5 dolog, amit ne tegyél, ha azt akarod, hogy az adósod fizessen...
Címlap / Karrier / 5 dolog, amit ne tegyél, ha azt akarod, hogy az adósod fizessen neked!

5 dolog, amit ne tegyél, ha azt akarod, hogy az adósod fizessen neked!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-06-26

Nem fizet neked? Hiteget? Ígérget? Kifogásokat keres? Mindenki mást tanácsol arra az esetre, ha mégsem adná meg a tartozását? Vannak típushibák, amit szinte mindenki elkövet, ha a pénzéhez akar jutni. A bölcs arab közmondás szerint: Ha kölcsönt akarsz tőlem, csókold meg tízszer a kezemet, mert ha vissza kell kérnem, százszor csókolom majd a fenekedet!  

Van pár hiba, amit ha elkövetsz, nem jutsz eredményre, csak növeled költségeidet, esetleg törvénytelen útra lépsz, támadási felületet adva magadnak. Esetleg magad ellen fordítod adósodat, aki majd nem fizet, mert megalázónak éli meg az ellene lefolytatott eljárást.

Mit ne tegyél?
 1. Ne legyél indiszkrét!
 2. Ne zaklasd az adósod!
 3. Ne keress azonnal ügyvédet, ne kezdeményezz azonnal jogi eljárást!
 4. Ne higgy az „üres” ígéreteknek!
 5. Ne alkalmazz törvénytelen módszereket! 
 

Nem hozhatod kényelmetlen helyzetbe az adósod azzal, hogy mások is tudomást szereznek arról, hogy tartozik neked. Ezért az adósodnak címzett felszólító levelet, írásos üzenetet csak zárt borítékban küldjél! Amennyiben az adósod rokonait, barátait, szomszédjait keresed meg telefonon, hogy megtudjad azt, hol találod meg őt, hogyan érheted el, figyelj a következőkre:
 • Mutatkozz be, és mondd meg, hogy kit keresel.
 • Mondd meg, hogy pontos címre és elérhető telefonszámra van szükséged, ennél több információt ne adj meg.
 • Csak kifejezett kérésre add meg a céged nevét, és csak annyit árulj el, hogy üzleti ügyben szeretnél vele kapcsolatot teremteni.
 • Semmiképp ne áruld el, hogy pénzzel tartozik neked.
 • Akivel már egyszer beszéltél, ne hívjad többször, mert zaklatásnak minősülhet.
Ha az adósod rokonaival, barátaival, szomszédjaival személyesen beszélsz:
 • Mutatkozz be, és mondd meg, hogy kit keresel.
 • Mondd meg, hogy egy folyamatban lévő üzleti ügyben, vagy egy meglévő szerződéssel kapcsolatban keresed, ezért szeretnéd a tartózkodási helyét és a telefonszámát pontosítani, de ennél több információt ne adj.
 • Ha valamelyikük azt mondja, hogy hamarosan találkozik vele, csak zárt borítékban hagyjál adósod részére írásos üzenetet. (Adósod postaládájába is csak zárt borítékot dobjál be!)
Ne zaklasd az adósod!

Az adósodnak is meg kell adnod az alapvető emberi tiszteletet, bármilyen nehezedre esik is. Ezért figyelj különösen a következőkre:
 • Az adósod ne hívjad, és ne keressed szokatlan időpontban, tehát ünnepnapokon, vagy reggel 8 óra előtt és este 9 óra után.
 • Ne hívjad szünet nélkül, kifejezetten bosszantási céllal.
 • Ha azt kéri az adósod, hogy ne keressed többé, és ne telefonálj, hanem az ügyvédjével vedd fel a kapcsolatot, akkor ezt követően az ügyvédjével tárgyalj.
Ne keress azonnal ügyvédet!

