Hogyan segíthet a fájdalom?
Címlap / Psziché / Hogyan segíthet a fájdalom?

Hogyan segíthet a fájdalom?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-26

A veszteségélmény megélése elkerülhetetlen része az életünknek. Elveszíthetjük a barátainkat, a szerelmünket, a családtagjainkat. Elveszíthetjük a lakhelyünket, az otthonunkat, a munkánkat. Válságként élhetjük meg az egyik életszakaszból a következőbe való átlépésből fakadó nehézségeket. Az életünkben elkerülhetetlenül bekövetkező változás bármely formája okozhat érzelmi és/vagy fizikai szenvedést. Ez a fajta fájdalom azonban szükségszerű, s egyúttal magában rejti a lehetőséget a fejlődésre.  

A VESZTESÉGÉLMÉNY TERMÉSZETE
Az elszakadás, a lemondás, a gyász mind-mind végigkísérnek bennünket az életen. A veszteség átélése pedig fizikailag és lelkileg is meggyötörheti az azt átélőt. Aki maga még nem élt át hasonlót, nehezen tudja elképzelni, milyen zsigeri fájdalommal ejtheti csapdába a gyászolót az a fajta űr, mely az elvesztett személy, tárgy vagy élethelyzet helyén tátong.
Mégis, a fájdalom és pillanatnyi kilátástalanság természetes velejárója ennek a folyamatnak, mely nem jelent egyet a teljes összeroppanással. A krízis ugyanis lehetőség. Lehetőség a fejlődésre.

A KRÍZIS SZEREPE

Az életben bekövetkező válsághelyzetek hozzásegíthetnek bennünket olyan megküzdési stratégiák kidolgozásához, melyek a későbbiekben hatékony segítséget nyújthatnak a hasonló problémákkal való szembesülés során. A krízis tehát fordulópont, melynek során megtanulhatjuk, hogyan léphetünk tovább egy olyan helyzeten, melyen más talán elbukna.
Ahhoz azonban, hogy racionális lépéseket tudjunk tenni, először meg kell élni a fájdalmat. Utat kell engedni a gyásznak, mely minden veszteségélmény során megjeleni a lelkünkben.

 

A GYÁSZ FOLYAMATA
A gyászfolyamat természetes reakció, melynek teret kell engednünk. A hirtelen jelentkező sokkon, és a veszteségélmény tényének tagadása után ugyanis könnyen érezhetjük azt, hogy visszanyertük a kontrollt önmagunk felett. A jól levés azonban ilyenkor még alkalomszerű.
Ahhoz, hogy képesek legyünk újraszervezni az életünket, és valóban utat nyitni az új élmények számára, először bizony szembe kell néznünk a fájdalmunkkal, a könnyekkel, az űrrel. Be kell fogadnunk magunkba azt, ami már nem része többé az életünknek ahhoz, hogy képesek legyünk elengedni.

AZ ÚJRAKEZDÉS LEHETŐSÉGEI
A gyászfolyamat szakaszai szempontjából mindegy, hogy szeretett otthonunknak, a kedvenc sorozatunknak, vagy épp imádott házi állatunknak, esetlega munkahelyi csapatnak, egykori nagy szerelmünknek, vagy életünk párjának kell-e búcsút intenünk, maga a veszteség hasonló űrt hív majd életre a lelkünkben.

 
 
A fájdalom, a görcsös tehetetlenség, és mély szomorúság hasonlóképp jelentkezik egy-egy veszteségélmény során, bár annak intenzitásában, illetve a gyászfolyamat szakaszainak alakulásában nagy különbségek lehetnek.
A legfontosabb mégis, amit ilyenkor tehetünk, ha nem félünk szembenézni a könnyekkel, az emlékezéssel, a fájdalommal, hiszen csak a megélt, feldolgozott veszteségélmény segíthet bennünket a majdani továbblépésben.

A múlt nem hozható vissza. Az életünk sohasem lesz olyan, mint korábban volt. Az újban, a változásban kell megtalálnunk tehát azt, aminek újra örülni tudunk.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3340 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x