Te megvilágosodtál?
Címlap / Szépség-Egészség / Te megvilágosodtál?

Te megvilágosodtál?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-28

Cikkünk első részében már körbejártunk néhány alapfogalmat, segítőt, aki a megvilágosodáshoz elvezethet bennünket. Olyan sokszor használjuk a megvilágosodás szót, ezt a mindenki által vágyott tudatállapotot, de mennyire vagyunk tisztában azzal, mit is jelent valójában? Most arra keressük a választ, mit jelent a megvilágosodás, megszabadulás és a karma a jóga szemszögéből. 

Előző cikkünket itt találod>>>

A megvilágosodás szuperhős-képességekkel ruház fel bennünket

A jógairodalom 8 olyan főbb és számos más kevésbé kiemelt, különleges képességet, úgynevezett sziddhit tart számon, melyre a jóga mélyebb gyakorlása során bárki szert tehet. Ezek a természetfeletti képességek csak látszólag misztikusak, hiszen a meditáció segítségével bármely jógagyakorló által elérhető képességek. Ezek közé tartozik a levitáció, a tárgyak, személyek befolyásolása, akár mások álmában való megjelenése és üzenet küldése, vagy akár a múlt, a jelen és a jövő ismerete, a mások gondolataiba való látás képessége, vagy az egy időben, több helyen való megjelenés.

Ha valaki ezeket a képességeket, vagy akár csak egyet ezek közül képes megvalósítani, akkor már rendkívül magas szintet ért el. Ám ha ezek elérése a célunk, akkor nagyon messze kerülünk a megvilágosodás lehetőségétől. Egy jógi ugyanis egyetlen esetben használja a képességeit: ha azzal másokon segíthet. Ha a képességeit mutogatja pusztán azért, hogy több követőre, nagyobb hírnévre tegyen szert, az nem a megvilágosodás felé vezető út.


A megvilágosodás állapota földöntúli boldogság

Hányan tudják vajon, hogy a szentként tisztelt Teréz Anya komoly depresszióval küzdött? Élete során több alkalommal szorul kórházi kezelésre, mégis…levon ez bármit azokból az értékekből, melyeket a világnak adott? Hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a megvilágosodás egyfajta olyan egzaktikus, paradicsomi állapot, melyben ahhoz mérhető örömet és boldogságot találunk, mint például egy csodálatos nagy szerelem legszebb időszakában. Ahol az eget mindig kéknek látjuk, a nap mindig süt, a rossz dolgok nem érnek el hozzánk.

A megvilágosodás nem ezt jelenti. A jóga legfőbb célja (ha nem csupán fizikai szinten űzzük) a megszabadulás elérése, ami azt jelenti, hogy képessé válunk kiszakadni a szamszárából, mely az élet és halál folyamatos körforgása. Képessé válunk megszabadulni az előző életek és jelen életünk során felhalmozott karmikus feladataink megoldására, letételére és már nem halmozunk fel újabbakat. Ekkor juthatunk el a teljes megvilágosodás állapotába, de nagy tanítók és mesterek még ebben az állapotban is dönthetnek úgy, hogy ismét újjászületnek, hogy segítsenek másokat.

 
De mit jelent akkor a megvilágosodás?

Nem földöntúli boldogságot a klasszikus emberi érzelmekhez mérten. Mégis, egy olyan csodálatos állapotot, melyben teljes és tökéletes békét találunk magunkban. Több ez egyszerű kiegyensúlyozott állapotnál. A jógi akkor tapasztalja meg a megvilágosodást, amikor a tudata megszűnik és megtapasztalja az egyesülést. A különböző irányzatok szerint ez vagy a felsőlélekkel (átman), vagy a mindenek felett álló – nevezzük Istennek, hisz nincs rá találóbb szavunk –Brahmannal való tökéletes összekapcsolódás állapota, melynek során túlléptünk korlátozott egónkon, és felismerjük az Univerzum nem kettős* természetét (*az advaita tanítása szerint a személyes lélek nem különbözik az egyetemes lélektől).

Mi lehet az első hétköznapi lépés a megvilágosodás felé vezető úton?

Épp elég megküzdenünk az előző életeinkből hozott kötöttségeinkkel és karmánkkal. Ha jelen életünk során olyan egyszerű, korántsem misztifikus dolgok megvalósítására törekszünk, hogy ne ártsunk másoknak, tisztelettel és szeretettel bánjunk a bennünket körülvevő élőlényekkel, segítsünk másoknak, ha módunkban áll, akkor már remek úton járunk, hiszen nem halmozunk fel újabb karmát, aminek „törlesztése” miatt újjá kellene születnünk.


Fotó: PixaBay
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4636 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x