Mit sportoljon a cukorbeteg?
Címlap / Szépség-Egészség / Mit sportoljon a cukorbeteg?

Mit sportoljon a cukorbeteg?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

November 15-én tartották a cukorbetegség napját, ebből az alkalomból a Harmonet tanácsadója, Zsemlye Zsanette összegyűjtötte, mire kell odafigyelni a diabéteszben szenvedőknek, ha - egyébként nagyon helyesen - rendszeres mozgást szeretnének vinni az életükbe. 

A cukorbetegségnek két formáját ismerjük: az 1-es típusú cukorbetegség, amelynél a beteget inzulinnal kezelik, illetve a 2-es típusú, amelynél nem, vagy nem mindig szükséges inzulint adni.

Ma már nem lehet általánosítani azt a tényt, amit korábban tettek, miszerint az első típus inkább fiatalkorban, a második pedig idősebb korban alakul ki.
Ugyanis több tényező együttes hatásának – például a civilizációs ártalmaknak - köszönhetően mára már minden betegség sokkal előbb alakulhat ki az emberben. Így lehet az, hogy 19 évesen valaki stroke-ot kap, 18 évesen mélyvénás trombózis következtében le kell vágni a lábát, 15 évesen 2-es típusú cukorbetegsége van, magas vérnyomással együtt, vagy hogy  17-18 évesek,  húszas éveiben járó fiatalok béta blokkolót szednek a magas vérnyomásuk miatt… és így tovább.


Ami rendkívül fontos, hogy a fizikai aktivitás fokozza a sejtek inzulin-érzékenységét, illetőleg a fokozott energiaigény miatt a glükóz felhasználását. Tehát a 2. típusú cukorbetegség egyik leghatékonyabb kezelési módja a mozgásterápia. A rendszeres mozgás segít ledolgozni a súlyfölösleget, javítja a szív- és érrendszer állapotát, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. A testsúly normalizálásával párhuzamosan segít a jobb közérzet kialakításában, ezáltal csökkenti a betegségtudatot, javítja az életminőséget.

Régóta tudjuk, hogy a mozgás jótékony hatású a cukorbetegekre
A mozgásterápiát már i.e. 600 évvel az indiai orvosok alkalmazták a cukorbetegség kezelésére. Az 1-es típusú cukorbetegség esetén nagy körültekintést igényel a mozgásterápia. A sporttevékenység végzéséhez szükséges, hogy a beteg inzulinszintje megfelelően be legyen állítva, és hogy a beteg rendszeresen ellenőrizze saját vércukorszintjét.

Nem mindegy, hogy 1-es vagy 2-es típusú a diabétesz
Az 1-es típusú cukorbetegség nem zárja ki egyértelműen a versenyszerű sportolás lehetőségét sem! A sportot azonban semmiképpen nem tekinthetjük az inzulinfüggő cukorbetegség lehetséges terápiájának. Csak az orvossal konzultálva határozható meg, hogy mit és milyen mértékben sportolhat a beteg. Ez egyébként azért is nélkülözhetetlen, mert a sporttevékenység alatti vércukorszint-ingadozás súlyos következményekkel is járhat a cukorbetegekre nézve.


A 2-es típusú cukorbetegség esetén jóval kisebb a hipoglikémia esélye, viszont a rendszeres fizikai aktivitás jótékony hatása egyértelműen bizonyított. Itt is nagyon lényeges, hogy edzés előtt és után is ellenőrizni kell a vércukorszintet. Ennél a típusnál a sport testsúlyszabályozó hatása önmagában is terápiás értékű lehet. A sport általi fogyás gyakran a kezelést is szükségtelenné teheti.

Cukorbetegek és az izomtömeg-növelés, avagy a táplálék kiegészítők 
Mindenkinek különböző mennyiségű táplálék szükséges, ez függ az egyén korától, nemétől, testsúly kilógrammjától, napi tevékenységétől. Ha valakinek ilyen tervei vannak, érdemes felkeresnie haladéktalanul egy dietetikust, aki ebben szakszerű tanácsot tud adni mindenkinek személyre szabottan. Ne bízzunk a véletlenben!

Zsemlye Zsanette
Sport és gerincjavító jóga oktató, személyi edző
www.zsanettewellness.hu
www.zsanettewellness.blog.hu

Képek:
piqs.de: J.Johnen - Allein im Frühnebel (2)
piqs.de: Paul-Gerhardt Koch - Rückenwind
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5447 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x