Ősi szimbólum: a tükröződés
Címlap / Psziché / Ősi szimbólum: a tükröződés

Ősi szimbólum: a tükröződés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-06

A tükör és a tükröződés ősidők óta használatos szimbólumok. Értelmezése és használatának célja koronként, kultúránként és misztikus iskolánként változott. Az egyik legfontosabb szerepe azonban a harmadik szem fejlesztésében (intuíció), egy különleges érzékelési mód kialakításában nyújtott szerepe volt.  

A buddhizmus szerint az ember létét a tükör által visszavert fényhez lehet hasonlítani

Talán ez a megközelítés, amely legjobban felhasználható a valóság szerkezetének, működésének érzékeltetésére. Ettől egyedül az iszlám misztikus ága, a szufizmus ment tovább, melynek szimbolikájában a tükör az egyik legfontosabb elem.
Minden vallás és misztikus iskola a Valóság végtelen aspektusai közül kiemel egyet, melyet a legfontosabbnak ítél, és azt teszi központi kérdéssé. Annak teljes átélését, ha megéli a tanítvány, akkor teljesedik be a szellemi útja. A kereszténység például a szeretetet, a buddhizmus az ürességet és a vágytalanságot, az iszlám pedig a békét és a tudást. Az iszlám misztika, a szufizmus az a rendszer, amely a tükröt, mint szimbólumot a legfontosabb kifejezőeszközeként használta a valóság és az ember viszonyának leírására. A szufi rendszerben nagyon mély, ősi tudásra alapozott kozmológia írta le az univerzum létrejöttét, működését és célját, s nagyon gyakorlatias és használható pszichológia foglalkozott az emberi lénynek az Univerzumban betöltött helyével, szerepével, „fejlesztésével”.A tükör a szufi számára magát az emberi lényt jelképezi 

Ezen keresztül a Tudat fénye visszatükröződve hozza létre a jelenségek világát, az anyagi világot. Az emberi elme azonban a felépítéséből adódóan, csak „torzítva” képes tükrözni és érzékelni a valóságot. Érdekes módon erre a Bibliában is van utalás, gondoljunk csak az ismert szakaszra: „Tükör által homályosan látunk.”. A gondolatok, az érzelmek és a testi ösztönök mintegy homokként rakódnak a tiszta tükör felületére. Az, aki képes tiszta, „homoktól mentes” tükörré válni, az egy békés, élő és érzékeny univerzumban találja magát, mint az elme által dominált tudatállapotban. A szufi tradíció szerint ez kellene legyen a természetes állapota minden embernek. Ehhez nem szükséges mást tenni, mint tudatossá válni azokra a tényezőkre, melyek a tiszta tükröződést megakadályozzák.

 
 
A szufizmus szerint az univerzum már az ember megjelenése előtt is létezett, de nem járta át Isten jelenlétének, tudatának fénye, mert nem volt, ami képes lett volna visszatükrözni azt. Az ember létezésének valódi célja tehát a szufizmus szerint az, hogy általa jöjjön (a) létre mindazon lehetőség, mely a „forrás”-ban potenciálisan már létezik. Természetesen ez egy végtelen játék keretein belül zajlik, melynek titka a felfedezés és a kíváncsiság öröme, és amelynek lehetősége minden jelenségben ott rejtőzik és minden pillanatban valóra válhat. Rajtad keresztül tehát egy végtelen, szavakkal nem leírható Intelligencia ébred(het) önmaga tudatára. Ez tökéletesen megegyezik a modern tudomány tudat alapú értelmezésével.Természetesen ezek csak leegyszerűsített magyarázatok és mindössze arra szolgálnak, hogy felkeltsék benned a vágyat a valódi, saját felismerések, tapasztalatok átélése iránt. A szufik úgy tartják, hogy az elméleti tudás olyan, mint a gyümölcsfa gyümölcs nélkül. Az önismeret és a tudatosság mélyítésével vehetsz részt az „Isteni színjátékban”, s nem passzív szereplőként, hanem aktív forgatókönyvíróként, rendezőként és persze színészként.
Ehhez mindössze le kell fújni a homokot lelked tükréről…

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12121 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x