A sztárok titkolt edzésmódszere: Pilates
Címlap / Szépség-Egészség / A sztárok titkolt edzésmódszere: Pilates

A sztárok titkolt edzésmódszere: Pilates

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ez a mozgásforma az egészség és a helyes tartás jegyében harmonikus izomzatot és szép formát eredményez. Gerincproblémák megelőzésére, tartásjavításra, de állóképesség fejlesztésre is alkalmas módszer. A leghasznosabb azonban a fogyáshoz, alakformáláshoz.  

Mi a Pilates?
A Pilates olyan mozgásforma, ami segít karcsúságod megőrzésében és izomzatod erősítésében egyaránt. Továbbá fejleszti az egyensúlyérzéket és a stabilitást. A módszer lényege az egyenletesen, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik a szervezet harmonikus egységként történő működését.
Egyúttal olyan speciális légzéstechnikát, is oktat, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása, hanem a fizikai, szellemi teljesítmény is növelhető.
 
Pilates történelem, a sztárok titkos módszere
A Pilatest (ejtsd: pilátesz) a német származású Joseph Pilates (1880-1967) fejlesztette ki, melynek keletkezése meglehetősen kalandos. Pilates, beteges, asztmás és vézna kisfiú volt, majd fiatalon ennek ellensúlyozására edzésbe kezdett, hogy változtasson állapotán. Mélyrehatóan tanulmányozta a testedzés tudományát, és gyors tempóban lelkes, egészséges sportemberré, boxolóvá vált. Ezt a regeneráló tornát a háború idején kezdte alkalmazni és kifejleszteni, így segítve elő a sérült katonák gyógyulását. Majd Pilates az Egyesült Államokba költözve megtanította a tornát egy táncpedagógusnak, aki elsőként saját növendékeinél alkalmazta. Ezért is történhetett, hogy évekig csak a profi táncosok, balettnövendékek, filmcsillagok és énekesek ismerték a tornát, és csak nemrég vált népszerűvé a fitnesztermekben.

A módszer
A cél, a megfelelő összpontosítás és figyelem mellett, az egészséges és harmonikus, szép test felépítése, a sérülések kockázata nélkül. Ezt pedig a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzatot egyenletesen erősítik, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák meg. A speciális légzéstechnika és az egész törzsizomzatot átmozgató mozdulatok segítenek a helyes tartás megőrzésében és az izmok erősítésével stabilitást és segítséget nyújtanak a csigolyáknak. Az alapító több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyek alapján mindenkinek egyénre szabható edzés állítható össze. Ezért főképp személyi edzés keretein belül hasznosítható, de mivel ez így nagyon drága és sokak számára nem elérhető így kialakultak az edzések csoportban végzett formái.

A hatások
Minden izomcsoportot szimmetrikusan és egyenletesen erősít, még a nehezen formálható fenék-, comb- és törzsizomzatot is. A légzés segítségével pedig eléri azt, hogy az alsóbb mély izomcsoportokat is be tudja vonni a mozgásba, így elsősorban a harmonikus testtartást, testfelépítést és a jó közérzetet segíti elő. Csökkenti a szívinfarktus, cukorbetegség, magas vérnyomás, vastagbélrák, kedélybetegségek kialakulásának veszélyét, továbbá segíti a súlykontrollt és az arányos, rugalmas, feszes izomzat kialakítását.

Hogyan épülnek fel az órák?
A Pilates matracos változatát általában kevésbé edzett csoportok, egyének végezhetik. Ez a módszer kezdő, középhaladó és haladó gyakorlatsorból áll. Egyszerűen a földön, matracon végezhetjük, ezeket. Később speciális, eszközöket használnak a hatás fokozása érdekében. A gépek speciális rugókkal felszereltek, melyek lehetőséget adnak a fokozatosan terhelő gyakorlatok végrehajtására. A gépeken végezhető excentrikus gyakorlatok fokozatosan készítik fel a testet az egyre nagyobb koncentrációt, stabilizációt és hajlékonyságot igénylő gyakorlatok végzésére.

Nem a kockás has és a hatalmas izomtömeg a menő
Olyan nagy divat az Egyesült Államokban, hogy mára a gyógytornász képzettségű pilates oktatók a legkeresettebb edzők.  Ma már a hazai wellness centrumokban is trendváltás jellemző. A hatalmas izmos test helyett, az egészséges és arányos alkat az ideál. Az új irányzat a szálkás hosszú izomzatot célozza meg és ennek kialakítására rendkívül alkalmas a Pilates módszer. Itt nem az alakformálás a lényege, hanem a helyes testtartás kialakítása, megőrzése és a gerinc karbantartása. A mozdulatsorok leginkább a tartó izmokra hatnak. A fitnesz versenyeken is egyre inkább az arányos és harmonikus felépítésű test a nyerőbb pozíció.

Kinek ajánlott a Pilates?
Nagyon népszerű a fitneszt szeretők körében, táncosok, menedzserek és színészek kedvence ez a módszer. A mozgás mindkét nem számára megfelelő gyakorlatokkal rendelkezik. Gerincproblémákkal küzdők, megerőltetés nélkül alkalmazhatják, csakúgy, mint az egyéb, mozgásszervi panaszokkal rendelkezők. A helytelen testtartás (pl. ülőmunka) okozta, izomgörcsök hát- és derékfájások kezelésére kiváló. Nyugtatóan hat az idegekre és, mint általában a sportok, csökkenti a depresszióra való hajlamot. Segítségével megelőzhetők derék-, hát- és vállfájdalmak. Bizonyítottan csökkenti a szív-és keringési megbetegedéseket. Balettosok és egyoldalú sportot űzők számára nagyon hasznos kiegészítés lehet.

Mi a különbség a Pilates és a Jóga között?
Mindkét mozgásrendszer lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése. Mindegyik nagy hangsúlyt fektet a mély, koncentrált légzéssel összekapcsolt, főként nyújtó gyakorlatokra. Amíg a jógában a mozdulatok hosszútávú célja a spirituális fejlődés, és többezer éves múltra visszatekintő tapasztalatok alapján épül fel, addig a pilates tudatosan kialakított speciális mozdulatsorokból felépített modern rendszer, ami kardió edzésre, állóképesség javítására is alkalmas és egyénre szabott gyakorlataival teljes testi-szellemi fittség ígéretét hordozza.

Sztárok, akik a Pilates-nek hódoltak/nak

A Pilates a hazai és külföldi sztárok körében egyaránt nagy sikernek örvend. Béres Alexandra - azontúl, hogy saját fitnesztermében is lehetővé tette a gyakorlat elsajátítását - maga is foglalkozik vele. Profi balerinánk, Horváth Yvette szintén érdeklődik ez iránt a módszer iránt. Hollywood csillagai közül elsőként Sigourney Weaver hódolt be Pilatesnak, de rákapott a Jóbarátok című sorozat sztárja Jennifer Aniston, és a Gyűrűk Ura hőse, Liv Tyler és Melanie Griffith is. Madonna és Julia Roberts sem maradt ki a jóból.

Egry Márta
 
(Képek: piqs.de)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 7913 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x