Hipnózis: féljünk tőle vagy használjuk?
Címlap / Ezotéria / Hipnózis: féljünk tőle vagy használjuk?

Hipnózis: féljünk tőle vagy használjuk?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-01-29

Agykontroll, meditáció, vezetett meditáció, reinkarnációs gyakorlatok, programozás... Sokféle néven, sokféle módszer létezik a tudatalatti hatalmának kihasználására. Az 1990-es évek óta egyre gyakrabban találkozunk ezekkel a szavakkal, ezekkel a módszerekkel, ahogy egyre több és több ember bizonyosodik meg életjobbító erejükről. Van azonban egy módszer, ami sokkal kevesebb publicitást kap, mint amit megérdemelne. Sokan mind a mai napig kicsit a szívükhöz kapnak, ha meghallják: hipnózis.  

A hipnózissal kapcsolatban misztikus elképzelések, félelmek élnek az emberek jelentős részében. Még gyakorlott agykontrollosok is félelemmel vegyes tisztelettel beszélnek róla, pedig egy régi és igen hasznos módszerről van szó.

Transz: az emberi elme természetes és jótékony állapota

A transzállapotot valószínűleg már kevés embernek kell bemutatni. Bár "megváltozott tudatállapotnak" nevezik, valójában ugyanolyan természetes állapota az emberi elmének, mint az úgynevezett éberség.

Ezt tapasztaljuk meg, amikor szerelmesek vagyunk, amikor egy film vagy könyv teljesen magával ragad minket, vagy amikor egy hosszú autóúton teljesen elmerülünk a vezetés élményében.  Ez az állapot az alapja az agykontrollnak és a meditációnak is. Transzállapotban gyengül a merev tudatos kontroll, ami a tudatalattinkat elrejti előlünk, és így olyan dolgokra tesz minket képessé, amiket éber állapotban lehetetlennek gondolunk. Ezt emberek egészen az ősidők óta felismerték és fel is használták a vallás és a gyógyítás világában egyaránt. A transzállapot ma is a magasabb szintű kommunikáció leghasznosabb eszköze, napjainkban alkalmazzák az NLP-ben, a meditációban, az üzleti kommunikációban, coachingban, gyógyászatban, politikában egyaránt.
 
 
Mi a különbség a hipnózis és a többi transzba vivő módszer között?

A hipnózis egy külső személy által kiváltott és vezetett mély transzállapot. Szoros érzelmi kapcsolattal jár a hipnotizált személy és a hipnotizőr között, valamint, és talán ez a legfontosabb, a hipnózis során nagyon élesen elválik a vezető és a követő szerepe.

Bár sokakban pont ez az, ami félelmet ébreszt a módszer iránt, ez egyben a hipnózis legnagyobb erőssége is. A hipnotizőr bátorítása,vezetése mellett bárki számára lehetővé válik olyan mély transzállapotok elérése, amelyeket csak hosszú évek kitartó gyakorlása nyit meg a meditáció vagy az agykontroll használói előtt. A külső szemlélő segíthet kezelni a felmerülő kellemetlen érzelmeket, és belátásával rámutathat a feltárt problémák megoldására - tulajdonképpen ez a klinikai hipnózis, a hipnoterápia alapja is.

A hipnózis azt is lehetővé teszi, hogy egy kis időre feladjuk az irányítást, miközben valaki vigyáz ránk. Sokak számára pusztán ez az érzelmi élmény is gyógyító erővel bírhat, hiszen könnyen lehet, hogy gyermekkorunk óta alig volt részünk ilyesmiben.

A transzállapotban is tudatosak vagyunk

Vannak, akik attól félnek, hogy eszméletüket elveszítve kiszolgáltatottá válnak a hipnotizőr kénye-kedvének. Ezt az elképzelést sajnos a tömegmédia is erősítette. A valóság az, hogy a hipnotizált személy nem alszik el, és nem veszíti el az eszméletét. Aki foglalkozik meditációval vagy agykontrollal, az tudja jól, hogy transzállapot tudatos állapot, csak a tudatosság természete, minősége változik meg. A hipnotizált személy is végig magánál van, érzékeli a körülötte lévő világot, és a hipnózisból visszatérve vissza tud emlékezni az eseményekre. Vannak, akik egészen jól sikerült, mély transzból visszahozva is kételkednek abban, hogy hipnotizálva voltak, hisz a filmek, könyvek által táplált elvárásaiknak nem felelt meg a hipnózis - nem veszítették el az akaratukat, nem aludtak el, nem felejtettek el mindent.

Ki lehet hipnoterapeuta?

Sokak számára nem egyértelmű, hogy milyen képzettség, milyen engedély szükséges Magyarországon a hipnózis gyakorlásához. A válasz meglepő lehet: semmilyen. Természetesen a hipnózisban történő pszichoterápiát az egyéb terápiákhoz hasonlóan szigorúan ellenőrzik: ilyen tevékenységet kizárólag szakorvos vagy klinikai szakpszichológus végezhet, és kizárólag ők használhatják a hipnoterapeuta címet is. Azonban bárkinek van lehetősége hipnózis révén biztatást vagy szeretetet adni a körülötte élő embereknek.

Válasszunk megfelelően képzett hipnoterapeutát! 

Bár a legendák és rémtörténetek nagy része ostobaság, nem mondhatjuk, hogy a hipnózis veszélytelen lenne. Két ember esetében - normális körülmények között – hosszú időre, akár évekre is szükség lehet egy olyan erős bizalmi kapcsolat kialakulásához, ami egy fogékony alany és a hipnotizőr között percek alatt megszülethet. Ez az erős szál természetesen ennek megfelelő felelősséget is kíván, így nem ajánlom, hogy megfelelő kiképzés nélkül bárki belekezdjen mások hipnotizálásába. Szerencsére ma már több szervezet révén is lehetőség nyílik hazánkban a komplementer, azaz nem klinikai hipnózis elsajátítására, előképzettségtől és szakterülettől függetlenül.

 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8284 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x