Váljunk el! - Mit szól ehhez a gyermek?
Címlap / Otthon / Váljunk el! - Mit szól ehhez a gyermek?

Váljunk el! - Mit szól ehhez a gyermek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

A válás mindig a gyermek lelki világában okozza a legnagyobb traumát. Fontos tehát, hogy a gyermeket megfelelően támogassuk ebben az időszakban. Ehhez nyújtunk most segítséget válófélben lévő pároknak.  

A válás esetében mi tekinthető a legjobb megoldásnak a gyermek szemszögéből?
 •  A gyermek megérti, és elfogadja, hogy a válás a szülei döntése, ebben ő vétlen.
 •  A gyermek fel akarja, és fel tudja dolgozni a probléma őt érintő részét. Nem akarja átvállalni a szülői pozíciókat.
 • Szeretheti mindkét szülőjét feltétlenül és egyformán, és ez biztosítva is van számára.
 • A gyermek biztonságban érzi magát lelkileg is, és megkapja azt a szeretetet és odafigyelést, amire szüksége van.
Mit tehetünk ilyenkor, mint szülők?

El kell jutnom addig a szintig, hogy a gyermekünk érdekében a másik féllel leüljek és megtárgyaljam a tennivalókat.


1. Hogyan közöljük a gyermekünkkel, hogy a válás mellett döntöttünk?
 • Tudassuk vele, hogy ez a probléma a két szülő döntése és ebben ő vétlen.
 • Biztosítsuk a feltétlen szülő-gyermeki szeretetről, mindkettőnk által.
 • Hagyjuk, hogy a gyermekünknek is legyen véleménye, kérdése, fogalmazza meg az elvárásait.
 • Az elvárásait amennyire lehetséges, vegyük figyelembe.
2. Melyek legyenek a közös nevelési, láthatási, pénzügyi kérdések, irányelvek?
 • Hogyan kezeljük a felmerülő problémákat?
 • Hogyan kísérhetjük nyomon a gyermekünk fejlődését?
 • Családi ünnepek, hétvégék, szabadidő, iskolaválasztás, feladatok kérdése.
 • Nagyszülőkkel való kapcsolattartás stb.
Abban a helyzetben, amikor le tudok ülni a gyermekem apjával/anyjával:

A beszélgetés előtt célszerű a szabályokat lefektetni. Ilyenek lehetnek:
 • Mindig a megoldást keressük.
 • A személyes sértő hangvételtől tartózkodunk.
 • Mikor pontosan értem a kérdését, akkor válaszolok a másiknak. Mennyi félreértés adódhat abból, hogy már azt hisszük, hogy tudjuk, mit gondol a másik, és válaszolunk rá, miközben ő teljesen mást gondolt?
 • Hagyom a másikat, hogy elmondja azt, amit szeretne.
A beszélgetés kezdetekor mindig tűzzék ki a célt, amiért elkezdték a beszélgetést. Amennyiben kitűzték a célt abban értsenek egyet mind a ketten. Mi lehet a cél? Az első ilyen beszélgetés hangulata sok mindent meghatároz. Ezért érdemes ekkor olyan témát választani, amiben nagy valószínűséggel mindketten egyet fognak érteni.

A nagy célt „Megegyezzünk a válás összes feltételében” bontsák kisebb részekre. Érdemes az anyagiakat legutoljára hagyni, mikor az összes többi dologban megegyeztek. Amiben megegyeztek, értelmezzék közösen, hogy mindketten ugyanazt gondolták-e róla, majd jó, ha le is írják azt.

Abban a helyzetben, amikor nem tudok leülni a gyermekem apjával/anyjával:


A szülőket, barátokat érdemes NEM bevonnunk ebbe a beszélgetésbe, mivel már túl jól ismerik belülről a helyzetet és nem képesek objektív javaslatokat, tanácsokat adni. 
Bármennyire is elharapózott a viszony egymással az ügyvéd és a bíróság előtt még érdemes beiktatni két lépcsőt, mely akár működhet párhuzamosan is!

