Bor, séta és századelős hangulat az Avason
Címlap / Utazás / Bor, séta és századelős hangulat az Avason

>

Bor, séta és századelős hangulat az Avason

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-12

A miskolci Avas hosszú álomból ébred - a számtalan itteni borpince bejárására kiváló alkalmat nyújt a Borangolás jövő hétvégén.  

Miskolccal kapcsolatban sok a közhely és az olyan, negatív előítélet, amiket a település igazából rég meghaladott. Már nem az a füstös iparváros, ami a legtöbb emberben a neve hallatán méltánytalanul mégis felmerül.
  
Miskolc - hazánkban egyedüliként - messze előtte jár az európai átlagnak a megújuló energiák felhasználásában, vagy arról, hogy Miskolc a Green City mozgalom első magyarországi mintavárosa. Van néhány ismert, gyönyörű kirándulóhely: Lillafüred a Hámori-tóval, Miskolctapolca az egyedülálló barlangfürdővel, a diósgyőri vár, valamint Magyarország legnagyobb egyetemi campusa - ezek mind-mind Miskolc részei. Ezt a nem miskolciak közül még ma is kevesen tudják.  


Most elsősorban mégsem ezekről lesz szó, hanem a Történelmi Avasról, egy nagy hagyományú, az egész világon semmihez nem hasonlítható atmoszférájú miskolci városrészről. A Belváros szerves részét képező, közel ezer pincéből álló régi vigalmi negyed, az avasi Borváros hosszú tetszhalál után végre újra életre kel. Mostanában ismét színvonalas vendéglők és több tucatnyi nyitott magánpince teszik vonzóvá a kanyargós utcácskákat.

Az UNESCO Kulturális Szellemi Örökség címre is méltán aspiráló Történelmi Avas (az avas szó eredeti jelentése itt: tiltott erdő) egészen egyedi életforma nyomait őrzi. Miskolcon hagyományosan úgy éltek a polgárok, hogy munkájuk végeztével vagy a hétvégére átsétáltak a főutca átjáróházain a hajításnyira levő hegyre, a pincéjükbe, borházukba. Ezt kb. úgy képzeljük el, mint hogyha Budapesten a Váci utca mellé odatolnák a Gellért-hegyet, benne számtalan borpincével...

Kirakták az asztalokat, borozgattak, elkvaterkáltak. Harmóniát és kultúrát varázsoltak maguk köré. A hely és a vendégszerető barátok vonzásának olyan nagy szellemek sem bírtak ellenállni, mint Kazinczy Ferenc, Arany János, Gyulai Pál, Tompa Mihály, Lévay József, Jókai Mór, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Szabó Lőrinc vagy Illyés Gyula.

Az Avasi Borváros csúcseseménye az idén nyolcadszor megrendezendő Avasi Borangolás (2019. május 9-11.), a bornak és a zenének ez a páratlan, dionüszoszi ünnepe. Kalandra fel! 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1769 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x