Te ne fordulj azonnal ügyvédhez, ha adósod nem fizetett, mert ezzel csak a költségeidet növeled. Mielőtt ügyvédhez fordulsz, vagy saját magad kíséreld meg behajtani a követelésed, vagy bízzál meg egy erre specializálódott követeléskezelő céget. Amennyiben úgy döntesz, hogy saját magad próbálod meg először érvényesíteni a követelésedet, akkor vedd figyelembe az alábbiakat:
 • A fizetési határidő lejárta után azonnal telefonálj az üzleti partnerednek, és emlékeztesd a fizetési határidő lejártára.
 • Másnap telefonálj ismét, és alkalmazzál más érveket, mint korábban.
 • A telefonhívásokkal egy időben haladéktalanul küldjél fizetési felszólító levelet. Még mindig nem késő a fizetési felszólító levelet kintlévőség-kezelő bélyegzővel is ellátni.
 • Kezdeményezz személyes tárgyalást, ahol próbálj meg higgadt maradni, racionálisan érvelni. Ebbe a folyamatba vedd igénybe a gazdasági mediátor segítségét.
 • Kíséreld meg adósod tartozását írásban elismertetni.
 • Kössél vele fizetési megállapodást szigorú határidőkkel és jogkövetkezményekkel.
 • Ügyelj arra, hogy ne legyél indiszkrét, ne zaklasd az adósod, ne alkalmazz törvénytelen módszereket, azonban ne higgyél az „üres” ígéreteknek se!
 • Mindezekre a lépésekre 2-3 hétnél több időt ne szánj!

Ha 2-3 hét alatt nem sikerült eredményt elérned (nem fizetett, vagy nincs szigorú határidőhöz és jogkövetkezményhez kötött fizetési megállapodás, melynek alapja a tartozáselismerő nyilatkozat) az adósodnál, vagy erre nincsen időd, akkor haladéktalanul bízzál meg egy követeléskezelésre specializálódott céget. Ne feledd, hogy az idő pénz, ezért minél hamarabb cselekedned kell, ha nem akarsz más cég „ingyen hitelezője” lenni.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy az adós addig nem igazán veszi komolyan azt, hogy ki kell fizetnie a tartozását, amíg Te egyedül próbálod erről meggyőzni, amíg egyedül próbálod érvényesíteni a követelésed. Ezért javaslom azt, ha 2-3 hét alatt nem sikerül eredményt elérned nála, akkor fordulj haladéktalanul erre szakosodott céghez. Az idő pénz, cselekedj gyorsan.

Az adósok egészen addig, amíg nem áll mögötted egy komoly és megbízható követeléskezelő szolgáltatást nyújtó vállalkozás, azt gondolják, hogy neked nem is annyira fontos a pénzed, mint ahogyan mondod. Hiszen, ha az lenne, akkor mindent megtennél annak érdekében, hogy visszakapjad. Elsősorban annak fognak először fizetni, aki egy követeléskezelő céggel együtt lép fel.

Egy komplex követeléskezelő és konfliktuskezelő szolgáltatást nyújtó cég nemcsak követeléskezelő szakemberekkel rendelkezik, hanem gazdasági, üzleti mediátorral és gazdasági magánnyomozóval is, valamint ügyvédi hátteret is biztosít arra az esetre, ha a követelést peren kívüli eljárásban valamilyen oknál fogva mégsem sikerül érvényesíteni. Tehát egy helyen egy időben minden szolgáltatást megrendelhetsz, igénybe vehetsz. Ez nemcsak költségtakarékos számodra, hanem rengeteg időt is megspórolhatsz a követelésed érvényesítése során.

Ne kezdeményezz azonnal jogi eljárást!

Ha tudod, hogy igazad van, és ezt hiteles és valós dokumentumokkal (szerződés, megállapodás, számla, teljesítési igazolás, szállítólevél, stb.) alá tudod támasztani, akkor se kezdeményezz azonnal jogi eljárást. Egyrészt nagyon költséges, másrészt még pernyertesség esetén sem biztos, hogy hozzájutsz a pénzedhez. Legelőször tudd meg azt, mi az oka annak, hogy üzleti partnered nem fizet, vagy egyéb más kötelezettségét nem teljesíti. Ennek ismeretében döntsél arról, hogy követeléskezelő céget bízol meg vagy gazdasági mediátort. Ha lehet olyan céget válassz, amely a szolgáltatásokat komplexen nyújtja.

