Érzelmi egyensúlyunk
Címlap / Psziché / Érzelmi egyensúlyunk

Érzelmi egyensúlyunk

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Saját érzéseinket is sokféleképp befolyásolhatjuk. Viselkedésünk, érzéseink megfigyelésével meghatározhatjuk azokat a cselekedeteinket, helyzeteket, melyek fájdalmat, vagy nehézséget okozhatnak, és azokat is, melyek pozitív életérzést okoznak.  

Hogyan segíthetjük elő érzelmi kiegyensúlyozottságunkat?

Saját érzéseinket is sokféleképp befolyásolhatjuk. Viselkedésünk, érzéseink megfigyelésével meghatározhatjuk azokat a cselekedeteinket, helyzeteket, melyek fájdalmat, vagy nehézséget okozhatnak, és azokat is melyek pozitív életérzést okoznak.

Képességeink elemzésével megnövelhetjük annak lehetőségét, hogy aktívan befolyásoljuk azt, ami bekövetkezik.Fogadjuk el érzéseinket – Egy kis önismeret

Azt erős érzelmek okozhatnak szorongást, főleg, ha nem sikerül megvalósítani céljainkat. A sikertelenség érzését a szorongással próbáljuk elleplezni. A szorongás elkerülésére megpróbálunk érzelmek nélkül szembenézni egy-egy negatív szituációval, ami és elfojtáshoz vezet. Megfosztjuk magunkat attól a lehetőségtől, hogy más emberekkel, helyzetekkel való örömet, és bánatot teljesen normálisnak fogadjuk el. Nagyon sok élethelyzetben a negatív, kellemetlen érzések átélése normális. Például, ha újonnan tanultunk meg biciklizni és félünk a lejtőn, lejönni. Ez természetes érzelem és jobb észlelni őket, mint letagadni, ugyanis ha elfojtjuk mindig kerülgetni fog a félelem a lejtőn lefelé. Ha semmiféleképp nem tudjuk kibeszélni magunkból a kellemetlen érzéseket, akkor próbáljunk meg közvetett módot keresni a levezetésükre. A sportolás például kiválóan oldja a stresszt és feltölti az embert lelkileg-testileg pozitív energiával. Így könnyebben megtanuljuk elfogadni és feldolgozni az érzelmeinket.

Ha tudjuk melyek azok a helyzetek, melyek elszomorítnak, vagy kihoznak minket a sodrunkból ez a tudás segítséget, tud nyújtani a stressz ellen. A bosszantó embereket elkerülhetjük, vagy megpróbálhatjuk megérteni. A kellemetlen helyzeteket vagy elkerüljük, vagy megtanuljuk kezelni őket tanfolyamok elvégzésével. Például van, aki zavarba jön ha sok ember előtt kell beszélnie. Sok ember szorong a kényszerítő helyzetektől. Nekik segít, ha figyelmesen előre megtervezik a munkát.

Megjegyzés: Sokat adhatunk önmagunknak, ha fejlesztjük adottságainkat és képességeinket. Ma hazánkban is sokféle egyetemi és közösségi programok tárháza nyílik meg előttünk.

Különféle előadásokat hallgathatunk például, a vezetői képességek fejlesztése, vagy hogyan korrigáljuk és neveljük a különleges gyermekeket (túlmozgékony, hallássérült, mozgássérült), hangterápiás tanfolyamok (Hangfürdő- Arany Buddha központban), grafológiai tanfolyamok zenei képességek fejlesztése, sportolási lehetőségek, iparművészet és még sorolhatnánk.

A legtöbb emocionális zavar oka az elszigeteltség, magányosság érzése. Mivel társas lények vagyunk, igényeljük az emberek támogatását, vigasztalását, bátorítását. Gondoljunk, csak az idősebb korosztály tagjaira, akik, esetleg betegségük révén nem tudnak otthonukból kimozdulni. Számukra igen sokat jelenthet egy látogatói szolgálat megszervezése, akik segítenek bevásárolni, elkísérik őket sétáikra. Igen jó szolgálatot tehetnek itt az állatok is, ha van kiről gondoskodni, akkor az ember nincs egyedül, az élni akarás ösztöne is erősebb, hiszen célt, értelmet kap a nap minden perce. El lehet, például a kutyusokat vinni, sétálni így az elszigetelődés problémája is megoldódik, mert a kutyát, muszáj sétálni vinni, és akkor emberekkel való találkozásra is van lehetőség.

Ha minden figyelmünket magunkra. Egyéni problémáinkra fordítjuk akkor egészségtelen önmagunkba feledkezés lesz az eredmény. Sokszor tisztább képet kapunk a bajok eredetéről, ha másokkal is megosztjuk a problémáinkat.

 

Felhasznált irodalom:
- Dr. Hárdi István: A lélek egészségvédelme, A lelki egészségvédelem jelene és távlatai című könyve alapján, Springer Tudományos Kiadó Kft., 1992.
- Atkinson: Pszichológia, Osiris, 1999.

 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3182 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x