A védikus asztrológia irányzatai
Címlap / Ezotéria / A védikus asztrológia irányzatai

A védikus asztrológia irányzatai

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A védikus kultúra az egyik legrégebbi a világon. A Védák szent könyvei hatalmas tudáskincset őriznek. Asztrológiájuk rendkívül pontos. Némiképp eltér a nyugati horoszkóptól, de van a kettő között átjárhatóság. Cikkünk betekintést nyújt ebbe a rendkívül ősi tudományba.  

A védikus asztrológia tudománya Brahmától, az univerzum másodlagos teremtését végző félistentől szállt alá az emberiséghez. Az asztrológiában két bolygó képviseli a dzsjótis tudományát: a Vénusz és a Jupiter. A Vénusz személyisége Sukrácsárja, a démonok guruja, míg a Jupiter személyisége Brihaszpati, a dévák, vagyis a félistenek guruja.Mindkettek Brahmától kapták a tudásukat, de Sukrácsárja az emberek anyagi boldogsága, míg Brihaszpati a magasabbrendű, lelki boldogság
elérése érdekében tanítja
. Brihaszpati tudását Maharisi Parásara, és tanítványa, Dzsaimini képviseli. Ez az irányzat a legismertebb. Parásara fő műve, a Brihat Parásara Horá Sásztra az asztrológia alapszabályainak kiterjedt gyűjteménye, amelyik az egyén karmájának és lelkének mélyre ható megismerését teszi lehetővé.

Sukrácsárja a nyugati kultúrkör Luciferéhez hasonló személyisége, aki kitaszítottá vált, mert a tudást Isten ellen fordította. A tőle származó asztrológiai tudást Maharisi Bhrigu tanítja híres művében, a Bhrigu Szamhitában. Ezt a művet Indiában tőbb helyen őrzik banánlevelekre másolva. A hagyomány szerint Bhrigu mindenkinek lejegyezte és kielemezte a horoszkópját, de csak azoknak, akik valamikor meg fogják keresni a Bhrigu Szamhitát.

Az egyik helyen, Madraszban például előre tudják az irat gondozói, hogy ki mikor fog érkezni, mert Bhrigu ezt is lejegyezte. A pap ezután a hüvelykujj lenyomata alapján kikeresi az illető horoszkópját, majd felolvassa az elemzést, ami sok esetben nem csak a jelen és jövő eseményeire terjed ki, hanem az előző életével kapcsolatos információkat is megemlíti.

 
 
Bhrigu asztológiájából alakult ki később a nádi dzsjótis rendszere, amely szintén a különböző karmiks elemekre helyezi a hangsúlyt, miközben az egyes jegyeket 150 úgynevezett nádiamsára osztja, amelyek pontos születési idő ismeretében megdöbbentő részleteket árulnak el az illető horoszkópjáról.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3052 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x