Kapj új erőre - energia és mozgás
Címlap / Szépség-Egészség / Kapj új erőre - energia és mozgás

Kapj új erőre - energia és mozgás

Forrás: Hazatérés
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-04

Az erőnlét kulcsa az energiák újra-felszabadításában rejlik. A mozgás és az energiagyakorlatok méregtelenítik a szervezetet, edzik az izmokat és a keringési rendszert, levezetik a feszültséget.  

Az ember: energetikai lény, rezgésekből, energiákból épül fel, amelyek különféle sávokban, tartományokban rezegnek-mozognak. A testünk ezek közül a legsűrűbb, a leglassabb frekvencián rezgő energiacsomag, ez az, amit az öt érzékszervünkkel is érzékelünk, amelyek elsősorban erre a fizikai dimenzióra vannak hangolva. Energiából állnak a gondolataink is, amelyeket mentális energia épít fel, egy sokkal gyorsabban változó, mozgó energiatípus. Gondoljunk csak a mesebeli királyfira, aki a gondolatnál is gyorsabban száguld a táltos paripájával. Az érzelmeink megint más típusú energiákat foglalnak magukba, itt igazán széles a skála: a gyűlölet és félelem negatív aspektusaitól az odaadás, az önzetlen szolgálat és a feltétel nélküli szeretet magas rendű eszményeiig terjed. Az ennél is finomabb energiáink között tarthatjuk számon a megérzéseinket, az ösztöneinket, az intuíciónkat, az ihletett látomásainkat vagy például az imába foglalt kéréseinket.

Ezek csupán azok az energiák, amelyekkel nap mint nap találkozunk a hétköznapi életben, de az energia-testünknek viszonylag jól elkülöníthető részeit alkotják (például mentális test, érzelemtest). Az emberi lény energetikája ennél jóval összetettebb és számtalan más finomanyagi vagy még annál is éteribb „test” alkotja, amelyek a mindennapokban kölcsönösen hatnak egymásra. A fizikai testünkre természetesen elsősorban fizikai jellegű energiákkal tudunk hatni, úgy mint étel,  gyógynövények, mozgásterápiák, az ennél finomabb testek karbantartása pedig lelki, szellemi és energetikai módszerekkel lehetséges (bár ezek a módszerek is hatnak a fizikai testre, tehát valóban összetett kölcsönhatásról van szó).


Az energia legsajátabb jellemzője a mozgás és az áramlás, és ez az emberi szervezet vonatkozásában különösen fontos. Jónéhány gyógyítási rendszer használja a finomenergiák rendszerét, például a hagyományos kínai orvoslás csínek hívja ezt az éltető energiát, amely a meridiánokban keringve táplálja a testet és a lelket. A csí áramlását leginkább az akupresszúrás vagy akupunktúrás pontokon keresztül lehet befolyásolni, mivel itt a legkisebb a bőrellenállás, ezeken a pontokon képes a szervezet felvenni az energiát. Ugyanezt az életenergiát az ájurvéda, az ősi indiai orvoslás pránának hívja, amely a nádik hálózatában áramlik és a csakrákban alkot energetikai központokat.

Ha az éltető energia áramlása megakad valahol a szervezetünkben, ott blokkok alakulnak ki, amelyek betegségekhez vezethetnek. Könnyű belátni, hogy nemcsak a fizikai jellegű energiák megakadása hozhat létre ilyen blokkot. Ha az érzelmi energiánk áramlása akad meg valahol (például képtelenek vagyunk valakinek megbocsátani és dédelgetjük a sérelmet) , vagy a mentális (nem tudunk túllépni valamilyen negatív gondolaton), akkor is kialakulhat egy energiagóc, amelyet ha nem kezelünk, ugyanúgy betegség formáját öltheti.

Mivel az energia jellemzője a mozgás, számos mozgásforma, valamint a mozgatáson, áramláson alapuló terápiák is hozzájárulnak az energetikai egyensúly helyreállításához. Így például nagyon jó méregtelenítő hatása van egy kiadós edzésnek, mert azáltal, hogy munkára fogja a szervezet jónéhány létfontosságú szervét, serkenti a vér- és nyirokkeringést, egyúttal segít abban is, hogy az elhasználódott energiák és sejtek kikerüljenek a szervezetből a légzés, a bőrön való kiválasztás, az izzadás és közvetve a széklet-vizeletürítésen keresztül, mivle az anyagcsere folyamata is felgyorsul.

Ugyanígy egy masszázs is megteszi a maga hatását, bár más fokozattal és más módon, de az elv ugyanez: a bőr, a szövetek, az ízületek mozgatása serkenti az energiaáramlást a meridiánokban az akupresszúrás pontokon keresztül, így közvetetten a velük összeköttetésben álló szervekben is, egyúttal tehát fokozza a vér- és nyirokkeringést, valamint a méregtelenítő folyamatokat is. Valamint létezik jónéhány speciális mozgásforma is, amelyek kifejezett célja az energiakeringés helyreállítása vagy valamilyen céllal történő befolyásolása.

A jógagyakorlatok, a sajátos ászanák, de ugyanígy a csi-kung vagy a kung-fu és más távol-keleti mozgásformák gyakorlatait is azzal a céllal hozták létre, hogy ezek végzésével újra helyreállítható legyen az energiáink megfelelő ritmusban történő áramlása, a szervek kielégítő működése és a test-lélek egészsége.

 

Ebből a megközelítésből új értelmet nyer az a sokat szajkózott jótanács, hogy mozogjunk, sportoljunk eleget.

A sport áldásos hatásai:
  • karban tartja az izmainkat
  • erősíti az erőnlétünket
  • elősegíti a csontok egészségét, megelőzi a csontritkulást, ugyanis az izmok mellett a csontok is megkapják azt az információt, hogy szükség van még rájuk
  • méregtelenít, lecsapolja az elhasznált energiákat, levezeti a felesleget és a feszültséget is
  • boldogsághormonokat termelünk a mozgás következtében
Az pedig, hogy milyen mozgásformák segítenek hozzá az erőnléthez, az energiák megfelelő áramlásához, egyénileg is változó. A legfontosabb szempont, hogy a saját aktuális állapotunkból és erőnlétünkből induljunk ki, és ha régóta nem mozogtunk, akkor keressük meg először a nekünk való, kímélőbb típusú edzéseket. Ahogy fejlődnek az izmaink és javul az állóképességünk, úgy leszünk képesek egyre nagyobb teljesítményre.

Az optimális az, ha az erősítő, jól átmozgató, kardio edzések mellett rendszeresen végzünk energetikai gyakorlatokat is. Az első csoportba sorolhatók a futás, tenisz, labdajátékok, csapatsportok és minden olyan mozgás, ami jól megdobogtatja a szívet és kitágítja a tüdőt. Ezzel szemben a finom energiákkal dolgozó mozgásformák, mint például a tai csi vagy a jóga a szervezet helyes energiafelhasználását, a szervek optimális működését állítja vissza célzott energetikai gyakorlatok révén, amelyek ettől függetlenül lehetnek elmélyültek és ellazítók, de komoly izomerőt igénylők vagy nehezebben kivitelezhetők is. A finomenergetikai mozgások a korábban említett finomtestekre is pozitív hatással vannak, elősegítik a lelki tartalmak feldolgozását, a szellemi fejlődést és önismeretet is.


  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4678 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x