Modern Mikulások - hová lett a Télapó?
Címlap / Otthon / Modern Mikulások - hová lett a Télapó?

Lukács Tünde

Modern Mikulások - hová lett a Télapó?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Még egy nap, és itt van december hatodika, az a nap, amelyet minden gyermek izgatottan vár. A várakozás napjaiban közösségi portáljainkon is megjelenik a Télapó, igaz, kicsit más köntösben, mint ahogyan régi emlékeinkben él. Vágyakozva gondolok vissza gyermekkoromra, és a december hatodikákra. Izgatottan, az összes cipőnket, csizmánkat kipucolva vártuk a Télapót, mert azt mondták nekünk, hogy az ajándékot a Mikulás csak a tiszta cipőbe fogja beletenni. A mai gyerekek világában kissé átalakult ez a Mikulásélmény. Úgy érzem, sokat veszített varázsából a nagyszakállú, és hozzá idomult a mai fogyasztói társadalom, és a média által elfogadhatónak megjelenített világhoz.  

A Mikulás számomra egy öreg, hosszú szakállú, nagy pocakos dörmögő hangon beszélő és kedves mosolyú ember, aki minden évben egyszer rénszarvasok húzta szánján meglátogat bennünket. Most gyermeki lelkemhez visszanyúlva beszélek. Hiszen mindannyiunk lelkében ott van egy gyermek is, aki szívesen emlékezik vissza a régmúlt ünnepeire, képeire, illataira.

Napok óta figyelem az internetes portálok megosztásait. Készülünk az ünnepekre. Küldjük egymásnak a képeket, a jókívánságokat. Azonban napjainkban a Télapó egy kicsit megváltozott. Nem csodálkozom ezen, hiszen rengeteg dolog megváltozott gyerekkorom óta, de ez a változás fáj a lelkemnek. A kedves öreg Télapót felváltották a fiatal, kockásra kigyúrt hasú, félig pucér Télapók. Nekik már a zsák sem munkaeszköz, amit az öreg még rendíthetetlenül hordott a hátán. Feleslegessé vált az ajándékot rejtő hátizsák. Az új, trendi Télapók már csak pózolnak.

Aztán jönnek a Mikuláslányok, egyre rövidebb szoknyácskában és egyre mélyebb dekoltázzsal. Hát, igen. A férfiaknak biztosan szemet gyönyörködtető látvány.

Ma pedig ez egyik plázában szembetalálkoztam egy Mikulásnyúllal. Ekkor zavarodtam össze igazán.

Mi maradt a jelenkor gyermekeinek? És egyáltalán, gondolnak e a szülők arra, mit gondolhatnak a gyerekek, akik azt tanulták, hogy Télapó csak egy van, aki minden évben eljön hozzánk. Most pedig azt látják, hogy nagyon sok Télapó jár kel a városban, szinte mindegyik fiatal, és nyoma sincs a kedves öreg Télapónak. Nem beszélve azokról a képekről, amelyet az édesanyák és édesapák osztanak meg nap mint nap. Nem tudom, hogyan tudják gyermekeink elképzelni, hogy a Mikuláslányok honnét kerültek elő, hiszen az igazi Télapót régen maximum a krampusz kísérte el útjára, kezében a rettegett virgáccsal. A szorongás ma nőtte ki magát igazán bennem, amikor ránéztem a Mikulásnyúlra. Arra gondoltam, ha most gyerek lennék, nagyon megijednék. Hisz kiderülhet, hogy nem is a Télapó hozza az ajándékot, hanem a Húsvéti nyúl, csak Télapónak álcázta magát. Én pedig ez idáig teljesen rosszul gondolkodtam ebben a Télapó témában…
 
 
 
A mai Mikulás híven tükrözi a társadalom állapotát. A munkahelyekre fiatal, de nagy tapasztalattal rendelkező munkaerőt keresnek. 45 éves kor után az esély szinte egyenlő a nullával. Nos, nagy tapasztalattal egy munkaerő 1-2 évtized után rendelkezik majd. A média napi szinten tanít bennünket arra, hogy csak a fiatal, kigyúrt, kockás hasú férfiak számítanak, akiknek legfőbb időtöltése a súlyok emelgetése napi 5-6 órában. A nemek szerepei felcserélődtek. Férfiak panaszkodnak a férfiasan viselkedő nőkre, nők pedig a nőies férfiakra. Hát csodálkozhatunk e azon, ha a nők átvették a Mikulás szerepét is? Ráadásul a fent említett posztoknak már semmi köze az ünnephez, a Télapóhoz, annál inkább a szexualitáshoz. Szexuális problémáink is híven tükröződnek bennük.

 
 
Mikor legközelebb megosztanál egy újfajta, „trendi” Mikulást ábrázoló képet, főleg ahol egy csoport Mikulás pózol szinte semmiben, gondolj a gyermekekre. Ezekkel a képekkel az ő lelküket zavarod össze, az ő gyerekkorukat teszed lehetetlenné. Elveszed tőlük a Mikulásvárás varázsát, az izgalmat, a várakozás örömét. Hisz már azt sem tudja az a gyermek, mit várjon? Fiút? Lányt? Vagy a Húsvéti nyulat? Zsákkal vagy zsák nélkül? Kabátban vagy pucéran, ilyenkor télen? Ugye gyermekkorodban Te sem ilyen Télapót szerettél volna magadnak?


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3389 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x