Dizájner drogok - miben rejlik a veszélyük?
Címlap / Otthon / Dizájner drogok - miben rejlik a veszélyük?

Gelsei Bernadett

Dizájner drogok - miben rejlik a veszélyük?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sokféle írás megjelent az utóbbi időben a dizájner drogokról, hiszen úgy tűnik, egyre nagyobb a kereslet a folyamatosan változó összetételben piacra dobott szerek iránt. Mit is nevezünk valójában dizájner drognak és milyen vegyületekből állnak ezek a meglehetősen veszélyes kábítószerek? Ezeket az információkat az internetes keresőkbe beütve könnyedén meg lehet találni. Míg a klasszikus illegális szerekkel kapcsolatos információkat jól átlátható rendszerben tudjuk ismertetni, addig a dizájner drogokkal kapcsolatos információk eléggé kaotikusak, sokszor egyenesen felszínesek. Mi az, amit biztosan tudhatunk a szakemberektől? 

Az újonnan megjelent dizájner drogoknak van néhány közös vonása. Mindegyiket online forgalmazzák, mint például „füstölő” „fürdősó” „növényi tápszer”  megnevezéssel, így a végtermék, ami a forgalmazásban megjelenik, tulajdonképpen legális lesz, bár a vegyületeik között vannak illegálisak. Például közkedvelt alapanyagok a hawaii baby és a látnokzsálya nevű növények, amelyek nem minősülnek tiltottnak, de azok a szerek, amelyekben felhasználják a növényekből kinyert vegyületeket, igen. Hiába tiltanak be egy ilyen vegyületet, azonnal megjelenik egy hozzá hasonló, ami szintén legálissá teszi a végterméket. 

Háromféle kategóriában jelentek meg eddig dizájner drogok. A stimulánsok csoportjába sorolhatók (katinonok, piperazinok, ß-ketonok) körében a legismertebb a Kati, azaz mefedron. A  második a kannabiszfajtákhoz sorolható szintetikus kannabidok, például a JWH-széria (John W. Huffmann által feltalált szerek összefoglaló neve), ezek közül a legismertebb a Spice vagy a Hawaii baby. A harmadik pedig a hallucinogének családjában megjelenő pszichedelikus jellegű szerek (triptaminok, 2C – széria), ezek közül legismertebb a látnokzsálya (Salvia Divinorum). Ezeken kívül léteznek olyan dizájner drogok is, amelyek hatásukat tekintve kevertek, például egyszerre hallucinogének és stimulánsok is.



Mit tudunk ezekről a drogokról?

A mefedron (közkeletű nevén Kati) stimuláns, mivel ugyanúgy mint a speed, kokain vagy extasy  felpörgeti az embert, serkentőleg hat és érzelmi hallucinációt okozhat.  Partydrogként használják őket, mióta eltűnt a piacról az extasy. Januártól már nálunk is tiltólistán van a Kati, de ez mit sem számít a titkos droglaboroknak - kis módosítással újabb, hasonló hatású szereket állítanak elő. Miután nagyon gyorsan változik a szerkezete és összetétele, hatásáról és veszélyeiről a szakemberek keveset tudnak, mert a használóik nem kerültek még be az ellátó rendszerbe, illetve mert nem régóta léteznek.

Ismereteink azért fogyasztói közösségi oldalakról, illetve olyan kliensektől vannak, akik aktív szerhasználók maradtak.  Amit biztosan lehet tudni a Katiról, hogy gyorsan kialakul a függőség, nagyon erős paranoid, pszichotikus tüneteket okoz az elvonása. Sok olyan intravénás használó van, aki korábban opiátos volt, és most mefedront használ intravénásan. Többféle formában és minőségben szerezhető be mefedron (fehér por, kristály, zöld/kék golyó). A mefedron hatása átlagosan 30-40 percig tart, de megfelelő technikákkal és jobb minőségben akár 2-2,5 óra is lehet. A leírások és élménybeszámolók arról szólnak, hogy „kifordítja” a személyiséget,  de boldogságról, szeretetérzetről, megnyugvásról is beszámolnak. A hatás elmúlásával többen agresszív viselkedést tapasztaltak.


Szintetikus kannabidok közül a legismertebb a spice. Egy kutatás szerint a hatása négyszer erősebb, mint a sima marihuánáé, éppen ezért gyorsabban hat,  csökken a hatás ideje, a „testi bizsergés” erősebben jelentkezik, mint a marihuánánál, de nagyjából ugyanazt a hatást adja. Azonban nyugtalanságot  és kisebb rohamokat okozhat, ha nagyobb mennyiség kerül be a szervezetbe. A rövidtávú memoriát viszont gyorsabban és nagyobb mértékben roncsolja és hallucinogén hatása is erősebb a sima fűhöz képest.

Látnokzsálya vagy Salvia divinorum: a tudatos észlelést blokkolva hallucinációkat okoz. Megváltozik a hallás, látás és időérzékelés. Az élmények minden egyes esetben nagyon intenzívek és a negatív utazásnál gyakoriak a pánikrohamok. A látnokzsályából kinyert folyadékhoz például más vegyületeket hozzáadva készül egy jóval erősebb összetételű és kiszámíthatatlanabb hatású szer.

A dizájner drogok nagy veszélye abban rejlik, hogy az összetételük olyan gyorsan változik, hogy erre sem a fogyasztók, sem a szakma nem tud adekvát választ adni és alkalmazkodni.


Gelsei Bernadett

Képek:
Piyachok Thawornmat / FreeDigitalPhotos.net
Grant Cochrane / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 8317 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x