Benny Goodman, a swingkirály 25 éve ment el
hirdetés
Címlap / Kihunyt csillagok / Benny Goodman, a swingkirály 25 éve ment el

Benny Goodman, a swingkirály 25 éve ment el

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-22

1986. június 13-án hunyt el a dzsessz történetének egyik legtehetségesebb zenésze és egyik legtechnikásabb klarinétosa, Benny Goodman.  

 

Rendezvénynaptár
Érdemeinek felsorolásából nem maradhat ki, hogy kitűnő zenekarvezető és zeneszerző is volt, akit swingkirályként emlegettek és emlegetnek a mai napig a szakírók és tisztelői. Rendkívül igényes volt önmagával szemben, és ugyanilyen maximalista volt zenésztársaival is. Egyik életrajzírója szerint állítólag szinte élete utolsó pillanatáig minden nap gyakorolt.


Chicagóban született 1909. május 30-án. Apja kifejezetten biztatta őt és a fivéreit is a zenetanulásra. A klarinét mellett döntött, tizenkét éves korában lépett fel először szélesebb publikum előtt. Fiatalon megismerte és játszotta a klasszikusokat, akárcsak kora divatos zenéjét. Még akkor is csak tizennégy éves volt, amikor az Amerikai Zeneművészek Szövetségének tagja lett.


Bix Beiberdeck és Ben Pollack zenészekkel játszott tizenévesen, majd a húszas évek végétől egyre több neves művész hívta meg együttesébe, volt, amikor egy időben több formációval is szerződése volt, New York legkedveltebb session-zenészeként emlegették. Első saját zenekarát, amely tánczenét játszott, 1934-ben alakította, együttese gyakran helyet kapott az NBC tánczenei műsoraiban is.


Benny Goodman 1935. áprilisában mutatkozott be a Los Angeles-i Palomar Ballroomban. A könnyed szórakoztató zenét játszó nagyzenekar mellett combókban, kisegyüttesekben is dolgozott, ezek a csoportok már a dzsessz legjobbjai voltak. Ezt az időszakot a szakírók már swingkorszakként "jegyezték".

Spirituálétól a swingig címmel nagy sikerű koncertsorozatot adott a Carnegie Hallban 1938-1939-ben. Ezekről a koncertekről felvételek készültek, amelyeken közreműködött többek között Lionel Hampton és Fletcher Henderson. Goodman játszott Billie Holiday dzsessz- és bluesénekesnő felvételein, majd Lester Younggal, Gene Krupával és Teddy Wilsonnal is összekötötte művész-életét. Az utóbbi két muzsikussal alkotott trióját legjobb együttesei között tartják számon. Lionel Hampton csatlakozásával kvartetté bővült az együttes. Nagyszerűek voltak Goodman szextettjei is.


Londonban, 1949-ben mutatkozott be, s az amerikai zenészek között elsőként koncertezett a Szovjetunióban, 1962-ben. Mindig is komolyan foglalkozott a komolyzenével. 1940-ben Goodman felkérte Bartók Bélát, hogy Kontrasztok című kompozícióját klarinétra, hegedűre és zongorára írja meg. Ezt később Szigeti József hegedűművésszel vették lemezre.

A klarinét mestere életében legalább ötven lemezt jelentetett meg. Különböző együtteseivel egészen a nyolcvanas évek elejéig koncertezett Amerika- és világszerte. Nem árt tudni róla, hogy ő volt az első dzsesszzenész, akinek együttesében fehér és színes bőrű muzsikusok játszottak együtt. Életéről film is készült The Benny Goodman Story címmel. 
 
[ 2134 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x