Mit nyersz azzal, ha kimondod, amit érzel?
Címlap / Psziché / Mit nyersz azzal, ha kimondod, amit érzel?

Mit nyersz azzal, ha kimondod, amit érzel?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A legtöbb ember, ha megkérdezik, mit érzett egy bizonyos helyzetben, többnyire gondolatokról fog beszámolni. Amikor például valaki felbosszant minket, önkéntelenül is őt kezdjük el magunkban, vagy fennhangon minősíteni. A személyére fókuszálunk a saját érzelmeink helyett, melyet a viselkedése révén belőlünk kiváltott. Mivel az érzések képesek közvetlenül hatást gyakorolni a viselkedésünkre, fontos és hasznos lehet megtanulni kontrollálni őket. Ennek első lépése az érzéseink megfelelő azonosítása, valamint megnevezése.  

Az alapérzelmek – mint amilyen az öröm, a bánat, a düh, a félelem, az undor, a meglepődés – kultúrától függetlenül, a Föld minden pontján hasonló módon jelennek meg az arcunkon. A magasabb rendű érzelmek kifejezését – mint amilyen pl. a szégyen, a kételkedés, a részvét, a csalódás – azonban tanuljuk.
Az érzelmek kifejezése tehát mind veleszületett, mint pedig tanult elemeket tartalmaz. Kifejezésük legtöbbször nem is tudatos módon történik, így mimikánk információt hordozhat az érzéseinkről, és segíthet megérteni mások aktuális érzelmi állapotát.


Bár érzéseinket folyamatosan kommunikáljuk tudatos vagy tudattalan módon, megnevezni őket nem mindig tudjuk. Az érzéseinkről ugyanis ritkán beszélünk. Amikor mégis szükségesség válik – például önismereti feladat, vagy konfliktuskezelési technika alkalmazása során – akkor zavarba jövünk.
Az érzelmeink azonosítása, és szóbeli kommunikálása azonban nagyon fontos volna, hiszen hogyan várhatnánk el bárkitől is, hogy felismerve az általa bennünk kiváltott érzelmi állapotot, változtasson a viselkedésén, mikor erre még magunk sem vagyunk képesek.
 
Az érzések legtöbbször jól megragadható fiziológiai változásokat idéznek elő a testünkben. A pulzusszámunk emelkedhet, a légzésünk szaporábbá válhat, a bőrünk kipirulhat, a szánk kiszáradhat, a pupillánk kitágulhat, stb.
A fiziológiai válaszreakciók mintázatai ugyan nagyfokú hasonlóságot mutathatnak akár két ellentétes pólusú érzelem megélése során is, a hozzájuk tartozó kognitív válasz miatt mégis eltérő hatást válthatnak ki belőlünk.


 
Általánosságban elmondható, hogy mindenkori kommunikációs partnerünk – lévén nem lát bele a fejünkbe - puszta megfigyelés által nem biztos, hogy helyes következtetésre jut azzal kapcsolatban, milyen érzelmi hatást váltott ki a viselkedésével.

 
 
Egy-egy társas interakció során tehát kiemelt fontosságú lehet az ún. „én-üzenetek” megfogalmazása, melynek során ahelyett, hogy a másikról tennénk ténymegállapítást – pl. „Hülye vagy!” – inkább a saját érzéseinket, és azok okát nevezzük meg – pl. „Dühös vagyok, mert nem értem, amit mondasz!”.
Az én-közlés során a verbalizáció útján egyrészről csökkenthető az aktuálisan megélt feszültség szintje, másrészről esély adható a kommunikációs partnernek arra, hogy a kellő információ birtokában olyan módon változtasson a viselkedésén – pl. fogalmazzon pontosabban – mely pozitív hatás gyakorolhat az érzelmi állapotunkra.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4791 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x