Az edzés Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Szépség-Egészség / Az edzés

Az edzés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az edzés általában három részből áll: bemelegítés, fő rész, levezetés. Egyes edzéstípusoknál a kezdők edzései, folyamatos, hosszú futás – nem választható el élesen a három rész egymástól, de itt is érzékeltetni kell a fokozatos tempójú kezdést és a levezetést.  

Az edzés általában három részből áll: bemelegítés, fő rész, levezetés.
Egyes edzéstípusoknál a kezdők edzései, folyamatos, hosszú futás – nem választható el élesen a három rész egymástól, de itt is érzékeltetni kell a fokozatos tempójú kezdést és a levezetést.

A bemelegítésről általában

A nyugalmi állapotból a terhelésre bemelegítő mozgással készül fel a szervezet, az idegrendszer. A lassú futás – kezdőknek a sietős séta, a lendületes járás – serkenti a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, így emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek kitágulnak, a szervezetben végbemenő folyamatosak felgyorsulnak, megindul az izzadás. Ez észrevehető még télen is.

A idegrendszer is ráhangolódik a várható munkavégzésre, javul a koordinációs funkció, csökken a sérülésveszély.

Ha elmarad a bemelegítés, a szervezet a hirtelen indításhoz nagy energiatöbbletet használ fel és ennek pótlására fáradással válaszol, amit kellemetlenül megérez a futó pár perc lendületes futás után.

Ez érthető, hiszen a hajszálerek 90%-a nyugalomban zárt és csak lassú, fokozatos mozgással történhet kinyitásuk és bevonásuk a vérkeringésbe.

A bemelegítés mennyisége és milyensége függ: a futó korától, a futó edzettségétől (kezdő stb.), a pillanatnyi külső környezettől (időjárás), az edzés típusától, a futó egyéni alkati adottságaitól.

Különösen fontos és elengedhetetlen a bemelegítés kezdőknek, idősebbeknek és mindenkinek hideg időjárás esetén, hiszen a nem edzett, a kicsit elhasználtabb és a jobban lehűlt környezetben lévő izom-, ideg- és keringési rendszer lassabban hangolódik a terhelésre, a futásra.

A bemelegítéshez ajánlott mozgások

1. 10-20 perc könnyű tempójú, lassú futás.
Kezdőknél eleinte ez csak séta, gyors járás, lendületes kilépés, majd nagyon lassú futólépésekkel haladás. Az első hetekben alig különül el a bemelegítés és a levezetés a futó résztől.
Több éve futók akár 3-5 kilométert is futhatnak bemelegítésként, főleg rövidebb távú verseny előtt. Ezen kívül alkati adottság kérdése is, kinek hány perc melegítés az ideális. Általában a kötöttebb izomzatú futónak hosszabb bemelegítésre van szüksége.

2. Nyújtó- és lazító gimnasztika, stretchnig.
A sérülésmentes, koordinált, harmonikus, könnyed futáshoz szükséges a pihent, jó tónusú, fájdalommentes izomzat, Az izmok a futás során kis terjedelmű, ismétlődő mozgásokat végeznek, ezért hamar merevednek. A rossz tónusban lévő, merev izmokat segítik fellazítani a nyújtó és lazító hatású gimnasztikai gyakorlatok. Ezekkel is készül az izomzat a folyamatos futásra.

Felhasznált irodalom: Monspart Sarolta: Gyaloglás és futás.
Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, 2001.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3327 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x