Koplalás vagy böjtölés?
Címlap / Szépség-Egészség / Koplalás vagy böjtölés?

Koplalás vagy böjtölés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-05

A böjt nem éhezés, mert a böjt második- harmadik napján az éhségérzet megszűnik. Tudományos megközelítés szerint pedig annak köszönhető, hogy a szervezet sav-bázis háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák.  

A böjt és az éhezés
A böjt nem éhezés, mert a böjt második-harmadik napján az éhségérzet megszűnik. Természetgyógyász megközelítés szerint ez a külső táplálkozás belső táplálkozásra való váltásával magyarázható. Tudományos megközelítés szerint pedig annak köszönhető, hogy a szervezet sav-bázis háztartása eltolódik savi irányba, és ez automatikusan csökkenti azon hormonok termelődését, amelyek az étvágyat fokozzák.

A böjt és a fogyókúra
A böjtölés nem fogyókúra, nem szabad összetéveszteni semmilyen divatos diétairányzattal! A böjt során néhány kilótól megszabadulhatunk ugyan, de ez a testsúlycsökkenés a néhány napos böjtök során csak minimális, és nagy részben vízből történik.

A böjt befejeztével az előző testsúly helyreáll. Az egészséges testtömeg megszerzéséhez a helyes út: megfelelő étrend, sok mozgás.De a böjtöt felhasználhatjuk arra, hogy az 1-2 napos böjt után könnyebb megpróbálkozni az életmódváltással, és áttérni a diétás, zsír- és kalóriaszegény étrendre.

Az elsalakosodás
Egyes források szerint a bél főmunkaideje a kora reggeli mélyalvási szakaszban kezdődik. Dél körül lelassul, este már csak minimális munkát fejt ki. Ha a belek mozgása és ezzel együtt a béltartalom keveredése és továbbszállítása egyre jobban romlik, a bél tartalma megreked. Ha az utolsó táplálékfelvétel este túl későn történik, a bél tartalma a következő órákban elkezd erjedni és rothadni. Eközben káros méreganyagok keletkeznek. Székrekedés esetén ezek a bomlástermékek sokáig időznek a bélben, és lerakódnak a bélfalon, illetve felszívódnak, és a sejtekben, kötőszövetekben felhalmozódnak. Ezt a folyamatot hívják salakosodásnak.

1: A bélműködés a szervezet szabályzásától függ, aminek fő befolyásoló tényezője az elfogyasztott táplálék. Hatására megindul az emésztőenzimek termelődése, függetlenül attól, hogy reggel van-e, vagy késő este.

2: Az emésztőenzimek ki is fejtik hatásukat: ekkor már nem beszélhetünk húsról vagy zöldségről, ami rothadni és erjedni tud a bélben, hanem többek közt peptidekről, diszacharidokról és zsírsavakról.

Hashajtás és annak veszélyei
A böjtölést ajánlók szerint a böjt alapos hashajtással kell kezdődjék:
- beöntéssel
- kolon-hidroterápiával
- keserű vagy Glaubersós oldattal
- keserű gyógyvizek éhgyomorra történő elfogyasztásával történhet.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 8679 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x