Szereted? Beszélj vele úgy, hogy érezze!
Címlap / Te+Én+Szex / Szereted? Beszélj vele úgy, hogy érezze!

Szereted? Beszélj vele úgy, hogy érezze!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Sokan nem tudják a beszéd szintjén kimutatni szeretetüket a másiknak. A piszkálódástól a verbális megalázásig terjedő skálán gyilkoljuk párkapcsolatunkat, azon egyszerű oknál fogva, hogy eddig senki nem mondta nekünk: másként is lehet. Négy tanács, hogyan éreztessük egymással tiszteletünket és szeretetünket.  

Sokan a legnagyobb ellenségükkel nem beszélnek olyan ocsmány stílusban, mint azzal, akit állítólag szeretnek. Mélyen érint ez a téma, ugyanis magamról is beszélek. Korábban kritizáló, piszkálódó, ugrató stílusban beszéltem kedvesemmel, aki kénytelen volt elviselni engem így. Évekbe telt, mire képes voltam legyőzni ezt a kapcsolatot gyilkoló kommunikációs modellt. Tudom, hogy ehhez kevés elolvasni egy cikket – de talán jó indítás ahhoz, hogy megőrizd a kapcsolaton belül a tiszteletet egymás iránt.

Egy kommunikációs üzleti előadáson hívták fel a figyelmemet erre, s akkor mélyen elszégyelltem magam. Később egy bölcs spirituális mester, Ole Nydahl könyvében is találkoztam ezzel a 4 fontos beszédmagatartási formával.1. Mondj igazat! – Ne árts, ne áltass másokat!

Az őszinteség valóban minden kapcsolat alapja, ám ez frázis mindaddig, míg meg nem értjük, hogy a brutális és gyilkos kritika nem őszinteség, s az el nem mondott apró részlet még nem feltétlen eltitkolás. A kapcsolat alapja a bizalom kell hogy legyen. különbség van aközött, hogy saját érdekből hazudunk, vagy mert nem akarjuk megbántani társunkat, nem mondunk el valamit neki. Az is más, ha valakinek keményen arcába vágjuk – vélt, vagy valós – igazságunkat. A kapcsolatban van „kis” és „nagy” őszinteség. Az utóbbi azt jelenti, hogy nem élünk hazugságban és bevalljuk egymásnak, ha végleg megváltozott valami a kapcsolatunkban. A kis őszinteség az érzelmek őszinte és bölcs kifejezésében nyilvánul meg.

2. Teremts összhangot! – ne oszd meg az embereket és ne rágalmazz!

A viták általában úgy kezdődnek, hogy kritikánkkal meg akarjuk változtatni a másikat. A kölcsönös elfogadás helyébe az akarás lép, s mindkét fél a másik céltáblájának érzi magát. Az összhang alapja, hogy a sérelmeket nem dajkáljuk, hanem elengedjük, ugyanakkor megértjük, hogy a másik érzékeny pontjára tapintottunk. A másik lényeges dolog, hogy soha nem mondhatunk rosszat másoknak a párunkról – a családon, párkapcsolaton belüli konfliktusok csak a kapcsolat résztvevőire tartoznak. A bizalom összedőlése a kapcsolat végét jelentheti.

3. Beszélj bizalomkeltően és finoman!

Ne téveszd szem elől a régi mondást: Azért van két füled, s egy szád, hogy többet hallgass, kevesebbet beszélj. A bizalomkeltő beszéd egyszerre lassabb, halkabb és tapintatosabb, mint a szokásos utcai szövegelés. A bizalomkeltően beszélő ember viszonylag ritkán „fecseg” vagy „cseveg”, mondanivalóját átgondolja. Ha szépet és jót kívánsz a másiknak, akkor a hangod is árulkodjék erről.

 
 
4. Okos és jelentőségteljes dolgokat mondj!

A bántó szavakat, a káromkodást, a kemény kifejezéseket, a személyeskedést és az alázást kerüld el. Ha kerülöd a pletykát, akkor magad is kívül tudsz maradni a pletykálkodásokon. ha valamihez nem értesz, ne akarj erőszakosan szakértőnek tűnni, maradj inkább csöndben és kérdezz, figyelj, tanulj. Ha szavaidnak nyomatékuk van, akkor a másik mindig azt érzi, hogy biztos támasz vagy, akinek a szava hitelt érdemel.

Kép: Oziel Gómez / Unsplash
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4697 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x