Akkor Te megvilágosodtál?
Címlap / Szépség-Egészség / Akkor Te megvilágosodtál?

Akkor Te megvilágosodtál?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az egyik leggyakoribb, legártatlanabb és legkedvesebb kérdés, amit a kezdő jógázók feltesznek az oktatónak: mit jelent a megvilágosodás a jógában? Mi a különbség jógaoktató, mester, guru és szellemi vezető között? Mikor melyiket válasszuk, ha szeretnénk megvilágosodni?  

Az oktató, a mester és a guru

Mielőtt tisztáznánk a „titulusokat” fontos megemlíteni, hogy a manapság elterjedt számtalan különféle ezoterikus és/vagy spirituális ösvények eltérő fogalmi rendszert használnak. A jóga esetén különösen fontos tisztában lennünk ezzel, hiszen bár az Indiai kultúrkörben alakult ki, a történelem során több azonban száz évig jelentős hatást gyakorolt rá a buddhizmus hagyományrendszere. Tibetben is létezik jóga, ám az számos ponton, jelentősen eltér a klasszikus indiai jógairányzatoktól.

Elöljáróban: nincs olyan akkreditált tanúsítvány, ami alapján bárki megkapja a mester vagy guru címeket. A jóga fogalmi rendszere használja ezeket, de fontos, hogy túl tudjunk tekinteni a fogalmi meghatározásokon. Nyelvünk kötöttségei miatt szükség van arra, hogy bizonyos szavakat használjuk a jelenségek leírására, de ezek soha nem képesek teljes mértékben lefedni a valódi tartalmat.

Oktató és mester

Az oktató megfogalmazása a legegyszerűbb, hiszen bárki, aki jógaoktató végzettséggel rendelkezik, birtokába kerül az ászanák és a mantrák, relaxációk lexikális tudásanyagának. Az, hogy ezt mennyire képes átadni az óráin már az ő szándékán és gyakorlottságán is múlik. Lehet valaki tökéletes jógaoktató, aki minden ászanát tökéletesen jól kivitelez és instruálja a tanítványait.

Ám ettől még nem feltétlenül válik mesterré. Nem is feltétlenül akar – és ettől még nem lesz kevésbé jó oktató. De anélkül, hogy nagyon belemélyednék a jógafilozófiába, érdemes megjegyezni, hogy a gyakorlatban bárki kikiálthatja magát mesternek.
A mester nem attól válik különlegessé, hogy 68 ászana helyett 210 db tökéletes végrehajtására képes. Nem is attól, hogy garantáltan vegetáriánus (bár ezen a tudati szinten ez már gyakorlatilag önmagától így alakul).


Mester az, aki megérinti a szívedet. Nem ő keres tanítványokat, a kisugárzása, viselkedése által őt találják meg azok, akiknek tudni ad valamit, ami túlmutat a fizikai síkon. Valamit, ami a megvilágosodáshoz visz bennünket közelebb. Ám a tanítvány legalább annyira mester egy ilyen kapcsolatban, amelyben mindkét fél, kölcsönösen ad egymásnak. Még akkor is, ha kezdőként talán nehezebb elképzelni, hogy mi, egyszerű halandók képesek lennénk bármit viszonozni. Olyan katalizátorként segíti az életet, melynek eredményeként egy ponton már nem lesz szükség mesterre, mert az ember felfedezi a benne is ott rejlő, igaz mestert.

A guru

A hinduizmusban a guru a transzcendentális tudást adja át a tanítványnak. A hiteles guruk láncolata (parampara) biztosítja az átadott tudás megbízhatóságát, a hagyomány változatlanságát.

Mit adhat nekünk az oktató, a mester és a guru?

Különböző fokozatokon, lépcsőre-lépcsőre segíthetnek előre bennünket bölcsességük által abban, hogy mi magunk is közelebb kerüljünk a belső békéhez, vagy akinek ez a célja, a megvilágosodáshoz.

Mindhárom „titulus” azonban egy olyan segítőt, bizonyos értelemben lelki társat jelent, aki az önfejlesztés buktatóin, az egó és az érzelmek harcában segít bennünket. Főként akkor, amikor úgy érezzük, már nagyon sokat elértünk, fejlődtünk – ezen a ponton ugyanis szinte törvényszerű, hogy mindig óriásit zuhanunk. Érkezik egy élethelyzet, egy személy vagy épp távozik az életünkből és ráébredünk arra, hogy bár évek óta abban a hitben élünk, ezeket már kellő tudatossággal tudjuk kezelni, bizony még mindig van mit tanulnunk.

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3905 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x