Első lépcső:

A gyermekünk érdekében, a saját érzelmeink kezelésére találjunk olyan megoldásokat, melyek segítségével képesek leszünk a helyzetet, a problémát megbeszélni.
Milyen megoldásokat? Ami a számunkra a legtesthezállóbb.
 • Kiveszek pár nap szabadságot, és elmegyek egy olyan helyre, ahol tudok magammal, ismerősöktől függetlenül foglakozni, kiereszteni a feszültségem. Emellett van időm a megoldáson gondolkodni. A gyermekemmel érdemes közölni, megnyugtatni, hogy szükségem van néhány nap pihenésre!
 • Egyéni vagy párterápia, még akkor is, ha már eldöntöttem, hogy nem folytatom ezt a kapcsolatot ilyen formában tovább. Lehet célom az, hogy eljussak arra a szintre, hogy meg tudjam beszélni a gyermekem anyjával/apjával a továbbiakat, és ez mentes lesz a bántó, személyes hangvételektől.
 • Természetgyógyászati módszerek.
 • Az EFT. Ez az általam is alkalmazott módszer, ami elegánsan és hatékonyan tudja kezelni az érzelmi hullámzásokat és ragyogó stressz és feszültségoldó gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt. A módszer neve Érzelmi Felszabadítás Technikája, röviden EFT, melyről bővebbet a www.eft.lap.hu –n olvashat.
Második lépcső:

A beszélgetésbe bevonhatok egy mediátort. A mediátor egy közvetítő. Ő, mint független harmadik fél segít nekem abban, hogy könnyebben, kisebb költséggel, rövidebb idő alatt megtaláljam azt a megoldást, mely a legkedvezőbb mindkettőnk számára. A mediátor nem döntéshozó, semmi nem történik a felek beleegyezése nélkül. Tapasztalatok szerint a mediációs beszélgetéseket záró egyezségeket az esetek 80%-ban betartják, ami nagyon jó arány! Magyarországon számos mediációs iroda létezik, erről bővebb információt a www.mediator.lap.hu oldalon talál.  

Abban a helyzetben, mikor az egyik fél lemond a gyermekről, eltűnik a család életéből:

Sokszor tapasztalom, hogy ezek azok a helyzetek, mely a gyermekekben a legerősebb változásokat eredményezi: dac, düh, tanulási problémák, allergiák, pszichoszomatikus okokra visszavezethető egészségügyi problémák stb.

Ha egyedül maradtam a gyermekemmel fontos, hogy tudatosuljon bennem, hogy a gyermekem problémája és az én problémám összefügg. Egymásra számíthatunk, és a megoldásra kell koncentrálnunk. 
 
 
 
A szülő-gyermek viszonyban nagyon gyakran a folyamatok nem tudatosulnak! 

A gyermekek beállhatnak az apai, anyai szerepbe. Az ilyen gyermekek feladatuknak tekintik „felnőttként” támogatni anyát/apát. Amennyiben ezt tapasztalja, keresse meg, hogy mi motiválja a gyermekét ebben a döntésben, és kezelje/beszélje át a gyermeke indokait,, találjanak közös megoldást.

A gyermekünkkel bármilyen korú is mindig maradjunk őszinték, és foglalkozunk vele. Kíméletesen, de közölni kell vele az a tényt, hogy anya/apa elment és valószínűleg nem fog visszajönni. A gyermek biztonságához hozzátartozik az, hogy tudja honnan jött, ki az apja, anyja. Hogy mikor? Mikor megtörtént, később már nincs erre jó időpont. Az őszinteségem lesz a gyermekem és köztem lévő bizalom alapja.

Beszélgessen rengeteget gyermekével, játszanak, legyenek közös programjaik. Most már Önnek kell azt a biztonságot megadni, amire neki szüksége van. 

Amennyiben, Ön mindent megtett, a gyermeke mégsem tud kikerülni ebből a helyzetből, (feszült, ideges, gyakran beteg, szorongó, nem találja a helyét stb.) érdemes szakember segítségét igénybe venni.

A gyermekemmel való törődésbe beletartozik az is, ha én már tudom, hogy nem tudom megoldani a problémáját, merjek segítséget kérni!
Mindig van megoldás…
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7677 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x