Hogyan lesz Miskolcon mindenki filozófus?
Címlap / Utazás / Hogyan lesz Miskolcon mindenki filozófus?

>

Hogyan lesz Miskolcon mindenki filozófus?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

A miskolci borkultúra olyan történelmi örökség, amit ápolni kell. Nincs még egy ilyen helyszín az országban, mint a Történelmi Avas: egyszerre van a város szívében és a természetben, megidézve egy századokkal ezelőtti életstílust a maga 800 pincéjével, amelyek között 400 éves is akad. Világviszonylatban is ritkaság az az életmód, amit mindez lehetővé tett a miskolciaknak.  

Miskolc egy kissé félreismert város, vele kapcsolatban sok a közhely és az olyan negatív előítélet, amiket a település igazából rég meghaladott. Már nem az a füstös gyárváros, ami a legtöbb emberben a neve hallatán méltánytalanul még ma is felmerül.

A város részeit képező, országosan ismert, gyönyörű kirándulóhelyek – Lillafüred a Hámori-tóval, Miskolctapolca az európai szinten is egyedülálló Barlangfürdővel, a diósgyőri vár – mellé nyugodtan beikszelhetünk a térképre még egyet: az Avast, amely nem egyenlő a lakóteleppel. Nagyon nem!

Egy rejtőzködő világunikum Miskolcon – A Tiltott Erdő

A Történelmi Avas egy nagy hagyományú, az egész világon semmihez nem hasonlítható atmoszférájú miskolci városrész. Az Avas (a szó jelentése itt: tiltott erdő) a belváros szerves részét képező, mintegy 800 pincéből álló régi vigalmi negyed, egy hegyoldalban álló kis Borváros, ami hosszú tetszhalál után végre újra életre kel: újra színvonalas vendéglők és több tucatnyi nyitott magánpince teszik vonzóvá a borházak között kanyargó utcácskákat, akár a „boldog békeidőkben”, amikor irodalmi asztaltársaságok törzshelyének számított az Avas.


Vonzásának olyan nagy szellemek sem bírtak ellenállni, mint Kazinczy Ferenc, Arany János, Gyulai Pál, Tompa Mihály, Lévay József, Jókai Mór, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Szabó Lőrinc vagy Illyés Gyula. Miskolcon hagyományosan úgy éltek a polgárok, hogy munkájuk végeztével vagy a hétvégére átsétáltak a főutca átjáróházain a kőhajításnyira levő hegyre, a pincéjükbe, borházukba. Ez az egyedi életforma az, ami miatt a Történelmi Avas az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség címre is aspirál.

Minden évben május elején van a Borangolás (nyitott pincék hétvégéje, kulturális programokkal, koncertekkel megspékelve), amelyen – a hegy, a pincék és a borok megismerésén túl – idén betekintést kaptunk a Történelmi Avas múltjába és jelenébe, és picit a miskolci emberek mindennapjaiba is. Kialakult itt egy erős összefogás egy közös célért, az Avas újbóli életre keltéséért. 

Kilátásban a kilátórehab

A városrész évtizedekig pusztult, tönkrementek a sétányok, elértéktelenedtek a borházak, a pincék. Az egykor belvárosi szórakozó negyednek számító Történelmi Avason több volt a hajléktalan, mint a kiránduló… Ma már nem ez a kép fogad, néhány éve elkezdődött az Avas rehabilitációja.

Bár a földtani viszonyok (pincebeomlások, partfalcsúszások) nem könnyítették meg a tervezést, egy egyetemi kutatókból, építészekből, önkormányzati szakemberekből és pincetulajdonosokból álló munkacsoport évekig dolgozott a terület adottságainak, lehetőségeinek felmérésén, aminek köszönhetően már elindult egy mintegy 3 milliárd Ft összértékű fejlesztés. A város nem közvetlen a pincéket hozza rendbe, hanem az Avast igyekszik olyanná formálni, hogy a tulajdonosoknak megérje felújítani és üzemeltetni a borházaikat, tudtuk meg Kriza Ákos polgármestertől.

ilyen lesz majd a felújított avasi kilátó

Felújítják a hegy tetején álló, városi szimbólumnak számító kilátót, lesz benne high-tech élménytér, panoráma üveglifttel, igényes vendéglátóhely. Körülötte megújulnak a sétányok, terek, lépcsők, támfalak. Lesznek piknikező helyek, játszóterek, skate pálya, szabadtéri fitness-pálya, kutya-agility pálya, és az erdőt is rendbe teszik.

A fejlődés egyébként az egész városban érezhető, pl. az elmúlt 5 év alatt felére csökkent a közterületi bűncselekmények száma. Az idegenforgalomban is látványos a növekedés: 10 évvel ezelőtt még csak kb. 100 000 vendég fordult meg egy év alatt Miskolcon, tavaly már 185 ezer. A legtöbb külföldi Lengyelországból és Ukrajnából érkezik (ezt nem csak a statisztika mondja, de a személyes tapasztalat is: a Barlangfürdőben több lengyel szót hallottunk, mint magyart).

 
 
Az Avas nem avas, sőt!

Az általunk tesztelt két vendéglátóhely két irányból közelíti az ízlelőbimbókat: a kilátó alatti Bormúzeumban olyan gyönyörűséges libacombokat, csülköket és réteseket szolgált fel Tóth Árpád, hogy szinte sajnáltuk belebökni a villát, a frissen újranyitott Bortanyán pedig az urbánus-hipszter vonalat képviselő fehér- és vörösborfagyi tette fel a i-re a pontot. Ez utóbbival, a felújított Bortanyával – ami nem egy egyszerű fogadó, de rendezvényközpont is, és városi tulajdonban van – ismét megnyílt a Történelmi Avas főkapuja.Milyen borok vannak az Avason?

Ez benne a legszebb: mindenféle. Miskolcon évszázadok óta úgy van meg a hagyománya a borkultúrának, hogy nem bortermelő, hanem borkereskedő városról van szó. A bükki borvidék kereskedelmi központja ez, az egri és a tokaji borvidék között, így ezek a kiváló borok is elérhetőek itt, csak úgy, mint az észak-déli kereskedelmi útvonalon szállított borok. Az igazi aranykort a 18. századtól a 20. század első feléig élte az Avas, görög és zsidó kereskedők pörgették fel itt az életet.

A pincék kis túlzással élve előbb itt voltak, mint bármi más, hiszen az Avas egy homokkő hegy, telis-teli barlangokkal. A pincék kialakításakor elég volt ezeket bővíteni, „emberivé” formálni. Az utóbbi néhány évben sok pince cserélt gazdát, a Borangoláson pedig menő lett bemutatkozni.

A helyiek tehát folyamatosan igyekeznek életben tartani a hely szellemét… aminek kapcsán illendő volna megválaszolni végre a címben feltett kérdést. Ehhez maga Móricz Zsigmond nyújt segítséget: 

“Az Avason fent a tetőn vannak a pincék s a hegyoldalban a temető, amelyen át kell jönni annak, aki mámorosan haza ballag. Ezért lett Miskolcon mindenki filozófus"...


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1721 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x