Minek nekem grafológus? - A munkatárs kiválasztáshoz
Címlap / Karrier / Minek nekem grafológus? - A munkatárs kiválasztáshoz

Minek nekem grafológus? - A munkatárs kiválasztáshoz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

Egyértelmű, hogy fontos megismerni az új kollégát, még mielőtt felvenné a cég és időt-pénzt fordítana a betanítására. Tesztek sorát használják erre, és gyakran bevetik a grafológust is. Ám vannak tévhitek, amire a grafológia biztosan NEM lesz alkalmas, bár elsőre úgy tűnik, mintha ...  

Mit csinál a grafológus?
Írást elemez. Az íráselemzés azt jelenti, hogy alaki, formai és minőségi szempontok szerint aprólékosan végigvizsgálja az írás elemeit, majd az egészből mindenféle következtetéseket von le az író személyére vonatkozóan. Sajnos a "holnapra megtanulom, három cikk elolvasása után" lelkesedéssel hozzálástó Kedves Olvasókat le kell lombozzam. A grafológia nem működik úgy, mintha szótár volna. Hiába nézzük ki mindenféle könyvekből a jobbra és balra dőlés magyarázatát, egyszerűen nem fog összeállni a kép, mert ahány kézírás, annyi különlegesség, annyi érdekes megoldás.

Mit NEM csinál a grafológus?
 • Nem mondja meg az írás szerzőjéről, hogy azonos-e azzal az illetővel, aki a nagyi végrendeletére aláhamisította a nevet. Ez ugyanis az írásszakértő dolga. Az írásszakértő azt nézi, hogy a két írás eredete ugyanattól a kéztől való-e, a grafológus a személyiségjellemzőkre kíváncsi.
 • Nem mondja meg a felvenni szándékozott új kolléga, vagy a sikkasztással gyanusított régi háta mögött, hogy az illető ápol-e homoszexuális kapcsolatokat, leszúrta, vagy megsütötte-e forró zsírban gyerekkorában a kedvenc aranyhörcsögét, vagy szenved-e halálos kórságban. Egyszerűen semmit nem mond meg a háta mögött. Nem azért nem mondja, mert nem ért hozzá, vagy mert ilyet nem tud. Azért, mert a grafológus csak akkor nyilatkozhat valakiről, ha ehhez az illetőtől beleegyező nyilatkozatot kapott. A munkaadók sajnos igen gyakran a munkavállaló háta mögött szeretnének titkokat megtudni. Etikailag nem csak a grafológus, de a munkaadó szempontjából is súlyosan kifogásolható dolog lenne, ha ilyet tennének.
 • Nem tudja megmondani egyetlen aláírásból - pláne szkennelt, faxolt, vagy leutánzott aláírásból - hogy "jó vagy rossz" emberek vagyunk. A grafológiai elemzéshez kevés egy aláírás. Legalább egy oldalnyi - na jó, velem lehet alkudni - szóval - 6-8 sornyi kézírás és egy aláírás szükséges. A szkennelt, faxolt és más módon torzított írásokban egy csomó apró jel eltűnik, a felbontás nagysága/kicsisége miatt. Ezért ez sem lesz alkalmas az elemzéshez, bár a grafológus gyakran használ szkennert nagyító helyett manapság. Azonban az eredeti írást mindenképpen látni kell.
 • Nem tudja megmondani egy részletes szóbeli leírás alapján, hogy milyen az illető. Hiába mondjuk neki, hogy egészen felhúzza az N betű tetejét,olyan furán jobbra, és az alja meg elfut a szó alatt, és az egész balra görbülően jobbra dőlő. Ennyi térlátással inkább építésznek megy valaki, nem grafológusnak. Ahhoz, hogy érdemben mondani lehessen valamit, az írást látni kell.
 • Nem dönt helyettünk. Nem mondja meg, hogy Gizi elég jó-e nekünk feleségnek, vagy hogy elég jó titkárnőnk lesz-e? A döntést mindig a kérdező maga hozza meg.


Miért jó egy beosztottnak, ha grafológus segít a kiválasztásban?

Polcpakolónak, vagy utcaseprőnek szinte bárkit felvesznek, aki nincs beállva, és nem szaglik száz méterről. Álmaink Állására, ahová több körös pályázatot kell beadni, és fordulókon át rostálják a jelentkezőket, azonban akkor igazán nagy siker és valódi nyereség bejutni, ha minden oldalról jók vagyunk egymásnak a céggel. A hangsúly a kölcsönsösségen, de mégis a munkavállaló elégedettségén van. Ha a cég arra kér bennünket, adjuk beleegyezésünket az íráselemzéshez, elsősorban a munkában hasznos képességeinket, készségeinket vizsgálja. Biztosak lehetünk benne, hogy nem a szexuális életünk, vagy a hányatott gyerekkorunk, esetleg kamasz-kilengéseink fognak előtérbe kerülni, inkább azok a tulajdonságok, amik alapján a jövendőbeli vezetőink felkészülhetnek személyünk fogadására. A grafológiai elemzésből kiderül, hogy mik azok a dolgok, amikre különösen figyelnünk kell, ha meg akarunk felelni. Kérjük bátran az elemzést a munkáltatótól. Ezt mindenképp meg kell mutatnia vagy legalább szóban ismertetnie kell velünk.

Miért jó egy vezetőnek, ha grafológus segít a kiválasztásban?
A grafológai nem jobb, nem rosszabb a többi kiválasztási módszernél. Egyike a sikeresen használható módszereknek, amit sokan kedvelnek, sokan ostoroznak. Akárcsak a többit. Kétségtelen, hogy tartalmaz szubjektív elemeket, és nem mindegy, hogy kinek a szubjektuma az, aki ezeket az írásokat elemzi. A grafológiának egy önálló ága foglalkozik az alkalmas jelöltek, munkavállalók kiválasztásával. Azok a grafológusok válnak be ezen a területen, akik ismerik a cégek struktúráját, átlátják a vezetői feladatokat, ismerik a vállalati rendszer működését, és ennek megfelelően arra a momentumra tudják felhívni a figyelmet, ami a vezetőket tényleg érdekli. Ehhez nem terjengős, ezeroldalas elemzéseket, hanem kezelhető, a kérdésekre konkrét választ adó, egyértelmű - akár grafikonos - elemzéseket készítenek.
 • A grafológiai elemzés gyorsan, könnyen, hatékonyan felvehető mintából, a kézírásból készül. Ehhez semmi különleges készülődés nem kell.
 • Nem kell megvenni a rpgramot, a licencet, és nem kell hozzá hosszas előképzettség, hogy érthessük az eredményt.
 • A grafológus elemzésének értelmezéséhez nem kell HR végzettség. Egy kőműves végzettségű cégtulajdonos éppen úgy érti, mint egy multivállalat hatdiplomás vezérigazgatója.
 • A grafológiai elemzés költséghatékony. Többnyire olcsóbb, mint az egyéb hasonló jellegű tesztek.
 • A grafológus válasza egyértelmű, "emberül beszél" és a személyes kérdésre ad választ. nem kell hozzá külön nyelvezetet megtanulni.
 • A grafológustól kérdezhetünk, egy számítógépes teszttől nem.
 • A grafológiai elemzés is bármikor elővehető, újra olvasható, az adott szituációban. Segítséget nyújthat a közös munka folyamatában is, hiszen új nézőpontokat adhat, segítve egymás megértését.
A grafológiai vizsgálathoz szükséges részleteket megtalálhatjuk itt >>>

Gáspár Katalin grafológus
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4141 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x