Segítség, megcsalom a párom!
Címlap / Te+Én+Szex / Segítség, megcsalom a párom!

Gelsei Bernadett

Segítség, megcsalom a párom!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Kiderült a hűtlenséged? Esetleg azon gondolkozol, hogy ideje színt vallanod? Ez az írás segíthet a döntéshozatalban!  

Hűtlenséged háromféleképpen derülhetett ki:

1. lebuktál
2. valaki elmondta a párodnak
3. te magad vallottad be

Az, hogy ezután mi fog történni, függ a párod reakciójától, és még sok egyéb tényezőtől, amikre később részletesebben kitérek. Amennyiben te kerülsz döntéshelyzetbe, feltehetőleg ebből a négy lehetséges opcióból választhatsz:

1. elhagyod a szeretődet és a párodat választod
2. elhagyod a párodat és a szeretődet választod
3. elhagyod a párodat és a szeretődet is
4. nem tudod elhagyni a szeretődet/párodat

Ebben a cikkben az első lehetőséggel fogunk foglalkozni, vagyis azzal, hogy szeretődet elhagyod és a párodat választod.

A későbbi fejlemények, kimenetel szempontjából nagy jelentőséggel bír, hogy magadtól vallod-e be a viszonyt, vagy lebuktál, illetve mások mondták el a párodnak. Ezért nagyon fontos a vallomásról szót ejteni. Ez az, ami elindít a döntésed felé, ezért hasznos átgondolnod a lehetőségeit és következményeit. Ha úgy érzed, itt az ideje, hogy beszélj a párodnak a viszonyodról, akkor általában a következő dilemmákkal találhatod szembe magad:

1. hogyan kezdjek egyáltalán bele, hogyan tálaljam?
2. hogyan okozhatnék minél kevesebb fájdalmat?
3. a hangsúlyt a párkapcsolati problémáinkra helyezzem, vagy inkább a félrelépésre?

Amennyiben nem tervezted, hogy színt vallj, de lebuktál, a következő kérdések merülhetnek föl benned:

1. letagadjam az egészet?
2. egyszeri alkalomnak állítsam be?
3. csak flörtnek tituláljam az egészet?
4. részigazságokat mondjak el, amelyekről azt gondolom, nem túl veszélyesek?
5. bevalljam a teljes igazságot?

Ezek a dilemmák szinte mindenkinél előkerülnek, és sok időt vehet igénybe, míg megszületik az elhatározás, ha úgy döntesz, te magad mondod el. Munkám során 70%-ban hűtlenek fordulnak hozzám és kérnek tőlem segítséget. Azok, akik részigazságokat mondanak el vagy letagadják a történteket, később rendszerint sokkal nagyobb bajba és kilátástalanabb helyzetbe hozzák magukat a párkapcsolatukban. Tapasztalataim azt mutatják, hogy mindig a legrövidebb út az egyenes, vagyis ha mégis úgy gondolod, beszélsz a viszonyodról, akkor azt a lehető legőszintébben tedd. Egy viszonyt nem lehet megúszni úgy, hogy ne, vagy alig fájjon a másiknak, illetve ne bántsuk meg ezzel. A félrelépés, hűtlenség, megcsalás az a helyzet, ahol minden esetben bántódása, vesztesége lesz a benne szereplőknek.“Belefáradtam a hazugságokba.”

Ez az a mondat, ami kellő motivációt tud adni ahhoz, hogy beismerjük hűtlenségünket. A folyamatos hazugságok, féligazságok, a logisztikázások, alibik gyártása hosszú távon egyrészről rutinná tud válni: amit régen el sem tudtál képzelni önmagadról, mára már beleivódott a hétköznapjaidba, másrészről mégis összeegyezhetetlennek tarthatod ezt saját személyiségeddel. Ezt a belső disszonanciát, kettőséget nem hordozhatod hosszú távon következmények nélkül, ezért motivált leszel valamiféle döntés meghozatalára. Ennek lehet első lépése a vallomás.

