Nagy jellem - kis lábakon
Címlap / Otthon / Nagy jellem - kis lábakon

Nagy jellem - kis lábakon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak... 

A tacskó azon "alapfajták" egyike, melyeket mindenki ismer. A sajnálatos csak az, hogy sokakban a tacskó név hallatán egy görbe lábú, kövér, az aszfalton totyogni alig bíró négylábú képe jelenik meg, holott a tacskó egyike a legértelmesebb, legmozgékonyabb, legvidámabb fajtáknak. Igaz ugyan, hogy szokatlanul hosszú testét igencsak rövid végtagok támasztják alá, ezek a kis lábak azonban nagyon is fürgén és gyorsan tudnak mozogni. Nem csoda, hiszen a tacskó kiváló vadászkutya, önálló munkája során még a borzzal is szembe száll. A tacskókra leginkább jellemző elfoglaltság a kotorékos munka. Manapság legtöbbször műkotorékban van lehetőségük dolgozni, ilyen mesterséges járatokban folynak a versenyek is. Az igazi kotorékban lapulhat róka, borz, vadmacska, vagy éppen elvadult házimacska is. Miután a vadász beküldte a kotorékba kutyáját, s az kisidő elteltével, hang nélkül visszajön, akkor a kotorék lakatlan, éppen nincs benne senki sem. Ha azonban a kutya hanggal jelez, a vadásznak arra kell készülnie, hogy a kotorékban dúvad tartózkodik. Szerencsés esetben a tacskó kikergeti, a vadász meg lelövi a rókát.



Ha azonban a róka valami miatt nem tud kereket oldani, beszorítva érzi magát, akkor szembefordul a kutyával. De a tacskó ettől a sokszor életre-halálra szóló küzdelemtől sem ijed meg. Ilyenkor a vadász csupán az elkeseredett küzdelem hangjai alapján követheti az eseményeket, s ha veszélyben érzi kutyáját, jön az ásó és csákány, hogy kiássa a tacskót, de sajnos az is előfordulhat, hogy nem sikerül megmenteni a kutyát.

Értelemszerűen a sziklakotorék a legrosszabb ebből a szempontból, hiszen elég nehezen ásható ki. A leggyakoribb típus a földes, agyagos talajon ásott kotorék, mely igen szerteágazó lehet, több bejárattal és számtalan elágazással. A kotorék mellett a tacskó a földfeletti munkában is kiváló teljesítményt nyújthat, még vízből is igen lelkesen apportírozik, persze ennél jellemzőbb a vércsapázó, vaddisznó állító, kajtató vagy hajtó feladat. A vércsapázás a sebzett vad utánkeresését jelenti, mely a vadászkutyák egyik leghasznosabb munkája, hiszen minél gyorsabban találják meg a meglőtt vadat, annál kevesebbet szenved az az állat.

kép: flickr


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 2235 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x