Őszi allergiák
Címlap / Szépség-Egészség / Őszi allergiák

Őszi allergiák

Forrás: HarmoNet
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A legtöbb allergiás ősszel fellélegzik. Vége a pollenszezonnak, jöhetnek a nyugalmas hónapok. Sokuknak azonban folytatódnak a szenvedései, vagy éppen ilyenkor erősödnek fel.  

Ősszel a hidegebb időjárás miatt egyre többet tartózkodunk a négy fal közt, a lakásban vagy a munkahelyünkön. Ennek következtében előtérbe kerülnek az épületen belül található allergének, amelyek közül a gombák és a házi poratka a két leggyakoribb.
A szabadtéri és lakásbeli penészgombák a páratartalom emelkedésével érzik igazán jól magukat. Spóraszórásuk, így allergén hatásuk ősszel jelentősen felerősödik, ami az allergiások és asztmások számára különösen rossz hír. A lakáson belüli penészgombák elsősorban a nedves helyeken (fürdőszoba, konyha), kőhidak táján fordulnak elő.


Az ősz az otthoni munkában a falevelek összegereblyézésének és a télre való felkészülés ideje. A szabadtéri penészgombák kedvenc élőhelyei a lehullott falevelekből álló kupacok, a talaj, növények, korhadó fák.

A házi poratka egész évben allergizáló, azonban a levegő páratartalmának emelkedésével életkörülményei optimálisabbá válnak. A nedvesebb környezetben anyagcseréje és szaporodása felgyorsul. Allergizáló részeinek terjedését a fűtési szezon beindulásával járó légáramlatok, a ki nem tisztított légcserélők még jobban elősegítik.A fűtési szezon kezdetén különösen ügyeljünk a következőkre:· A fűtés beindítása előtt gondosan takarítsuk le a fűtőtesteket, kályhákat, konvektorokat.

 
 
A takarítást ne csak elölről végezzük, tisztítsuk meg a fűtőtest minden zugát (a hátát, az alját és minden szabad részét). 

· Gondosan szabályozzuk a levegő páratartalmát. A magas páratartalom kedvez mind a gombák, mind a házi poratka szaporodásának. 
· Ha kell, használjunk légtisztító berendezéseket (kereskedelmi forgalomban kaphatóak speciális, atka- és penészspóra mentesítő készülékek). 
· Minden szőnyeget, kárpitot, bútort alaposan portalanítsunk, ha szükséges, speciálisan nagyteljesítményű porszívó készülékkel. 
· Szellőztessünk rendszeresen. 
· Háziállatok után gondosan takarítsunk. 
Tünetek jelentkezésekor, rosszabbodásakor forduljunk szakemberhez. 


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10270 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x