Ne higgy az üres ígéreteknek!

Ne hidd el, amikor adósod azt mondja, hogy:
 •  „majd a jövő héten fizetek”,
 • „nem feledkeztem el rólad, csak….”,
 •  „tudod, én is nehéz helyzetben vagyok, de egy hónap múlva már lesz pénzem”,
 •   „még egy kicsit várj, hogy nekem is jobban menjen az üzlet, és akkor megkapod Te is pénzed”, stb.
Ugye, ismerősek ezek a mondatok, vagy hasonlóak ahhoz, amit adósod szokott neked mondani?

Ez mind rendben van mindaddig, amíg az adósod ezt hajlandó írásba is adni, vagyis aláír egy tartozáselismerő nyilatkozatot és hozzá egy fizetési megállapodást. Ezt azonban az esetek döntő többségében nem szokták. Sőt még ők szoktak felháborodni, vagy megsértődni, hogy Te nem bízol bennük. És ekkor már valójában kételkedjél abban, amit mondtak, mert nagy valószínűséggel csak azért mondták, hogy Te megnyugodjál, vagyis egy kis időre ismét „lerázzanak” magukról. Az idő azonban telik. Telnek a hetek, a hónapok, és minél régebbi egy kintlévőség annál nehezebb érvényesíteni mind peren kívül, mind peres eljárásban.

 
 
Ne hatódj meg attól sem, amikor azt hallod, hogyha neked fizetnek, akkor már kenyeret sem tudnak venni, nem tudják beindítani a legújabb üzletüket, nem tudják kifizetni a számláikat, nem tudják fenntartani az autójukat, stb. Gondolj arra: hogy Te miből fogsz kenyeret venni? Miből fogod az üzletedet beindítani, vagy tovább működtetni? Miből fogod kifizetni a számláidat és az alkalmazottaidat, vagy alvállalkozóidat? Miből fogod fenntartani az autódat, vagy hogyan fogod a lízingdíjat fizetni, hiszen az autó neked is a munkaeszközöd.

Tehát: ne hidd el, amit mondanak, ne sajnáld meg őket, ha arra sem hajlandóak, hogy a tartozásukat elismerjék, és fizetési megállapodást írjanak alá. Ettől kezdve nem szavahihetőek, csak az a céljuk, hogy minél hosszabb idő teljen el a fizetési határidő lejárta után, hátha egyszer Te megunod a saját pénzed követelését, vagy egyszerűen elfeledkezel róluk. 

Ne alkalmazz törvénytelen módszereket!
Akármilyen nehéz is elviselned, hogy nem fizetik ki a jogos követelésed, hogy csak hitegetnek, de semmit nem hajlandóak írásban elismerni, Te akkor se lépj ki a jogszabályok által határolt keretek közül! Ezzel csak saját helyzetedet rontod még jobban.
 • Ne alkalmazz erőszakot, de ne is fenyegess erőszakkal senkit! Erre még csak ne is utalj.
 • Ne beszélj közönséges stílusban, még akkor se, ha az adósod ezt teszi. Kerüld el a rágalmazást, becsületsértést, mert egyszer csak azt veszed észre, hogy adósod indít pert ellened.
 • Nem hozhatod nyilvánosságra harmadik személyek számára az adósod nevét, címét, elérhetőségeit és egyéb személyes adatait sem!
 • Ne zsarold meg adósod, azért hogy fizessen neked, és ne önbíráskodj!
 • Ne menj be a lakásába, székhelyére, ha nem akar beengedni, mert ezzel magánlaksértést követsz el!
 • Ne hitesd el az adósoddal, hogy sikkasztást, csalást vagy egyéb bűncselekményt követett el, ha nem tette! Az, hogy „csak” nem fizet neked nem büntetőjogi kategória.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6753 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x