Krónikus női betegségek jógaterápiája
Címlap / Szépség-Egészség / Krónikus női betegségek jógaterápiája

Krónikus női betegségek jógaterápiája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

A legfrissebb kutatási adatok szerint ma minden 6-dik nő küzd endometriózissal, egyre több hölgyet érint a PCOS, az inzulinrezisztencia különösen a mostani 40-es korosztályból, mind gyakoribb a korai petefészekkimerülés, nem beszélve a miómáról vagy a sajnos jóval komolyabb méhnyakrákról. Egészen megdöbbentő, de egyes betegségek esetében akár átlagosan 10 év is eltelik a pontos diagnózis felállításáig. Hogyan segíthet a jógaterápia, mi a különbség a női jóga és a gyógyító női jógaterápia között? 

Minél több hölggyel találkozom, sajnos annál gyakrabban szembesülök a jógaórák során azzal, hogy az elmúlt 60 évben milyen ütemben szaporodtak meg a krónikus női megbetegedések. Saját tapasztalataim szerint a mostani 40-45 éves korosztályt sújtja leginkább az inzulinrezisztencia (a továbbiakban IR), a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a korai petefészek kimerülés (POF) és az ezzel összefüggő meddőség. Korosztályomban, 30-40 éves kor között rekordokat döntöget az endometriózis (csokoládéciszta), de sajnos a 25-30 év közti fiatal hölgyek közül is egyre többen küzdenek méhnyakrákos megbetegedéssel.

Mi az oka, hogy egyre több nőt sújt krónikus megbetegedés?

A legendásan fájdalmas, görcsös menstruációs tüneteiről elhíresült endometriózis csak néhány évtizeddel ezelőtt került fel az orvosi betegségek listájára. Kutatása bár jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben, épp ezért még gyerekcipőben jár, jelenleg végleges megoldást jelentő orvosi gyógyír nem létezik rá. Az egyik ok tehát, hogy csak rövid ideje tudunk létezéséről. A másik ok a nők megváltozott életmódjában kereshető: a babavállalás ideje kitolódik, így a terhességgel, szüléssel és szoptatással járó hormonváltozások csak jóval később zajlanak le a testünkben. Míg korábban a húszas éveink elején már megszületett az első jövevény, addig ma ez már akár 40 éves korunkig is kitolódik. Így az a természetes folyamat, melyre a női szervezet a fejlődés során „berendezkedett”, más feltételek mellett kénytelen működni, más hatások és más életkorban érik a hormonháztartásunkat.

Fontos tény az is, hogy a fent említett krónikus női betegségek zöme nehezen diagnosztizálható időben. Társadalmi vonalon generációk óta hozzuk magunkkal, hogy a görcsös menzesz „családi átok”, amivel együtt kell élni, így az első tünetek jelentkezésekor kevesen gondolnak arra, hogy ezt nem csupán túl kell élni, de akár a fájdalomcsillapítókon túl más kezelést is igényelhetnek a tünetek. Az IR és a POF kapcsán az egyik tipikus tünet, hogy fokozatosan csökken a vérzés mennyisége, szép lassan már a menopauza ideje előtt elmaradozik, aminek a hölgyek inkább örülni szoktak, nem foglalkoznak a jelenséggel. Az egyéb kísérőtünetek (pl. az IR esetén valaki képtelen leadni 5 kg-t vagy épp ellenkezőleg, felszedne párad, de nem megy) pedig szintén nem szokott okot adni arra, hogy endokrinológushoz forduljunk, inkább kínlódunk tovább valamilyen diétával. A problémára rendszerint csak akkor derül fény, amikor valaki elérkezettnek látja az időt a gyermekvállalásra, ám a spontán teherbeesés sorozatosan kudarcba fullad.


Miben más a jógaterápia mint a női jóga?

A női jóga csodálatos módszer arra, hogy női szerveinket, hormonháztartásunkat erősítsük. Segít a mostani világban megőrizni női mivoltunkat akkor is, ha épp vezető beosztásban dolgozunk.

A jógaterápia azonban kifejezetten a krónikus megbetegedésekre specializált gyógymód, melynek csak egy része az ászanák kivitelezése. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a krónikus betegséggel járó pszichológiai változások feldolgozásának segítése, a testünk feletti kontroll visszanyerése, a krónikus betegségekkel járó depresszió tudatos kezelése.

Mi a Gyógyító Női Jógaterápia?

Egy hazánkban, Árvai Nóra jógaoktató és pszichológus, perinatális tanácsadó által kidolgozott, orvosok által is elismert módszer. A GYNJT módszer sajátossága a kellemes közegű, meghitt hangulatú, belátható létszámú csoportokkal való munka, ahol legalább akkora jelentősége van a csoportépítő, önbizalomnevelő játékoknak, pszichodráma által ihletett feladatoknak, mint a menstruáció ciklikusságához igazított speciális jóga gyakorlatsoroknak. Egymás történeteiből erőt merítve már nem magányos harcosként vívjuk a hétköznapi harcainkat orvosokkal, saját párunkkal és önmagunkkal, hanem ráébredünk arra, hogyan tudunk együtt élni, mégis kiegyensúlyozott nőnek maradni ezzel a teherrel a vállunkon.

A visszajelzések alapján a krónikus női betegségben érintett nők jelentős állapotjavulásról, a termékenyégi zavarokkal küzdők megfogant babákról számolnak be, és minden gyakorló hálás az ízület- és gerinckímélő, lágy, mégis hatásos módszernek az elért eredményekért.

A Gyógyító Női Jógaterápia nem csodaszer, nem azt kínálja, hogy bármely betegségedre garantáltan gyógyírt kapsz. De beszélgetünk táplálkozásról, életmódról, párkapcsolati nehézségekről és arról, hogy az esetleges műtétekből miként tudsz a leghamarabb felépülni és hogyan segítheted magad hozzá mind fizikai, mind lelki szinten a lehető legteljesebb élethez.

Ha Te, vagy valamelyik szeretted érintett krónikus megbetegedésben akkor tudd, nem vagytok egyedül! Szeretettel várlak Gyógyító Női Jógaterápia workshopjaimon vagy egyéni foglalkozások keretében! >>>


Kép forrása: Endoblog
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x