A neved mondja meg, hogy ki vagy?
Címlap / Psziché / A neved mondja meg, hogy ki vagy?

A neved mondja meg, hogy ki vagy?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-11

Az ember személyiségének nagyon fontos része a neve. Igaz, hogy egy név nem képes valakinek a jellemét megváltoztatni, mégis, abból, hogy milyen üzenetet hordoz a gyermek számára, pozitívan, vagy negatívan hozzá járul az ember sorskönyvének alakulásához.  

Egy név azt az érzelmi töltetet hordozza, ami a névadás pillanatában a névadóra jellemző volt, és ez az érzelmi energia fogja meghatározni a gyermek alapfrekvenciáját is.
A gyermeknek adott név legelső megmérettetése az első közösségbe való bekerüléskor megtörténik, majd folyamatosan ismétlődik az élet folyamán. Egy név olyan negatív események létrehozója lehet, amivel egy felnőttnek is nehézségei adódhatnak, olyannyira hogy egyetlen megoldást csak a nevének megváltoztatása jelentheti.


 
Azok a gyerekek, akiket az ifjabb, vagy legifjabb címkével illetnek, sokszor úgy érzik, hogy szüleik nyomdokaikban kell járniuk. Ez főként a fiúk és apák viszonylatában érvényes tendencia. Ez esetben meg van a veszélye, hogy a fiú úgy érzi, sosem lesz méltó az apjához, és e miatt vétkesnek, értéktelennek érzi magát. Az is előfordulhat, hogy másolatnak érzi magát, és saját identitását összekeveri az apjáéval.

Sok esetben, amikor a gyermek egy korábbi, már elhunyt családtag nevét kapja azzal a szándékkal, hogy tisztelegjenek az elhunyt ős emléke előtt, a neve mellett az elhunyt családtag sorskönyvét is átadják a gyermeknek, legyen, az életet támogató, vagy akár életellenes hit és hiedelem rendszerben bővelkedő életút. A család ettől kezdve tudattalanul úgy viszonyul a gyermekhez, mint ahhoz a családtaghoz, akiről a nevét kapta, és ezzel a gyermek saját identitásának kialakulása elé gördítenek akadályt.


 
Sok gyereknek adnak az irodalomból, az előbb említett családtörténetből vagy történelemből vett szimbolikus neveket. Manapság pedig a divat által diktált mintakövetés, mint színészek és zenészek, filmbéli alakok és mesehősök neveit is előszeretettel adják a szülők a gyermekeiknek.  Ezen névválasztások következményeként a szülők mintegy elvárással élnek a gyerekük felé, hogy megfeleljenek a névnek, amit kaptak, ám a névvel együtt előre determinált sorsot is adnak ezzel az utódaik számára. Manapság egyre gyakoribb az a tendencia is, hogy idegen hangzású nevet választanak a családok, aminek következményeként, mint egy a hagyományra épült identitás megtagadásaként, sokszor a gyökértelenség érzését okozza a tudatára ébredt gyermek, majd felnőtt számára.

Az emberek vezetékneve a családi örökségüket tükrözi, és vannak, akiket annyira mélyen meghatároz a családi nevük, hogy szinte csak azt használják. Házasságkötés esetén, a feleség, illetve mostanában a férjeknél is jellemző, hogy felveszik a másik vezeték nevét, vagy a feleség a férje teljes nevét. Ezzel tudattalanul elvesztik a születési nevükhöz kötődő korai identitásukat, és ennek következményeként akár teljes személyiségváltozáson is áteshetnek. Megváltozik a világnézetük, az élettel szemben támasztott elvárásaik és viszonyulásuk. Előfordulhat, hogy egy élethelyzetre teljesen más érzelmi és viselkedéses válasszal reagálnak, mint ahogyan azt tették korábban, mikor még a születési nevüket használták. Teljesen más energiákkal fordulnak az élet, és saját maguk felé, mint korábban.


 
Eric Fromm „lelki szimbiotikus egyesülésnek” nevezi a jelenséget, amikor két felnőtt ember úgy él egymásból, mint a még meg nem született gyermek él az anyjából. A szimbiózis hasonló  összekapcsolódás, amelyet sokszor a vezetéknév, vagy a teljes név felvétele is szimbolizál.
Mint láttuk, mind a keresztnév, mind pedig a vezetéknév hatással van az ember személyiségére és sorsára, ezeknél mégis sokkal nagyobb hatással vannak az emberre a becenevek és a gúnynevek, amelyeket mások akasztanak rájuk.  Ezek lehetnek kedvesek vagy bántók, és így negatív vagy pozitív hatásuk lehet az illetőre.

 
 
Vannak gyerekek, akiket derogáló jelzőkkel illetnek. Az ilyen gúnynévadás a leértékelés egyik kegyetlen formája. Előfordul, hogy egy gyereket annyira semmibe vesznek, hogy csak „hé, te” szólítják őt. Ha egy gyereknek szükségtelen fájdalmat okoz egy név, amit ráaggattak, akkor nem biztos, hogy meg fogja állni a helyét az életben. Felnőttként a társas kapcsolataink minőségét, a másikhoz fűződő viszonyunk milyenségét, érzelmi mélységét is mutatja, hogy milyen néven nevezzük az ismerőseinket, barátainkat és családtagjainkat, akár szemtől szemben, akár ha mesélünk róluk másoknak.

Zárszóként a cikk első bekezdést idézve, igaz, hogy egy név abból, hogy milyen üzenetet hordoz a viselője számára, pozitívan, vagy negatívan hozzá járul az ember sorskönyvének alakulásához.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 9841 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x