Hetvenöt éves lehetne a rock and roll királya, Elvis Presley...
Címlap / Kihunyt csillagok / Hetvenöt éves lehetne a rock and roll királya, Elvis Presley

Hetvenöt éves lehetne a rock and roll királya, Elvis Presley

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-06

A királyra, Elvis Presleyre emlékezünk meg nem ért 75. születésnapján. A teherautósofőrből lett világhódító énekes nem a rock and roll megteremtője, de színpadi megjelenésével és fantasztikus hangjával hozzájárult a műfaj elterjesztéséhez nyugattól keletig - ez a muzsika a vasfüggöny mögé is beszűrődött. 

Gracelandben, Elvis birtokán több napos rendezvénysorozattal várják a híveket. Amúgy, idén lesz 75 a Magyarországon járt Little Richard és Jerry Lee Lewis is.

Elvis 1954. július 5-én Sam Philips Sun stúdiójában énekelte lemezre a That’s All Right című dalát. Bill Haley, - akit a műfaj megteremtőjeként tisztel a szakirodalom - három hónappal korábban indította hódító útjára a Rock Around The Clockot. Elvis Presley – Bill Haley zenésztársainak emlékei szerint - szerencsét próbált a pocakos gitárosnál, de az elképesztően jóképű legény lehengerelte.


Bill Haley mellett saját számaival nyomult Chuck Berry és Buddy Holly is. Elvis szívtipró megjelenésével és fantasztikus "fekete” hangjával lett király.
 
Memphisben született 1935. január 8-án. Amikor bejelentkezett Sam Philipsnél, húsz éves sem volt. Életének minden fontos és kevésbé jelentős eseményét könyvek, filmek tucatjai őrzik. Nincs az a házibuli, ahol ne vennék elő a Heartbreak Hotelt, az All Shook Up-ot, a Stuck On You,-t, a Jailhouse Rockot, a Hound Dogot és más dalait. Pályatársai és követői is megemlékeznek róla dalaival nosztalgiakoncertjeiken.


Több mint egymilliárd lemeze kelt el világszerte, albumainak száma százakra, arany- vagy platinalemezeinek száma csaknem százra rúg. S ehhez jön temérdek kis- és középlemeze. Harminc listavezető dalát 2003-ban lemezen újra kiadták, s mit tesz isten, ez is listavezető lett. Alig akadt korongja, amiből milliónál kevesebb fogyott volna. Csak a Billboardon több mint húsz albuma, negyvennél több dala volt első. A rock and roll, a country, a rockabilly és a gospel halhatalanja. Érdekes: rock and roll lemezért nem kapott Grammy-díjat, de három gospel-lemezével kiérdemelte pályája késői szakaszában. Van viszont életmű-Grammy-je és több mint egy tucat jelölése is a legrangosabb zenei díjra.

Elvist nemcsak csípő- és velőtrázó dalai teszik halhatatlanná, hanem a középgenerációnak szánt "gyerekcsináló", lányokat ríkató számai, mint az Are You Lonesome Tonight, a Love Me Tender, vagy az It’s Now or Never  - az O Sole Mio amerikai változata.

 
Elvis mindig nyitott volt a fekete zenére. Gyakran mondják: a rock and roll a blues gyermeke. Nos, Elvis nem nagyon énekelt bluest, de "megmerítkezett” a műfajban. Már első felvétele, a That’s All Right is tükrözi a fekete hatást, akárcsak számos sikerdala, majd az egyik legnagyobb kései sikere, az In The Ghetto is.

Presley Amerika bálványaként nem turnézott a világban, néhány kanadai koncertje volt csupán. A filmjeit "küldte” világgá. Hawaii koncertje volt az első a világon, amelyet műholdon közvetítettek másfélmilliárd ember örömére. 32 filmje kasszasiker volt, de egyik sem a filmművészet remeke. A legismertebb a Jailhouse Rock (Börtönrock) – sokszor volt látható hazai tv-csatornákon is.

 
Elvis Presley magánélete nem volt felhőtlen: Priscillától, közös gyermekük, Lisa-Marie anyjától elvált. Az emberpróbáló hajsza idegeit, szervezetét felőrölte. Mi történt Elvis? című, magyarul is megjelent könyvben olvashatunk minderről. Az énekes három testőrének történetei alapján Steve Dunleavy újságíró festett nem túl hízelgő képet az elhízott, agyongyógyszerezett Elvisről. Akkor már csak egy-egy koncertre volt képes összekapni magát ideig-óráig.
 
Amerika kifacsarta, kiégette bálványát, amit sosem bocsátunk meg a hollywoodi show-biznisz gazembereinek – Elvis 1977. augusztus 16-án távozott az égi pódiumokra, a pop-rock, a huszadik század egész kultúrájának ikonjaként.Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3726 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x