Amit az evészavarokról tudni kell
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Amit az evészavarokról tudni kell

Dr. Csábi Bettina

Amit az evészavarokról tudni kell

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-17

Az evészavarok nagyon gyakoriak, mégsem foglalkozunk velük eleget. Az anorexia nervosa esetében a betegek fogyókúrával, testedzéssel elérik, hogy a testsúly az elvárthoz képest legalább 15 százalékkal alacsonyabb legyen. Pszichológusok szerint az anorexiás nők nagy része teljesítménykényszer nyomása alatt áll. Az anorexiások 50 százalékában bulimiás tünetek is kialakulnak, illetve a kezdetben bulimiás betegek jelentős részénél anorexiás tünetek fejlődhetnek ki.  

Egy segítségre szoruló lánytól:

"Szeretném veled megosztani, azt amit még a családom pár tagján és egy -két barátomon kívül nem tudnak az általában körülöttem lévők.
Én 2013 decemberében egy hónapig pszichiátrián voltam, depresszió, étkezési, és gyógyszeres problémáim végett. Én kértem a segítséget, mert tudtam, hogy kezdeti bulémiám van, és ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy segítség kell. Önként mentem be és az ünnepeket is benn töltöttem. Akkor én meghaltam lélekben. Belenéztem a tükörbe és nem ismertem meg magam, azt a vidám lányt kerestem, aki régen voltam. Rájöttem, ha meg egyszer én oda visszakerülök, akkor már nem jövök ki. Ezért elkezdtem felépíteni magam, ami nagyon nehéz kemény volt. Orvosokkal, terápiákkal egy hónap után kijöttem. (Azóta is járok orvoshoz).

Elhatároztam a kórházban, hogy ha kikerülök, akkor magamért és a gyógyulásomért egy évre kimegyek Kanadába. Azért olyan messze, hogy akármi is van, ne tudjak hazajönni gyorsan. A tüneteim a kórházban valamennyit javultak, de a félelmeim, a magam elméje még mindig a legnagyobb ellenségem volt. Kinn még kb három hónapig vissza-vissza jöttek a falási -hányási rohamok.”

Az első lépés a tudatosítás, a következő a változtatni akarás.

„Elhatároztam, hogy változtatok, mert utáltam magam és sportolni kezdtem. Ez viszont megint nem látott következményeket eredményezett. Belejöttem a sportba és szép lassan belejöttem a nem evésbe, ami még kórházba alakult ki, mert ott a a bulémiás tünetek csitultak, de jöttek az anorexiás tünetek. Belejöttem a fogyásba és 43 kilót mutatott a mérleg, mikorra a karácsonyi influenzával megküzdve rájöttem, hogy ha nem változtatok és nem eszem, ennyi sport és munka mellett meghalok. Nem volt energiám, nem menstruáltam, a munkát se tudtam rendesen végezni, majdnem kirúgtak, ezért is kezdtem enni. Viszont éheztem. Lassan elkezdtem többet enni a salátára már csirkét mertem tenni. Többet és többször ettem egy nap. Kezdtem visszaszedni kilókat, de az elmém nagyon lefárasztott ebben a küzdelemben, főleg mert imádtam, hogy olyan vékony voltam a torz önképem miatt.
Mire tavaly májusban hazaértem, híztam, és erősebben jöttem haza, mint bármikor, mert nem adtam fel. Az orvosom azt mondta nagyon pici százaléka tudta volna abban a beteg állapotban ezt önerőből egy évig visszaesés nélkül megcsinálni. Szóval nyár óta elkezdtem rohamosan javulni, de tudom és tudtam akkor is, hogy a következő lépés az lesz, az egészségem visszaállítása mellett, hogy a rosszul beidegződött sportolási étkezési szokásaimat átalakítsam.”


Miért baj, ha valaki pontosan kiszámított étrendet kér?

Előző cikkemben már kifejtettem, miért nem jó az, ha pontosan kiszámolt étrendet kérsz, bár a legtipikusabb hiba szokott lenni azoknál, akik vállalnak étrendtervezést, hogy van, aki ennek a kérésnek eleget is tesz. Ha jön a kérés hozzám, hogy „írjál pontos étrendet, különben nem tudom betartani”, már egyértelmű, hogy baj van. Ennek a következménye lesz az, hogy a diétázók félni kezdenek bizonyos ételektől, különösen a szénhidrát-tartalmúaktól. Most 3 anorexiással dolgozok együtt a 110-ből, ami elég magas szám. Én személy szerint mindig tudatosítom bennük, hogy pontosan kiszámolom a tápanyagokat, de alternatívákat fognak kapni, amiből nekik kell eldönteniük, hogy mit fognak enni adott étkezésen belül. Az egyikük semmit nem evett, csak zabot, és húst, zöld zöldségkörettel, mást nem. 2 hét kellett, hogy merjen enni a zabbal készült zsömléből, ami csak tojásfehérjét tartalmaz a zabon kívül.
Mire utalhat az, ha valaki étrendet vár tőlem pontosan kiszámolva, megmondva, hány órakor, mit egyen? Azt, hogy 100%-ig rá akarja utaltatni magát másra, rá akarja ruházni a felelősséget. Ettől még inkább tehetetlennek érzi magát. Hangsúlyozom, még az IR-oknak is alternatívákat írok fel. Nekik 6 étkezés van, g-ra kiszámolva CH, mennyi belőle lassú, gyors felszívódás, de azt is úgy írom meg, hogy mondjuk reggelire felírok 4-5 variációt azonos szénhidráttartalommal, azonos felszívódással. De ő választ. Éppen úgy, mint a versenyzőim.

„Így vagyok most itt, tudtam, hogy hozzád szeretnék beiratkozni, már novemberben, de ennyi idő kellett mentálisan, hogy februárban készen álljak. Nagyon örülök, hogy hozzád fordultam és azt hiszem ez volt a legjobb döntésem, minden félelmem ellenére, hogy készen állok-e erre az újabb mérföldkőre. Olyan segítséget kapok Tőled és a csoporttól, amire álmomban nem is gondoltam. Érzem, hogy lehet lassan, de biztosan erősödöm és kivirágzom. Hosszú és lassú út vezetett ide, és sokat kell még fejlődnöm, korrigálnom, de nem bánom, mert két és fél év után itt lehetek és nem a korházban.

Ezt azért írtam, meg, hogy tudd, mennyit segít egy olyan emberen is a program, aki nem túlsúly miatt került ide. Köszönöm Neked a türelmed, a biztatást és figyelmed, amit ránk fordítasz. (Ebből a történetemből bármikor beépíthetsz, vagy beidézhetsz tanulságként, csak annyi a kérésem, hogy ebben a kivételes esetben a nevem ne legyen feltüntetve, mert másoknak nem beszélek erről és még nem is szeretnék,)

u.i : megnéztem az edzéstervet és alig várom, hogy újra izomlázam legyen "

Nos, én nem beépítettem, hanem egy az egyben felhasználtam, mert ha csak egy valakin is segít még, már megérte. Minden mentálisan dől el, ezt sose feledd!

Legyetek bajnokok a mindennapokban! 
 
[ 5105 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x