Ezekben az időszakokban a következő érzelmi állapotokat élheted meg:

● Megkönnyebbülés
● Türelmetlenség
● Krónikus szorongás
● Harag
● Bűntudat hiánya
● Biztonság elvesztése
● Félelem (jövőt illetően)
● Gyász (az elveszett szerető iránt)
● Bűntudat a gyerek miatt
● Magány
● Reménytelenség
● Bénultság
● Undor (saját magad felé)

Miután megtörtént a vallomás és a párodat választottad, gyakori helyzet, hogy szakadék alakul ki köztetek. Úgy érzed, azzal, hogy mindent bevallottál, “letudtad” az egész hűtlenséget - több mint valószínű, hogy a bűntudatodat is enyhíteni szeretnéd -, ezért türelmetlenül, siettetve szeretnéd újraépíteni kapcsolatodat. Azonban a megcsalt partnerek általában nem ilyen gyorsan és rugalmasan reagálnak, ezért itt egy szakadék alakul ki köztetek, amit tudni kell jól kezelni.

Fontos megemlítenem, hogy ilyenkor előkerülhet a dühöd, amely általában legalább akkora, amekkora szenvedéllyel benne voltál szeretői kapcsolatodban. Ha ez a düh, indulat, harag nem jelenik meg benned, az azt mutathatja, hogy elnyomod az érzelmeidet. Pároddal a köztetek lévő szakadékot mélyítheti az is, hogy megcsalt félként az ő érzelmei a sokk, keserűség, harag, kétségbeesés. Ha azt várod tőle, hogy ezek az érzelmek - melyek benned bűntudatot keltenek - eltűnjenek, csak tovább fog nőni benne a frusztráció. A hűtlen fél részéről nagy türelem és alázat kell a másikhoz, hogy ezt a szakadékot csökkenteni tudjátok és túl tudjátok élni ezt az időszakot.
 
Előfordulhat, hogy ezt gondolod: „Azt csinálok, amit akarok és ez jó érzés”- ez a gondolat a bűntudat hiányát mutatja. Sokszor előfordul, hogy a hűtlenek nem éreznek bűntudatot.

5 gyakori ok, amiért nincs bűntudatod:

1. Már leírtad magadban a korábbi kapcsolatodat, a hűtlenség eszköz volt, hogy kiléphess belőle
2. Dühös vagy a partneredre
3. Rajongsz a szeretődért
4. Olyan személyiségzavarod van, aminek egyik jellemzője, hogy képtelen vagy empátiára mások iránt
5. Olyan nézeteid vannak, amibe a hűtlenség belefér

A fent említett düh, indulat, harag a következőkről szólhat:

1. Sok oka lehet annak, hogy alapvetően miért érezted rosszul magad a párkapcsolatodban. Hiányokat éltél meg, és most haragszol rá, amiért ezeket nem vette észre, vagy nem változtatott.
2. Ha nem magadtól vallottad be a viszonyt, akkor ez a düh megmaradhat benned, sőt fel is erősödhet, hiszen úgy érzed, kényszerítve voltál a döntésre és arra, hogy a párod mellett maradj
3. A düh lehet védekezés is a bűntudatod ellen „gyűlöljük azokat, akiket bántunk”.

Ezeken felül megjelenhet még a gyász és rajongás érzése a szeretőd felé, ami nehezíti pároddal a köztetek lévő szakadék lecsökkentését. Valójában gyászolod a szeretővel megélt szexuális intimitást, izgalmat (amit a párkapcsolatodban régóta nem tapasztaltál), a megértést, gondoskodást, az energikusságot, amit a szeretői kapcsolat adott. Eközben előfordulhat, hogy elfordulnak tőled a barátaid, elítélőek lesznek a szüleid és ezektől a reakcióktól nagyon magányosnak érezheted magad.
 
Bűntudatot érezhetsz a szeretőd felé, mert elhagytad, cserbenhagytad őt, fájdalmat és csalódást okoztál neki. Ez az érzésed azonban érthető okokból feldühíti a párodat, éppen ezért hasznos nyíltan kimondani, hogy van benned gyász, de tapintatosnak is kell tudnod maradni mindeközben. Éppen ezért a legnagyobb kérdés, hogy képesek vagytok-e egymás társaságában feldolgozni ezeket az ellentétes érzelmeket? Képes vagy-e arra, hogy egyedül küzdj meg ezzel a helyzettel, önmarcangolás, önutálat, saját magad felé érzet tisztelet elvesztése nélkül?

Tapasztalatom szerint érdemes és nagyon hasznos ebben az időszakban külső szakember segítségét (akár az enyémet) kérni, hogy végig tudj/jatok menni az általad/általatok kiválasztott úton.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 22996 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x