Gyógyszerfüggőség - főleg a nőket érinti
Címlap / Otthon / Gyógyszerfüggőség - főleg a nőket érinti

Gelsei Bernadett

Gyógyszerfüggőség - főleg a nőket érinti

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat - főként a nőknek, ők pedig észrevétlenül adják tovább a káros mintát generációkon keresztül.  

Amikor elkezdtem szenvedélybetegekkel, főként drogos fiatalokkal foglalkozni, azt tapasztaltam, hogy a drogokkal való első találkozásuk élményét nem mástól, mint saját anyjuktól kapták. Akkor még zömmel heroinista ópiátfüggők kezelésével foglalkoztam, akiknek több mint a fele úgy szokott rá a drogra, hogy először az anyjuk adott nekik nyugtatót vagy valamilyen szorongáscsökkentő tablettát. Aztán rájöttek, hogy alkohollal keverve, vagy nagyobb mennyiségben egy újfajta kábulatot érhetnek el, és az élmény fokozása érdekében magától értetődő volt valamilyen illegális nyugtató hatású szerhez (pl. heroin, máktea, morfium stb) nyúlni.

Az elmúlt évek középiskolai kutatásai továbbra is azt mutatják, hogy Magyarország élen jár  azalkohol és gyógyszer együttes fogyasztásában a 15-17 éves korosztály vonatkozásában. Ha másért nem, hát ezért kifejezetten fontosnak tartom, hogy beszéljünk a gyógyszerfüggőségről, ami zömmel hazánkban a nőket érinti. Mivel a gyógyszer legális, mi pedig nagyon stresszes világban élünk, a háziorvosok könnyedén felírják a nőknek a különböző nyugtatókat, szorongáscsökkentőket és antidepresszánsokat. Ha éppen egy nő úgy érzi, hogy anyaként, feleségként és alkalmazottként nagyon kimerült, kétségbeesett, fáradt és nem bírja már a vállát nyomó felelősséget, könnyű elkezdeni gyógyszerekhez nyúlni. Már csak azért is, mert a családi mintázatainkban nagyon elfogadott és gyakori, hogy ha egy nő kimerült, akkor nyugtatóval éljen. Ezt a mintázatot  természetesen adják át a nők egymásnak generációkon keresztül úgy, hogy közben nagy valószínűséggel nincsenek is tudatában annak, hogy valójában milyen  stresszleküzdési módra tanítják meg gyerekeiket.


A nők ugyanúgy, mint az alkohol esetében, a túlzott gyógyszerszedést is vagy látványosan elbagatellizálják vagy éppen titkolják, ezért nagyon nehéz a környezetnek felismerni, hogy hol alakult ki a függőség.  A kezdeti egy tabletta szedéséből észrevétlenül lehet elcsúszni a gyógyszer gyakrabban történő szedésébe, a mennyiségek emelésébe és mellé egy kis alkohol fogyasztásába. Mígnem azt veszi észre az illető, hogy remeg, még feszültebb lesz, ha nem veszi be a gyógyszeradagját (amit önmagának állított be), vagy ha elfogyott a tablettája, szorong, hogy hogyan szerezzen be utánpótlást stb.  Éppen ezért fontos beszélni arról, hogy milyen élethelyzetek kedveznek a nőknél a gyógyszerfüggőség kialakulásában (persze a teljesség igénye nélkül). Ilyen lehet például a kismamaság, a szülés utáni depressziós állapot, a bizonytalan anyagi helyzet, a munkahelyi leépítések, vagy éppen a munkahelyi túlterheltség, boldogtalan párkapcsolat, gyász, szexualitás hiánya, elhízás stb.

 
 
Az elmúlt években az Európai Unió már minden országtól kér éves jelentést a gyógyszerfüggőségben szenvedőkről és szigorították is a visszaélésre alkalmas gyógyszerek felírását, de mégis igen magas számban vannak gyógyszerfüggők. Ami nehezíti a kezelésbe kerülésüket, hogy nagyon nehezen szembesülnek azzal, hogy valójában problémás gyógyszerfogyasztokká váltak.

A média és a különböző reklámok is csak ráerősítenek a gyógyszerfüggőségre, úgy ,hogy azt sugallják szedjél akár természetes alapanyagú, bio stb. tablettát és ettől jókedvűbb, vidámabb, vékonyabb, boldogabb stb leszel. Könnyű befolyásuk alá kerülni, ha amúgy is instabilak vagyunk és éppen rosszabb időszakot élünk meg. Ilyenkor könnyebb a rövidebbnek, gyorsabbnak tűnő utat választanunk, azaz élni ezekkel a szerekkel, ahelyett, hogy kicsit lassúbb, de személyiségünkben, élethelyzetünkben jelentős változást előidéző magatartásunkon, problémánkkon változtatnák.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 11853 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x