Hozd a formád! Az elhízás megelőzése már gyermekkortól...
Címlap / Szépség-Egészség / Hozd a formád! Az elhízás megelőzése már gyermekkortól

Hozd a formád! Az elhízás megelőzése már gyermekkortól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-14

A túlsúly és az elhízás világszerte a 21. század egyik legnagyobb népegészségügyi kihívásaként jelenik meg. A túlsúlyosak és elhízottak száma az elmúlt harminc évben drasztikusan emelkedett az Európai Unióban, különösen a gyermekek körében. Becslések szerint az Európai Unióban az iskolás korú gyermekek 25-28%-a elhízott. 

Egyre sürgetőbb feladat tehát, hogy fokozott figyelem forduljon a táplálkozással és testmozgással kapcsolatos komplex egészségnevelési feladatokra.

2006. júniusában Shape Up Europe elnevezéssel, az Európai Közösség Egészség és Fogyasztási Ügyekért Felelős Igazgatósága támogatásával nemzetközi együttműködés vette kezdetét. A projektben Európa 25 országából 26 város vett részt. A kezdeményezés a gyermekkori elhízás kockázatának csökkentése érdekében az oktatási intézményeken, mint egészségfejlesztési színtereken keresztül, a 4-18 éves fiatalokat célozta meg.

Magyarországról Pécs városa az Egészséges Városért Alapítvány – amely a WHO Egészséges Városok mozgalmának pécsi koordinációja mellett, az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége központja is – nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően csatlakozott a projekthez, így a különböző egészségnevelési és egészségfejlesztési tevékenységek Pécs három oktatási intézményében kerültek megvalósításra.


A hazai továbblépés lehetőségének megteremtését az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége vállalta fel, és tagvárosai közreműködésével elindította a „Hozd a Formád Magyarország!” programot. Ezáltal a nemzetközi projekt lezárását követően Magyarországon jött létre a Shape Up projektben résztvevő országok közül az egyetlen nemzeti színtű hálózat, amely önálló programként folytatja a korábban megszerzett tapasztalatok hasznosítását.

A „Hozd a Formád Magyarország!” program céljai
A „Hozd a Formád Magyarország!” program célja, hogy az iskola és a város közösségi viszonyait és fizikai körülményeit olyan irányba változtassa, hogy azok elősegítsék a gyermekkori elhízás kockázatainak csökkentését. Ennek érdekében a „Hozd a Formád Magyarország!” program a kompetencia alapú oktatás lehetőségeit kihasználva a cselekvési kompetencia kialakítására épít, amely révén a résztvevő diákok olyan kezdeményezések kitalálására és megvalósítására válhatnak képessé, amelyek segítségével az egészségre ható pozitív változásokat érhetnek el.

HarmoNet tipp: Elhízás: Már kisbaba korban elkezdődik... >>

Alapvető módszerként az IVAC modell
(Investigation=Felmérés, Vision=Tervezés, Action=Akció, Change=Változás) kerül alkalmazásra, amely előtérbe helyezi a választás és a kritikai elemzés képességeinek kialakítását. A program nem kizárólag az elhízásra koncentrál, hanem az ételek, a táplálkozás valamint a testmozgás pozitív és kritikai megközelítésére fókuszál.

A „Hozd a Formád Magyarország!” program előkészítése 2008. év során kezdődött, majd 2009. februárjában az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége tagvárosai körében pályázati felhívást tett közzé, így biztosítva lehetőséget, hogy az általános és középiskolák a programba bekapcsolódhassanak. Összesen 11 város 22 intézménye pályázott, és végül 11 város 15 iskolája nyerte el a programban való részvétel lehetőségét.

A program idei lépései

Első lépésként az Egészséges Városok Magyarországi Szövetsége szakértői tréningeken és egyéb szakmai programokon ismertetik meg a résztvevőket a „Hozd a Formád Magyarország!” program céljaival, módszereivel.

Ezt követően az intézmények a megismert módszerek alkalmazásával felmérik az osztályok, tanulók egészségi állapotát és az azt befolyásoló tényezőket – az általános egészségi állapot, az életstílus, a társadalmi és környezeti meghatározók vizsgálatával.

A feltárt eredmények és kirajzolódott problémák alapján az intézmények összeállítják éves cselekvési tervüket, és meghatározzák azokat a prioritásokat, amelyekre hangsúlyos figyelmet fordítanak az egyes, egészséges életmódot támogató tevékenységeikkel.

A program keretében helyi támogató csoportot alakítanak az iskolák olyan szakértőkből (dietetikus, egészségfejlesztő, sportszakember, szociális szakemberek) és döntéshozókból (önkormányzati apparátus tagjai) akik tevékenyen hozzá tudnak járulni a környezeti tényezők megváltoztatásához.


A helyi aktivitások elindulását követően a szövetség szakértői folyamatos szakmai támogatást biztosítanak a hálózatos együttműködésben résztvevő intézmények számára, valamint megteremtik a lehetőséget az egymás közötti közvetlen kapcsolatfelvételre és együttműködések kialakítására.

HarmoNet tipp: Korán kezdje a sportot a gyermek? >>

Az együttműködésben résztvevő intézmények vállalják, hogy a projekt időtartama alatt minden tanév végén megszerveznek egy „Hozd a Formád Magyarország!” tematikus hetet.
Erre a rendezvénysorozatra meghívják a városukból azokat az iskolákat, amelyekkel kapcsolatban állnak, azzal a céllal, hogy megismertessék a program által vállalt küldetést és a kitűzött célokat, valamint bemutassák az év során.

Képek: Piqs.de
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3627 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x