kialakítása nélkül.A kommunikáció csődjének számos oka van.
Ezekre odafigyelve, a tettek mezejére lépve megmenthető a párkapcsolat, házasság:

A figyelem és fegyelem hiánya
A másikra való figyelem nem kis fegyelmet követel. Általában megállás nélkül pörög az agyunk, van ezer megoldásra váró problémánk, így nem marad elég energiánk társunkat empatikusan kezelni. Pedig csak így lehet nekilátni egy konfliktus helyretételének.

Tegyük félre előítéleteinket!

Mindannyian másképpen látjuk a világot, mely függ a kultúrától, melyben szocializálódunk, a családtól, melybe születünk, a személyes tapasztalatoktól. De ez ne akadályozzon meg bennünket abban, hogy megpróbáljuk a másik szemüvegén keresztül látni! Ha ez kettesben nem menne, egy pártatlan harmadik segítségét lehet kérni, sokszor ők találják meg könnyedén a közös nevezőt. 

A félbeszakítás  és kritizálás kényszere
Sajnos legtöbben ebbe a hibába esünk egy vita során. Foghatjuk arra, hogy ilyen az emberi természet, de elménknek erősebbnek kellene lenni az ösztönös erőknél! Határozzuk el, hogy bármilyen reakció is ér bennünket beszélgetés közben, mely arra sarkallna, hogy közbevágjunk, ne tegyük semmilyen körülmények között!

Nem találjuk a közös nevezőt

A cél pedig ugyebár az lenne, hogy megtaláljuk a megoldást, mely mindkét fél számára kedvező. Amíg ez nincs meg, nem lehet elkezdeni az építkezést. Ha bármilyen oknál fogva hiányzik a bizalom, nagyon nehéz elindulni az úton.

Az elismerés hiánya
Többnyire észre sem vesszük párunk pozitív oldalát. A kapcsolat elején a másik bizonyos, nekünk tetsző tulajdonságai miatt mentünk bele a nászba, viszont a nézeteltérések során ezekről hajlamosak vagyunk elfeledkezni. Igaz, hogy nem mindig fedik a valóságot ezek a kezdeti feltételezések, viszont akkor is meg kell dicsérni a másikat, különben ártunk az önbecsülésének.  Pedig ha egy kis elismerést is belevinnénk az egyezkedésbe, biztos sokkal könnyebb dolga lenne mindkét félnek.

 

Miért nem tanulunk?

Az élet a tanulásról szól, sorozatos feladatokat kell megoldanunk, és következtetéseket lenne érdemes levonni az általunk elkövetett hibákból, nem pedig a másikat okolni mindenért. A beszéd és empatikus hallgatás fontos készségek, legalább olyan fontossággal bír a beszélgetésből levont tanulság. Nem kell feltétlen egyetérteni a másik fél minden szavával, viszont a megértés szintjéig el kellene jutnunk. Így elérhetnénk, hogy inkább a meglévő kapcsolatunkat hozzuk rendbe. Nem pedig azt az utat választjuk, ami manapság a fogyasztói társadalomban dívik: ha nem működik, kidobjuk, szerzünk helyette másikat.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 6822 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x