Hozz ki többet magadból: Jógázz reggel!
Címlap / Szépség-Egészség / Hozz ki többet magadból: Jógázz reggel!

Hozz ki többet magadból: Jógázz reggel!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A rendszeresen mozogó emberek 90%-a reggelre időzíti a testmozgást. A jóga esetében azt hihetnénk, csupán lelkialkat és idő kérdése, mikorra időzítjük a gyakorlást, ám aki teheti és a lehető legtöbbet hozná ki egy-egy órából, annak kifejezetten ajánlott reggelre időzítenie a jógaórát.  

Miben nyújt többet a reggeli jóga?

Előrebocsátanám, hogy minden időpont megfelelő, semmi probléma azzal, ha valaki késő délután vagy kora este végzi a jógagyakorlatokat. A délutáni vagy esti időszak főként a stressz levezetésére, a nap eseményeinek elengedésére tökéletes. Az ászanákat a nap bármely szakában gyakorolhatjuk, egyedül az étkezések utáni időszakot célszerű elkerülni.
Egy átlag, hétköznapi ember teendőivel összeegyeztethetetlen, hogy a jógagyakorlatokat napkeltekor és az azt megelőző két órában (szankszritül brahmamuhúrta-nak hívjuk ezt az időszakot) végezze, ahogyan a „Nagykönyv” írja. Ám ha sikerül némi erőfeszítéssel kicsit korábbra időzíteni a jógaóránkat, akkor mind fizikai, mind mentális, mind lelki síkon intenzívebben tudjuk kiaknázni a jóga áldásait.

Fogyni szeretnél? Jógázz reggel!

Ha reggel, munkába indulás előtt jógázol, akkor annak hatására az emésztésed felgyorsul és így is marad a következő pár órában, akár egész napra is. Vagyis több kalóriát égetsz egész nap, csak mert reggel gyakoroltál.

Sokan észreveszik, hogy a reggeli gyakorlástól napközben csökken az étvágyuk és hajlamosabbak jobb, egészségesebb ételeket választani a nap folyamán is, mert a test magától tudja és igényli azt, ami jó neki.


  
Fittebb, egészségesebb hétköznapok

Ha rendszeresen reggeli időpontra időzíted a jógázás, akkor hamar észreveszed majd, hogy kipihentebben ébredsz, és jobban teljesítesz a munkahelyeden. Hogyan lehetséges ez? A test gyorsan tanul. Ha hozzászoktatod, hogy mindig, ugyanabban az időpontban jógázol, már órákkal előbb elkezd felkészülni rá. Ez magával vonja, hogy reggelente könnyebben ébredsz, hiszen a szervezeted bioritmusa fokozatosan átáll. A reggeli jóga előnye, hogy a szervezet, beleérve az emésztőrendszert, a vegetatív idegrendszert és a hormonháztartást is már felébred, még mielőtt te felébrednél: emiatt frissebben kelsz!

Nagyobb hatékonyság a munkában

Kutatásokkal alátámasztott, hogy a reggeli jógázást követően 4, de akár 10 órán keresztül is jobb szellemi teljesítményre vagy képes. A korai mozgás egész napra feltölt, így míg a munkatársaid épp csak kezdenek magukhoz térni a kávésbögréikkel, akkor Te már hatékonyan teljesítesz, előbb befejezed a fontos feladatokat és mivel kiegyensúlyozottan érkezel, nincs az a jótét lélek, ügyfél vagy kolléga, akinek a megjegyzése igazán ki tudna billenteni az egyensúlyodból.

Ha spirituális célok elérése érdekében (is) gyakorolsz

A reggeli ébredést követően a környezet még nyugodt és csendes. Az elme gondolatoktól mentes, a tudatos szintet pedig mélyebb hatások még nem érik. A nap ezen szakában az úgynevezett szattvikus, jóság minőségében lévő energiák vannak túlsúlyban. Bár az izomzat még merevebb, ebben a környezetben és mentális-lelki állapotban jóval könnyebb felkészülni a nap folyamán bennünket érő stresszre, mélyebb szinten tudunk felkészülni az előttünk álló hosszú napra és energiával töltődünk fel.
A reggeli jógázás az egyetlen olyan időpont, amikor nem jöhet közbe semmi. Nincs SOS munkahelyi telefon, nem kell bent maradni túrázni, nem kell lemondani az esti randit, nem kell időt elvenni a családi vacsorától. Csupán a szándékodon múlik minden: valóban képes vagy felkelni egy órával előbb az ágyból? Felmérések, de akár már saját tapasztalatod alapján is tudod, ha rendszeresen jógázol kevesebb alvásra van szükséged. Az éjszakai pihenésed javul és kevesebb alvást igényelsz. Te is fel tudsz kelni 1-2 órával korábban, ha elég fontosnak és értékesnek tartod ÖNMAGAD.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4200 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x